Δεν ξέρω εσύ που ανήκεις. Οι κατηγορίες είναι δύο. Οι μαμάδες που βλέπουν τα παιδιά τους σαν τα εξυπνότερα και οι μαμάδες που καταφέρνουν και τα βλέπουν  πιο αντικειμενικά.

Σίγουρα όμως στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι περισσότερες. Τις ξέρεις, τις αναγνωρίζεις, τις συναντάς στο δρόμο. Έχουν αυτό το χαμόγελο από μακριά που ξεχειλίζει ευτυχία και είναι σαν να πετάνε φτάνοντας σιγά σιγά κοντά σου, για να σου διηγηθούν τα τελευταία κατορθώματα και τις τελευταίες επιτυχίες των παιδιών τους.

Είναι το μόνιμο θέμα συζήτησής τους. Μέσα από αυτό ζούνε, αποκτάνε αξία και ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή τους. Το παιδί τους είναι πρώτο στο σχολείο, στα αθλήματα, στη μουσική, στις ξένες γλώσσες, ακόμα και στο πλέξιμο. Μιλάνε αγγλικά και κινέζικα άπταιστα, ξέρουν από κιθάρα μέχρι τουμπερλέκι, στο σχολείο οι καθηγητές έχουν μείνει άφωνοι με τις επιδόσεις τους, στα δε αθλήματα έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ.

Με λίγα λόγια μιλάμε για το τέλειο παιδί. Και φυσικά για την τέλεια μαμά, αφού έχει καταφέρει να βγάλει τέτοιο παιδί!

Το κακό με τη μαμά αυτή είναι πως ποτέ δεν ακούει για τα δικά σου. Δεν την αφορά. Και αν κάνεις το λάθος να μιλήσεις θα βρει σίγουρα τρόπο να σε υποτιμήσει και να σε κρίνει.

Έχει καταφέρει κι έχει εντοπίσει στο παιδί σου τόσα μειονεκτήματα. «Αχ ακόμη δεν περπατήσατε; Εμένα ο δικός μου από 7 μηνών!», «Μα καλά ακόμη προβλήματα με την άρθρωση; Θα έπρεπε να το κοιτάξετε! Εμάς ήταν 1,5 και είπε σκουληκομυρμηγκότρυπα πεντακάθαρα!», «Ο καημένος ο Κωστάκης σου είναι τόσο αργός στο τρέξιμο! Ελπίζω αλλού να τα καταφέρνει καλύτερα».

Ακούς χαμογελώντας, αφού δεν επιτρέπεται να τη χαστουκίσεις και φοβάσαι ότι μέσα σε πέντε λεπτά θα έχεις πέσει ξερή από το δηλητήριο.

Αχ γλυκιά μου Μαριώ! Πόσα απωθημένα βγάζεις κι εσύ! Πόσες δικές σου προσδοκίες είναι αναγκασμένο να ικανοποιήσει το παιδί σου! Πόσα δικά σου όνειρα πραγματοποιεί!

Και μάντεψε! Έχει και το δικό σου παιδί θέματα να λύσει. Αλλά δεν θέλεις να τα δεις. Αρνείσαι. Υστερεί ξέρεις κι εσένα η κόρη σου σε πολλά, αλλά που χρόνος να ασχοληθείς, αφού κρίνεις τους άλλους;

Το τρομακτικό είναι πως τις περισσότερες φορές υπάρχει κάποιο «αγκάθι» μέσα σε αυτές τις τέλειες οικογένειες. Και η αρνητική κριτική για το δικό σου παιδί αποτελεί άμυνα. Αν δεν προλάβει να ξεκινήσει είτε με τα θετικά των παιδιών της είτε με τα αρνητικά των δικών σου παιδιών, φοβάται πως θα μιλήσεις εσύ γι αυτό που σίγουρα την προβληματίζει και την απασχολεί. Φοβάται μήπως το πρόβλημά της έχει γίνει ορατό και από τους άλλους.

Οπότε μην μασάς! Βάλε κι εσύ το πιο πλατύ σου χαμόγελο, πλησίασε τη και πες της αινιγματικά: «Καλώς την μαμά από την διαφήμιση του Βιτάμ!»