Από τη μία έχουμε τα ζευγάρια που παντρεύονται μέσα στον τρελό έρωτα και από την άλλη τα ζευγάρια που παντρεύονται όταν πλέον η κοινή τους ζωή είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με έρευνες τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν όσο διαρκούσε ο έρωτάς τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν.

Την περίοδο του μεγάλου έρωτα όλοι είμαστε τυφλωμένοι. Έχουμε πιάσει από το χέρι τον σύντροφό μας και προχωράμε στα τυφλά. Δεν μας νοιάζει τίποτα, δεν μας ενοχλεί τίποτα, όλα είναι μέλι γάλα και ζούμε μέσα σε ένα παραμύθι την απόλυτη ευτυχία. Δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την μεγάλη μας τύχη, είμαστε διαρκώς μαζί του και ναι, κάνουμε συχνά το επόμενο μεγάλο βήμα! Ας την κάνουμε την τρέλα! Κι ας είναι νωρίς.

Και ο χρόνος περνάει. Και έρχεται η συγκατοίκηση. Μπορεί να μεγαλώσει και η οικογένεια… Και αρχίζει σιγά σιγά ο πρίγκιπάς μας να παίρνει πράσινο χρώμα και να μεταμορφώνεται σε βάτραχο. Γιατί τελικά είχε και μειονεκτήματα. Κοίτα να δεις… Τελικά δεν συμφωνούμε σε όλα… Κι έρχονται οι εντάσεις, οι φασαρίες και οι διαφωνίες. Και δεν βρίσκουμε πουθενά την κορόνα του πρίγκιπά μας. Α! Να τη! Ανάμεσα στα ασιδέρωτα! Το χολιγουντιανό σενάριο έχει μετατραπεί σε ασπρόμαυρη παλιά ταινία. Λάθος! Σε βουβό κινηματογράφο! Γιατί τελικά δεν έχετε και τίποτα να συζητήσετε! Αυτό ήταν τελικά ο γάμος; Δεν μας αρέσει! Έτσι θα περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας; Ας χωρίσουμε. Απλούστατο στις μέρες μας. Και τόσο καθημερινό πλέον.

Ερευνητές μελέτησαν 168 ζευγάρια σε χρονική περίοδο 13 χρόνων, για να βρουν τι είναι αυτό που τα οδηγεί στο διαζύγιο.  

Η κάθε σχέση φυσικά είναι διαφορετική, όμως οι ειδικοί κατέληξαν ότι τα περισσότερα ζευγάρια που τελικά κατέληξαν σε διαζύγιο είχαν εκφράσει υπερβολική εκδήλωση αγάπης και έρωτα τα πρώτα χρόνια του γάμου τους. Δηλαδή δεν άφηναν ο ένας το χέρι του άλλου όταν ήταν έξω, φιλιόντουσαν και αγκαλιαζόντουσαν συνέχεια δημόσια κ.α.

Ανάμεσα σε κάποιους ανθρώπους πολλές φορές δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από πάθος. Κι όταν αυτό το πάθος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα χαθεί, τότε χάνεται και η σχέση. Επίσης, κάποιες φορές ερωτευόμαστε μόνο μία πτυχή του χαρακτήρα του συντρόφου μας, πιστεύοντας και ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε στην πορεία να αλλάξουμε και τα άλλα. Ή κάποιες φορές ερωτευόμαστε ένα χαρακτηριστικό που στην πορεία θέλουμε να αλλάξει γιατί αλλάζουν τα δεδομένα. Ερωτευόμαστε ένα party animal, αλλά όταν κάνουμε παιδιά θέλουμε να σταματήσει να βγαίνει και να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.   

Όταν δύο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι αποδίδουν πολύ μεγάλη αξία ο ένας στον άλλον. Ο θαυμασμός είναι υπέρμετρος και νιώθεις ότι επιτέλους βρήκες το άλλο σου μισό. Με την πάροδο του χρόνου οφείλεις να διατηρήσεις τον θαυμασμό αλλιώς η καθημερινότητά σου θα γίνει ανυπόφορη. Η προσπάθεια πρέπει να είναι και από τις δυο μεριές. Μην θεωρείς τίποτα δεδομένο. Και φαντάζομαι πως μετά από λίγο καιρό κατανοείς ότι δεν υπάρχει μόνο ένα κομμάτι στον κόσμο που να συμπληρώνει το δικό σου παζλ. Δεν υπάρχει με λίγα λόγια μόνο ένα «άλλο μισό». Υπάρχουν πολλά! Πάρα πολλά! Αν ήταν μόνο ένα τότε πώς θα το έβρισκες μέσα στα 7,5 δισεκατομμύρια;

Ο γάμος θέλει πολλά για να διατηρηθεί. Αγάπη, σεβασμό, κατανόηση, αλλά και συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν σκεφτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Θέλει προσπάθεια για να συναντηθείς στη μέση. Εκεί όμως είναι και το σημείο που έχει τη μεγαλύτερη ζεστασιά.