Για ποιο λόγο οι έφηβοι εγκαταλείπουν το σπίτι τους και την οικογένειά τους και πως μπορούν οι γονείς να το αντιμετωπίσουν;

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά κατά την εφηβεία βρίσκονται υπό την επιρροή πολλών ορμονικών αλλαγών στον οργανισμό τους και  προβαίνουν σε διάφορες παράλογες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να τους οδηγήσουν σε μεγάλο κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, αλλά και να τους φέρουν αντιμέτωπους απέναντι στους νόμους της πολιτείας.

Όλες αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους έχουν μεγάλη επίδραση και στην ψυχή τους. Γίνονται ειρωνικοί, αντιδραστικοί, ασκούν μόνιμα κριτική στους μεγαλύτερους και έχουν αρνητική στάση απέναντι στη ζωή και στο «σύστημα». Απαρνιούνται ότι αγαπούσαν στην παιδική τους ηλικία (από ρούχα έως και μουσική, δραστηριότητες και ενδιαφέροντα) και δείχνουν ενδιαφέρον για νέα πράγματα (επαναστατικοί στίχοι στα τραγούδια, αφίσες στο δωμάτιο τους, επικράτηση του μαύρου στα ρούχα τους κ.α.)

Η αφύπνιση της προσωπικότητάς τους και η επιθυμία για ανεξαρτησία μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η επιθυμία ή η απόφαση να φύγουν από το σπίτι τους μπορεί να κρύβουν την επιθυμία να ζήσουν μια ελεύθερη ζωή με τους φίλους τους ή τον σύντροφό τους με τον οποίο είναι ερωτευμένοι. Μπορεί όμως να κρύβουν πολύ πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως χρήση ναρκωτικών, αλλά και συμμετοχή σε σατανιστικές ή παραθρησκευτικές οργανώσεις, ή γενικά ομάδες που δρουν αντικοινωνικά.

Οι έφηβοι συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον εαυτό τους και παλεύουν με τα συναισθήματά τους. Η εσωτερική πάλη που τους χαρακτηρίζει εκδηλώνεται συχνά με συγκρούσεις και καβγάδες με τους γονείς τους, ακόμη και με την εγκατάλειψη της οικογένειάς τους. Η αδυναμία να πραγματοποιήσουν κάποιο στόχο τους, όπως το να κατακτήσουν το άτομο που αγαπούν, το να γίνουν αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους, να παρουσιάζουν σχολική επιτυχία, να είναι δημοφιλείς, να είναι όμορφοι, να ντύνονται μοντέρνα, τους δημιουργούν μελαγχολία, οργή, η οποία βρίσκει διέξοδο είτε μέσα από συγκρούσεις με την οικογένεια, είτε με την κατάχρηση αλκοόλ ή τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, είτε μέσα από αντικοινωνική συμπεριφορά (μικροκλοπές, βανδαλισμοί).

Ότι προβλήματα και να υπάρχουν στην ανατροφή των παιδιών μέσα σε μία οικογένεια, δεν υπάρχει συναίσθημα που να μπορεί να συγκριθεί με την αγωνία των γονιών όταν ένα παιδί το σκάει από το σπίτι του. Είναι αναστατωμένοι, φοβισμένοι, απελπισμένοι και συχνά τους κατακλύζουν ενοχές. Συνήθως του γεγονότος της εξαφάνισης προηγείται μία περίοδος όπου το παιδί νιώθει μέσα στο σπίτι του ότι δεν μπορεί να γίνει κατανοητό το ίδιο και κυρίως οι ανάγκες και οι επιθυμίες του. Έτσι δημιουργείται ένα αίσθημα ανασφάλειας από την πλευρά του παιδιού , το οποίο φυσικά λόγω της εφηβείας είναι και αρκετά υποκειμενικό. Δηλαδή σε αντίθεση με την συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση του εφήβου, οι γονείς μπορεί να θεωρούν όλη  αυτή την αντίδραση υπερβολική, αλλά και να θεωρούν ότι κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, ώστε να εξασφαλίσουν μια φυσιολογική και ήρεμη ζωή στο παιδί τους.

Ο ρόλος του πατέρα είναι πολύ σημαντικός, πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουν οι ίδιοι. Αν και η διαδεδομένη ιδέα είναι πως η μάνα είναι αυτή που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού, το οποίο φυσικά και δεν είναι λάθος, την περίοδο της εφηβείας αυξάνεται η σημασία της σχέσης με τον πατέρα, ή με κάποιο άλλο αρσενικό πρότυπο της οικογένειας (παππούς, αδερφός, θείος, ξάδερφος κ.α.) που αποτελεί τον «αντικαταστάτη» του πατέρα. Το άτομο αυτό συμβολίζει για το παιδί την προστασία από τον έξω κόσμο. Η δύναμη του πατέρα, η στάση του, οι θέσεις του και η παρουσία του στα προβλήματα του παιδιού είναι πολύ σημαντικά.

Τι μηνύματα στέλνει το παιδί στους γονείς του με αυτή του την ενέργεια?

  • Εκδίκηση και θυμός για την πίεση και την αυστηρότητα των γονιών του κατά την παιδική του ηλικία.
  • Φόβος ότι θα τιμωρηθεί για τις κακές του επιδόσεις στο σχολείο (το παιδί για παράδειγμα το σκάει τη μέρα που δίνονται οι βαθμοί).
  • Λύπη και θυμός για τις συνεχόμενες συγκρούσεις των γονιών του.
  • Κραυγή για βοήθεια σε περιπτώσεις που έχει μπλέξει κάπου (κακή παρέα από την οποία δεν μπορεί να φύγει, κακοποίηση από τους συμμαθητές, ερωτική απογοήτευση).
  • Πίεση προς τους γονείς να αλλάξει μια δύσκολη κατάσταση μέσα στο σπίτι (καβγάδες ανάμεσα στους γονείς, εξάρτηση κάποιου εκ των γονιών από το αλκοόλ, κ.α.).
  • Επιθυμία να αποκτήσει αλλού τα δικαιώματα που νιώθει ότι του στερούν μέσα στο σπίτι.
  • Έλλειψη συναισθηματικής ασφάλειας είτε μέσα στην οικογένεια, είτε στις σχέσεις με το άλλο φύλο, είτε στις παρέες με τους συνομηλίκους.
  • Μη ανεκτικότητα στις απαγορεύσεις και στους περιορισμούς των γονιών (παρατηρείται συνήθως σε παιδιά που δεν ανέχονται κανόνες και όρια).

Οι λόγοι λοιπόν που το σκάει ένας έφηβος από το σπίτι του ποικίλλουν. Οι ίδιοι θα δηλώσουν ότι οι γονείς τους, τους καταπιέζουν με τις απαγορεύσεις, με την αυστηρότητά τους, με την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντί τους, αλλά και ότι δεν τους καταλαβαίνουν, ότι τους ενοχλούν οι καβγάδες των γονιών τους, η ατμόσφαιρα στο σπίτι και η άσχημη οικονομική τους κατάσταση.

Υπάρχει και η κατηγορία των εφήβων που συνήθισαν να παίρνουν πάντα ότι θέλουν, να ικανοποιούνται όλες τους οι επιθυμίες και στην ξαφνική αλλαγή και άρνηση των γονιών τους για κάτι γίνονται αντιδραστικοί.

Έτσι με την δραπέτευσή τους νιώθουν ότι για λίγο απελευθερώνονται από την πίεση και από την άλλη ότι οι γονείς τους παίρνουν το μάθημά τους.

Οι γονείς την δύσκολη αυτή περίοδο της εφηβείας είναι καλό να βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, ώστε να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στα παιδιά τους. Να μιλάνε μαζί τους, να συζητάνε τους προβληματισμούς τους και να ακούνε τα καμπανάκια. Πρέπει να συγχωρούν τα παιδιά τους και να ανέχονται τα διάφορα ξεσπάσματα και τις ανεξέλεγκτες συμπεριφορές τους. Επίσης, θα πρέπει να αποδεχτούν ότι αυτό το διάστημα δεν μπορούν να διατάζουν, αλλά περισσότερο να συμβουλεύουν και να κατευθύνουν. Δεν είναι εύκολο να δείχνεις κατανόηση όταν το παιδί σου συμπεριφέρεται χειριστικά, απείθαρχα και όταν σου λέει ψέματα, αλλά θα πρέπει να σκέφτεσαι ότι είναι μια περίοδος που πέρασες κάποτε κι ο ίδιος κι ότι με υπομονή και βοήθεια θα περάσει.