Όταν μιλάμε για προσωπικότητες, συχνά αναρωτιόμαστε αν ανήκουμε στους εσωστρεφείς ή στους εξωστρεφείς. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τόσο απλή.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι όλοι μας διαθέτουμε τα περισσότερα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά μας, το θέμα είναι σε ποιο βαθμό υπάρχει και εκδηλώνεται το καθένα.

Έτσι, η εξωστρέφεια υπάρχει σε κάθε άνθρωπο, αλλά δεν γίνεται φανερή το ίδιο σε όλους. Αν υπάρχει σε έναν άνθρωπο σε μεγάλο βαθμό, τότε μπορούμε να πούμε ότι το άτομο αυτό είναι εξωστρεφές, ενώ αν είναι σε μικρό βαθμό, τότε βγάζουμε το συμπέρασμα ότι το άτομο είναι εσωστρεφές.

Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιοι που διαθέτουν εσωστρέφεια και εξωστρέφεια στον ίδιο σχεδόν βαθμό, οπότε δεν είναι εύκολο να τους κατατάξουμε σε μία από τις δύο κατηγορίες. Και φυσικά, η κατηγορία αυτή των ανθρώπων είναι πολύ πιο λειτουργική σε διάφορες καταστάσεις της ζωής τους από το να άνηκαν μόνο στη μία από τις δύο κατηγορίες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των εξωστρεφών:

Κοινωνικοί – ομιλητικοί

Δραστήριοι

Αισιόδοξοι

Χαίρονται όταν βρίσκονται σε μεγάλη παρέα

Κάνουν εύκολα νέες φιλίες

Έχουν αίσθηση του χιούμορ

Έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση

Ψάχνουν διαρκώς να ζήσουν έντονες καταστάσεις

Παίρνουν ενέργεια από το εξωτερικό περιβάλλον

Δεν απολαμβάνουν τη μοναξιά

Τα βασικά χαρακτηριστικά των εσωστρεφών:

Κρατάνε αποστάσεις από τους άλλους

Ο κύκλος των γνωριμιών και των φιλιών τους είναι μικρός

Τους αρέσει η μοναξιά

Τους αρέσουν οι ατομικές δραστηριότητες

Δεν εκφράζονται εύκολα μπροστά σε άλλους

Δίνουν την εντύπωση  του «ψυχρού» ή «σνομπ» ανθρώπου στους άλλους

Συνήθως είναι σοβαροί

Τους αρέσει να σκέφτονται και να διαβάζουν

Τους ενοχλεί η φασαρία

Παίρνουν ενέργεια από τον εσωτερικό τους κόσμο

Η κύρια διαφορά τους στην ουσία είναι οι διαφορετικές τους αντιδράσεις στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Οι εσωστρεφείς είναι πιο ευαίσθητοι στις εξωτερικές επιδράσεις και το νευρικό τους σύστημα αντιδρά έντονα ακόμη και στα ερεθίσματα που έχουν μικρή ένταση.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τους εξωστρεφείς.

Για παράδειγμα, μεγάλος αριθμός άγνωστων ατόμων ή άγνωστων καταστάσεων αποτελεί για το νευρικό σύστημα του εσωστρεφή μεγάλη «επιβάρυνση».

Από την άλλη, για να «ξυπνήσει» το νευρικό σύστημα του εξωστρεφή, χρειάζονται όσο γίνεται περισσότερα και πιο έντονα εξωτερικά ερεθίσματα.

Είναι καλύτερα να είναι κάποιος εξωστρεφής ή εσωστρεφής;

Στο δυτικό πολιτισμό το μοντέλο του εξωστρεφή είναι πιο επιθυμητό και εκτιμάται περισσότερο. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου ανήκει στους εξωστρεφείς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εσωστρεφείς συχνά αισθάνονται περίεργα, απροσάρμοστα, λες και δεν ανήκουν σε αυτόν τον κόσμο.

Το να είσαι διαφορετικός και να ανήκεις στη μειοψηφία δεν είναι εύκολο και μπορεί κάποιος από αυτό το δεδομένο και μόνο να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά με τον εαυτό του. Το να προτιμάει κάποιος να διαβάσει ένα βιβλίο από το να πάει σε ένα πάρτι δεν σημαίνει ότι δεν είναι φυσιολογικός κι ότι δεν αξίζει. Κάθε άλλο. Είναι μια χαρά απλά οι επιλογές τους είναι διαφορετικές γιατί απλούστατα είναι εσωστρεφής.

Όπως και κάποιοι άλλοι που μπορεί να χαρακτηρίζονται συχνά από το περιβάλλον τους ως επιφανειακοί και «επιθετικοί», είναι διαφορετικοί γιατί  απλά είναι εξωστρεφείς.

Υπερβολικά υψηλό επίπεδο εσωστρέφειας είτε εξωστρέφειας μπορεί να είναι δείγμα ότι το άτομο αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Τόσο ακραία μορφή των δύο κατηγοριών βέβαια είναι κάτι που τη συναντάμε σπάνια. Οι περισσότεροι ανήκουμε σχεδόν στη μέση πηγαίνοντας είτε προς την εξωστρέφεια είτε προς την εσωστρέφεια.

Σίγουρα όμως το πιο σημαντικό είναι να δούμε πως λειτουργεί το κάθε άτομο στην κοινωνία, πως συμπεριφέρεται, πως αντιμετωπίζει καταστάσεις, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκει. Έτσι η κάθε προσωπικότητα μπορεί να λειτουργεί αρμονικά και ομαλά με τα χαρακτηριστικά που της χαρίζει η κατηγορία στην οποία βρίσκεται, όταν φυσικά αυτή δεν υπάρχει σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό.

Επίσης!

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την εσωστρέφεια με την ντροπή. Η εσωστρέφεια είναι κομμάτι της προσωπικότητας. Η ντροπή από την άλλη είναι συναίσθημα που προέρχεται από την πεποίθηση κάποιου ότι δεν αξίζει αρκετά. Η ντροπή με την κατάλληλη βοήθεια αποβάλλεται. Η εσωστρέφεια όμως δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει εξωστρέφεια.

Πως είναι καλό να συμπεριφερόμαστε στους εξωστρεφείς;

Σεβόμαστε την ανεξαρτησία τους

Τους κάνουμε κομπλιμέντα μπροστά σε άλλους

Δεχόμαστε και ενθαρρύνουμε τον ενθουσιασμό τους

Τους επιτρέπουμε να μιλάνε λίγο παραπάνω

Τους κάνουμε εκπλήξεις

Τους βοηθάμε στην ανάγκη τους για «εξερεύνηση»

Δείχνουμε κατανόηση όταν είναι απασχολημένοι

Κατανοούμε την ανάγκη τους να είναι πάντα σε εγρήγορση και να αναζητούν δράση

Τους προσφέρουμε περισσότερες επιλογές και δυνατότητες

Πως είναι καλό να συμπεριφερόμαστε στους εσωστρεφείς;

Σεβόμαστε την ανάγκη τους για ιδιωτικότητα

Δεν τους φέρνουμε ποτέ σε αμήχανη θέση μπροστά σε κόσμο

Σε νέες συνθήκες και καταστάσεις τους δίνουμε πρώτα χρόνο

Τους αφήνουμε χρόνο να σκεφτούν και δεν απαιτούμε γρήγορες απαντήσεις και αποφάσεις

Δεν τους διακόπτουμε

Τους ενημερώνουμε από νωρίς για τυχόν αλλαγές που πρόκειται να ακολουθήσουν

Τους δίνουμε 15 λεπτά περιθώριο να τελειώσουν αυτό που κάνουν

Δεν τους επιπλήττουμε ποτέ μπροστά σε τρίτους

Δεν τους πιέζουμε να κάνουν νέους φίλους

Σεβόμαστε την εσωστρέφειά τους και δεν τους πιέζουμε να συμπεριφερθούν σαν εξωστρεφείς