Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα το οποίο εμφανίζεται, όταν ένα άτομο νιώθει ότι μειονεκτεί απέναντι σε κάποιο άλλο, από πλευράς πλούτου, ομορφιάς, ικανοτήτων, ή που επιθυμεί κάτι που κάποιος άλλος έχει στην κατοχή του.

Αν δεν μπορεί να το αποκτήσει ο ίδιος, συχνά εύχεται να μην το έχει ούτε ο συνάνθρωπος του.

Αρκετά συχνά γίνεται τόσο έντονο που μπορεί να αγγίξει τα όρια της εμμονής και να αποτελέσει μία από τις κυριότερες αιτίες της δυστυχίας.

Η ερωτική ζήλια έχει άμεση σχέση με το παρελθόν του συντρόφου μας. Ζηλεύουμε για ότι έχει κάνει πριν μας γνωρίσει, και ρωτάμε για τις προηγούμενες ερωτικές συντρόφους του, δήθεν από ενδιαφέρον.

Συμβουλή: Μην ζητάτε ποτέ να μάθετε το ερωτικό παρελθόν του συντρόφου σας!

Σε μία σχέση αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και ξεκινάμε από την αρχή, οπότε δεν έχει νόημα να αφήνουμε να μας χαλάνε τις στιγμές “φαντάσματα” του παρελθόντος.

Ο έρωτας, ο θαυμασμός και η εκτίμηση απέναντι στον σύντροφό μας, μας κάνει και πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει ευτυχισμένο οποιονδήποτε άλλον βρεθεί στη θέση μας, ή και όποιον άλλον είχε βρεθεί στο παρελθόν στη θέση μας.

Έτσι ζηλεύουμε το παρελθόν του και τις στιγμές που έζησε, αλλά φοβόμαστε και για το μέλλον, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να σκορπίσει την ερωτική ευτυχία παντού και ότι δεν θα μείνει για πάντα στο πλευρό μας.

Το πρόβλημα, συχνά έχει να κάνει με την ανασφάλεια που νιώθουμε για τις ικανότητες μας να τον κρατήσουμε δίπλα μας κι έτσι αντί να ζούμε τις στιγμές μας μαζί του κάθε μέρα, μας τρώει ο φόβος ότι μπορεί μια μέρα να τον χάσουμε.

Τι μπορώ να κάνω όταν το τέρας της ζήλιας ξυπνάει μέσα μου;

  • Πάρτε μια βαθιά ανάσα και παρατηρήστε τις σκέψεις σας. Κατά πάσα πιθανότητα θα δείτε ότι διαφέρουν πολύ από την πραγματικότητα γύρω σας.
  • Μην αφήσετε τις σκέψεις σας να παρασύρουν και τη συμπεριφορά σας. Η έκρηξή σας μπορεί να είναι μεγάλη, να μετανιώσετε τα λόγια που θα πείτε και να είναι δύσκολο μετά να επανορθώσετε.
  • Η ζήλια μας δείχνει ότι θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να ελέγχουμε τον άνθρωπό μας και την εξέλιξη της σχέσης μας. Αυτή η βεβαιότητα δυστυχώς είναι απλά μια ψευδαίσθηση, καθώς η ίδια η ζωή μας δείχνει πως ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι.
  • Ξεπεράστε τις προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες σας. Μήπως η εκδήλωση της ζήλιας σας δείχνει άσχημο παρελθόν; Μην καταδικάζετε τον σύντροφό σας επειδή ο προηγούμενος σας πρόδωσε ή επειδή ο πατέρας σας, σας εγκατέλειψε.
  • Πιστέψτε στον εαυτό σας! Μάθετε να σκέφτεστε θετικά. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι κακός σύμβουλος. Είναι λάθος η σκέψη: «Έτσι όπως είμαι, γιατί να είναι κάποιος μαζί μου;», «Σίγουρα θα βρει κάποια πιο όμορφη». Για να είναι μαζί σας σίγουρα δεν του το επέβαλε κάποιος. Σας επέλεξε, άρα του αρέσετε!

Να θυμάστε ότι το συναίσθημα της ζήλιας, το “πράσινο τέρας” όπως αποκαλείται συχνά, είναι αρνητικό, αυτοκαταστροφικό και οδηγεί σε αυτό που φοβόμαστε και προσπαθούμε να αποφύγουμε, δηλαδή στον χωρισμό.