Η χειραψία ενός ανθρώπου μας φανερώνει την προσωπικότητά του και μας βοηθάει ώστε να δημιουργήσουμε τις πρώτες εκτιμήσεις για τον χαρακτήρα του.

Πόσες φορές δεν έχουμε πει:

«Εγώ τον ψυχολόγησα αυτόν από την πρώτη στιγμή, από την τόσο άτονη και χλιαρή χειραψία που μου έκανε.»;

Ή από την άλλη:

«Κατάλαβα τον δυναμισμό του από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε και μου έσφιξε το χέρι.»;

Θα έχετε παρατηρήσει ότι στις συναντήσεις αρχηγών κρατών και άλλων πολιτικών προσώπων ο φακός της κάμερας εστιάζει στη χειραψία τους και καταγράφει αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Αυτό μεταξύ άλλων συμβαίνει γιατί ιστορικά, η χειραψία ήταν μία κίνηση μεταξύ ανδρών που έδειχνε ότι το άτομο δεν έχει εχθρικές προθέσεις απέναντι στον άλλον και δεν κρατάει όπλο.

Πολλά στελέχη επιχειρήσεων εκπαιδεύονται στο πώς να δίνουν το χέρι στους συνομιλητές τους στα επαγγελματικά τους ραντεβού, ώστε να πετυχαίνουν τις συμφωνίες που επιδιώκουν. Επίσης, πολλά σεμινάρια που απευθύνονται στον χώρο των επιχειρήσεων αφιερώνουν ένα μέρος τους στην τεχνική της σωστής χειραψίας.

Η πιο γνωστή έρευνα για το θέμα της χειραψίας έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα το 2000. Συμμετείχαν 112 φοιτητές και φοιτήτριες. Το στυλ της χειραψίας τους εκτιμήθηκε από 4 τελειόφοιτους φοιτητές, άντρες και γυναίκες, οι οποίοι πριν την έναρξη της έρευνας πέρασαν ένα μήνα εκπαίδευσης και πρακτικής πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Οι 112 συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι αξιολογείται ο τρόπος της χειραψίας τους, έπρεπε να δώσουν το χέρι δύο φορές σε κάθε έναν από τους 4 πειραματιστές και έπειτα να συμπληρώσουν 4 τεστ προσωπικότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν έκαναν την ίδια χειραψία, όταν έσφιγγαν είτε το χέρι άνδρα, είτε το χέρι γυναίκας. Τα άτομα που, σύμφωνα με τα τεστ προσωπικότητας, βγήκαν εξωστρεφή και συναισθηματικά εκφραστικά έκαναν σφιχτές χειραψίες, ενώ τα δειλά έκαναν χαλαρή χειραψία. Οι άνδρες έκαναν πιο σφιχτές χειραψίες από τις γυναίκες και  γενικότερα, τα άτομα με σταθερή και σφιχτή χειραψία έδωσαν μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση.

Η σφιχτή χειραψία είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία πρώτων εντυπώσεων, τόσο στις διαπροσωπικές, όσο και στις επαγγελματικές  σχέσεις στην καθημερινή μας ζωή. Μια σφιχτή, σταθερή χειραψία θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται με σταθερό βλέμμα που κοιτά στα μάτια.

Τα είδη της χειραψίας

 1. Δυνατή και σταθερή, κρατώντας ολόκληρο το χέρι.
  Το άτομο δείχνει καλή θέληση για το άτομο που έχει απέναντί του και για τη σχέση που δημιουργείται εκείνη τη στιγμή. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να θέλει να δείξει ανωτερότητα.
 2. Χαλαρή και σύντομη, ακουμπώντας τα ακροδάχτυλα.
  Δείχνει αβεβαιότητα. Το άτομο είναι ευγενικό, αλλά επιφυλακτικό. Αν το βλέμμα του περιπλανιέται στο χώρο, δείχνει αδιαφορία.
 3. Σφιχτή χειραψία, κουνώντας το χέρι του συνομιλητή πάνω κάτω.
  Το άτομο είναι κοινωνικό, εξωστρεφές και εκδηλωτικό. Δημιουργεί νέα ενδιαφέροντα και σχέσεις σε γρήγορους ρυθμούς, χωρίς να τις χαρακτηρίζει πάντα σταθερότητα.
 4. Καθώς σφίγγει το χέρι, χτυπά το άλλο άτομο στον ώμο.
  Συνήθως γίνεται από άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία από τον συνομιλητή τους ή που κατέχουν πιο σημαντική θέση. Επομένως, δείχνει ανωτερότητα, αλλά μαζί με εγκαρδιότητα. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι εγωισμού και αλαζονείας.
 5. Χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια για χειραψία. Είτε πρόκειται για καλό και σοβαρό άτομο, είτε πρόκειται για προσπάθεια να κερδίσει κάτι από τον άλλον.
 6. Δεν τείνει το χέρι σε χειραψία, παρά μόνο αντιδρά στη χειραψία του άλλου.
  Ντροπαλό άτομο και εσωστρεφές. Επίσης, πιθανόν στο άτομο αυτό δεν είναι συμπαθής ο συνομιλητής του ή νιώθει άβολα τη συγκεκριμένη στιγμή για κάποιο λόγο.