“Και έζησαν για πάντα ευτυχισμένοι!” Τελικά υπάρχει μόνο στα παραμύθια;

Η σχέση με τον σύντροφό μας αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στη ζωή μας. Σκεφτείτε πως αυτή είναι η σχέση που επιλέγουμε μόνοι μας, τη δημιουργούμε εμείς και την καλλιεργούμε.

Στα παραμύθια αν και το ζευγάρι περνάει από σαράντα κύματα, καταφέρνει να μείνει για πάντα μαζί. Μεγάλος μύθος! Παραμύθι κανονικά!

Και όχι μόνο μένουν για πάντα μαζί, αλλά είναι και ευτυχισμένοι, χωρίς διαφωνίες, τσακωμούς κι άλλα προβλήματα. Άλλη πλάνη αυτό για τη συντροφικότητα!  Που ακούστηκε ζευγάρι να μην μαλώνει!

Ποια είναι τα  μυστικά για να ζήσουν (για πάντα;) μαζί (σχεδόν) ευτυχισμένοι;  

Ανοιχτή και συχνή επικοινωνία

Πρώτος παράγοντας που οδηγεί σε μία λειτουργική συντροφική σχέση είναι η επικοινωνία. Αυτό προϋποθέτει όχι μόνο τις συζητήσεις σχετικά με το πώς περάσαμε τη μέρα μας και τι συνέβη στη δουλειά μας, αλλά και σχετικά με τα συναισθήματά μας, τις δυσκολίες μας, τα όνειρά μας και τις προσδοκίες μας.  Οι σχέσεις ξεκινάνε πάντα με επικοινωνία, με διάλογο, με κουβέντα. Όσο διατηρείται ζωντανό αυτό το κομμάτι της σχέσης, τόσο μπορεί να υπάρξει μέλλον.

Αμοιβαία εμπιστοσύνη

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη αποτελεί βασικό θεμέλιο της σχέσης. Δημιουργούμε σχέσεις περιμένοντας να βρούμε αγάπη και ευτυχία, αλλά πολλές φορές η καχυποψία μας καταστρέφει τα όνειρα που είχαμε και μας βυθίζει σε μια κόλαση. Οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε να πάρουμε αγάπη και αφοσίωση χωρίς να σκεφτόμαστε τι δίνουμε οι ίδιοι. Στην πραγματικότητα, όμως, η αγάπη είναι προσφορά. Μόνο ο άνθρωπος που δίνει αγάπη πρέπει να περιμένει ότι θα πάρει και αγάπη. Η καχυποψία δημιουργεί καχυποψία και η εμπιστοσύνη δημιουργεί εμπιστοσύνη. Έχουμε μάθει να κρίνουμε τους άλλους. Τον εαυτό μας όμως;

Ικανότητα αντιμετώπισης των συγκρούσεων

Στα παραμύθια μπορεί τα ζευγάρια να ζουν για πάντα αρμονικά και ευτυχισμένα. Στη ζωή όμως τα ζευγάρια μαλώνουν, και πολλές φορές μαλώνουν και τα ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα. Το θέμα είναι να μάθεις να ξεπερνάς τις διαφωνίες και να αντιμετωπίζεις τις συγκρούσεις. Η σύγκρουση δεν δείχνει ότι το ζευγάρι είναι αταίριαστο και ότι περνάει κρίση, ούτε είναι σημάδι χωρισμού. Η ανυπαρξία διαφωνιών ίσα ίσα πολλές φορές μπορεί να υποδηλώνει πως η σχέση πεθαίνει. Η συζήτηση, ο διάλογος, η επιθυμία να βρούμε λύση και η προσπάθειά μας να μπαίνουμε στη θέση του άλλου μπορούν να μας βοηθήσουν να κερδίζουμε από τις διαφωνίες μας και όχι να χάνουμε.

Σαφή όρια σχετικά με την οικογένεια στην οποία μεγαλώσαμε

Από τις πρώτες εξετάσεις που περνάμε όταν δημιουργούμε δική μας οικογένεια είναι να θέσουμε όρια σε σχέση με την οικογένεια στην οποία μεγαλώσαμε εμείς αλλά και ο σύντροφός μας. Η υπερβολική χαλαρότητα ή αντίθετα αυστηρότητα δεν είναι ωφέλιμη και δεν βοηθάνε στην ισορροπία της νέας οικογένειας. Ο καθένας από εμάς κουβαλάει μέσα του πιστεύω και μηνύματα από τα χρόνια που πέρασε ζώντας με τους γονείς του και φυσικά τα παρουσιάζει μέσα στην δική του πλέον οικογένεια. Με το πέρασμα του χρόνου όμως μπορεί να επαναπροσδιορίσει κάποια πράγματα και να αποβάλλει παλιές συμπεριφορές και αντιλήψεις που ίσως βλέπει ότι δεν είναι λειτουργικές.

Άλλο σύζυγος και άλλο γονιός

Πολλές φορές στα πλαίσια της οικογένειας η καθημερινότητα μας παρασύρει και ξεχνάμε ότι έχουμε δύο ρόλους. Οι ανάγκες των παιδιών για εμάς είναι προτεραιότητα και ξεχνάμε να συμπεριφερθούμε σαν σύζυγοι. Ο κάθε ρόλος είναι απαιτητικός και ιδιαίτερα σημαντικός. Βέβαια, η συζυγική σχέση μπορεί να λήξει κάποια στιγμή, ενώ ο ρόλος του γονιού κρατάει μια ζωή.

Οι προσδοκίες μας

Οι προσδοκίες μας από τον σύντροφό μας δημιουργούνται μέσα από τα μηνύματα που πήραμε στην οικογένειά μας. Η στάση της μητέρας και του πατέρα μας, η συμπεριφορά τους και οι αντιλήψεις που μας μετέδωσαν παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό που περιμένουμε να μας δώσει ο σύζυγός μας ως σύντροφος και πατέρας των παιδιών μας.

Συναισθηματικό δέσιμο

Οι σύντροφοι συνδέονται μέσα από μια σειρά καταστάσεων. Η σχέση αυτή είναι ένας μεγάλος χώρος ανταλλαγής συναισθημάτων. Αγάπη, έρωτας, πάθος, θυμός, ζήλια, απογοήτευση και πολλά άλλα εναλλάσσονται. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουμε την ελευθερία και την άνεση να εκφράσουμε στον σύντροφό μας την ανάγκη μας για μία αγκαλιά, ένα χάδι ή μια ερωτική επαφή. Όπως επίσης σημαντικό είναι να νιώθουμε ότι μπορούμε να αρνηθούμε την επαφή χωρίς να παρεξηγηθεί ο σύντροφός μας.

Η συζυγική σχέση περιλαμβάνει μια σειρά από καθημερινές εξετάσεις που πρέπει να δίνουμε. Εξετάσεις εύκολες ή δύσκολες που με τις εκάστοτε συνθήκες αλλάζουν. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να μας διδάξουν, να μας ωριμάσουν και να ανεβάζουν τη σχέση μας κάθε φορά σε πιο ψηλό επίπεδο. Το ζήτημα είναι πόσο διάθεση έχουμε να κρατήσουμε ενεργή και ζωντανή τη σχέση μας.

error: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του ιστότοπου www.thelifemaniacs.gr με οποιανδήποτε τρόπο, όπως: ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Σύμφωνα με το Ν. 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύον στην Ελλάδα.