Ξέρεις να αναγνωρίζεις τις ναρκισσιστικές προσωπικότητες;

Τα 3 κύρια χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής διαταραχής είναι:

η αίσθηση της σπουδαιότητας που έχει το άτομο για τον εαυτό του,

η ανάγκη του για θαυμασμό και

η αδυναμία του να νιώσει τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων.

Μέσα στα πλαίσια του μεγαλείου που νιώθουν για τον εαυτό τους, συχνά υπερεκτιμούν τις ικανότητες αλλά και τις επιδόσεις τους και αντίστοιχα υποτιμούν των υπολοίπων.

Συνηθίζουν να εξιστορούνται γεγονότα πλασμένα με τη φαντασία τους για να τονίσουν την ομορφιά και την ευφυΐα τους και να κερδίζουν κομπλιμέντα.

Τους αρέσει να συναναστρέφονται μόνο με άτομα που θεωρούν του δικού τους επιπέδου, όπως γιατρούς, καλλιτέχνες και γενικότερα διάσημους. Ο μόνος λόγος που μπορεί να συναναστραφούν με κάποιον που θεωρούν κατώτερο, είναι για να τονώσουν ακόμα περισσότερο το εγώ τους και να νιώσουν ακόμα πιο δυνατοί.

Στις εξόδους τους με παρέα μιλάνε μόνο για τον εαυτό τους και δεν ενδιαφέρονται να ρωτήσουν για τα νέα των φίλων τους. Αν γίνει αναφορά σε κάποια επιτυχία των φίλων τους δεν θα αντιδράσουν ποτέ με χαρά και ενθουσιασμό, παρά μόνο με ζήλια και προσπάθεια να εξιστορήσουν κάποια δική τους αντίστοιχη επιτυχία, ώστε να μειώσουν αυτή του φίλου τους.

Φυσικά και δεν υπάρχει στη ζωή τους καμία ουσιαστική και βαθιά σχέση, αφού οι άλλοι εισπράττουν μόνιμα υπεροψία και ταπείνωση.

Δεν θα απευθυνθούν για βοήθεια ποτέ σε κάποιον για παράδειγμα τυχαίο δικηγόρο ή διακοσμητή, παρά μόνο σε κάποιον με μεγάλη φήμη και αναγνωρισιμότητα.

Δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τον υπόλοιπο κόσμο και τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, δεν θα δώσουν τη σειρά τους σε κάποιον ηλικιωμένο περιμένοντας σε κάποια ουρά, αφού θεωρούν ότι προτεραιότητα και περισσότερα δικαιώματα έχουν πάντα οι ίδιοι. Πιστεύουν πως πρέπει να εξυπηρετηθούν αυτοί πρώτοι και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο.

Γνωρίζεις κάποιον με τα παρακάτω χαρακτηριστικά;

Ίσως κάνεις παρέα με ναρκισσιστική προσωπικότητα!

 

– Το άτομο έχει μία αίσθηση σπουδαιότητας και μεγαλείου για τον εαυτό του.

– Διογκώνει τις επιτυχίες και τα προσόντα του.

– Τον χαρακτηρίζουμε ως «φαντασιόπληκτο», λόγω των γεγονότων που συνηθίζει να εξιστορείται για ιδανικούς έρωτες και μεγάλες επιτυχίες.

– Θεωρεί πως πρέπει να συναναστρέφεται μόνο με άτομα υψηλού επιπέδου.

– Έχει μεγάλη ανάγκη από τον διαρκή θαυμασμό των άλλων.

– Πιστεύει πως έχει περισσότερα δικαιώματα και γι αυτό απαιτεί

ιδιαίτερη μεταχείριση.

– Εκμεταλλεύεται τον κόσμο για να πετύχει τους σκοπούς του.

– Αδυνατεί να αναγνωρίσει τα αισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.

– Ζηλεύει όσους εξελίσσονται και πετυχαίνουν τους στόχους τους.

– Έχει υπεροπτική συμπεριφορά.

error: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του ιστότοπου www.thelifemaniacs.gr με οποιανδήποτε τρόπο, όπως: ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Σύμφωνα με το Ν. 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύον στην Ελλάδα.