Οι πιο χαρακτηριστικές ψυχολογικές αντιδράσεις στους εφήβους:

  1. Ανία:

Είναι χαρακτηριστική η πλήξη, η αδιαφορία και οι απότομες αλλαγές της διάθεσης.

  1. Αντιδραστική στάση προς τα άλλα άτομα:

Αντιμετωπίζει τους άλλους αντιδραστικά και επιθετικά, φέρνει αντιρρήσεις, διαφωνεί και κρίνει τους άλλους.

  1. Αυξημένη ευσυγκινησία:

Συχνά οι έφηβοι ξεσπάνε σε κλάματα χωρίς σημαντική αφορμή, λόγω της αδυναμίας που νιώθουν και της διατάραξης της ισορροπίας των ορμονών.

  1. Έλλειψη αυτοπεποίθησης:

Ο έφηβος χαρακτηρίζεται από χαμηλή αυτοπεποίθηση, η οποία προέρχεται από την ανολοκλήρωτη ακόμη προσωπικότητά του.  Δεν νιώθει σιγουριά για τις δυνατότητες του κι αυτό τον γεμίζει ανασφάλεια για το αν μπορεί να πραγματοποιήσει τους στόχους του.

  1. Επιθυμία να μένει μόνος του:

Χάνει το ενδιαφέρον που είχε για τις παλιές του συνήθειες, περνά ώρες κλειδωμένος στο δωμάτιό του, δε συμμετέχει στις οικογενειακές διακοπές κ.α.

  1. Εχθρική και αντιδραστική συμπεριφορά προς το άλλο φύλο:

Αυτή η συμπεριφορά συμβαίνει τα πρώτα χρόνια που το άτομο εισέρχεται στην ήβη και αποτελεί μηχανισμό άμυνας. Το παιδί στην αρχή της εφηβείας νιώθει μεγάλη ανασφάλεια για τη σεξουαλική του ταυτότητα και αναρωτιέται για το αν μπορεί να προσεγγίσει κάποιο άτομο του άλλου φύλου και να το κατακτήσει.

  1. Νευρικότητα:

Αυτή η νευρικότητα προέρχεται από την εξωτερική του εμφάνιση και την εσωτερική του αναστάτωση.

  1. Ονειροπόληση:

Χάνεται συχνά στις σκέψεις του, στα όνειρά του και στις φαντασιώσεις του.

Επίσης, αρχίζει η ενασχόληση και το ενδιαφέρον για φιλοσοφικά και θρησκευτικά θέματα.

  1. Υπεραπασχόληση με το σεξ:

Η ωρίμανση των γεννητικών του οργάνων και οι αλλαγές στο ορμονικό σύστημα οδηγούν στην υπεραπασχόλησή του με θέματα που αφορούν το σεξ.

Συγκεκριμένα, με την εξερεύνηση των διαφόρων μερών του σώματός του, με τη διερεύνηση των γεννητικών του οργάνων και σύγκριση του σώματός του με των συνομηλίκων του.

Επίσης, ο νέος προσπαθεί να εξοικειωθεί με τη νέα του σωματική εικόνα και να συνηθίσει το σώμα του, πριν έρθει σε πιο στενή επαφή με άτομο του αντίθετου φύλου.