Σε όλα τα βιβλία, ως ημερομηνία γέννησης του Σίγκμουντ Φρόυντ αναφέρεται η 6η Μαιου 1856. Στον τόπο γέννησής του όμως είναι γραμμένος στις 6 Μαρτίου 1856. Ο λόγος δεν είναι γνωστός, υπάρχει όμως το σενάριο, ότι ο πατέρας του είπε την ημερομηνία στον υπάλληλο σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο και αυτός το μετέτρεψε στο γρηγοριανό. Επίσης το όνομά του είναι όχι Σίγκμουντ Φρόυντ, αλλά Σίγκισμουντ Σλόμο Φρόυντ. Το μίκρυνε ο ίδιος κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Ήταν 2 ετών όταν έπρεπε να επισκεφθεί με τους γονείς του έναν γιατρό, τον οποίο δεν μπόρεσε να ξεχάσει ποτέ και συχνά ονειρευόταν. Οι λόγοι ήταν δύο. Πρώτον, λόγω της ιδιαιτερότητας του γιατρού (ήταν μονόφθαλμος) και δεύτερον, γιατί η επίσκεψη αυτή του άφησε ένα μόνιμο σημάδι. Ο μικρός Φρόυντ πήγε στο κελάρι και ανέβηκε σε μία καρέκλα για να φτάσει να πιάσει ένα γλυκό από το ράφι. Το πιάτο έπεσε και τον χτύπησε στο πιγούνι κάνοντάς του βαθιά πληγή. Το σημάδι που έμεινε για πάντα φρόντιζε αργότερα και το έκρυβε με το τόσο χαρακτηριστικό του μούσι.

Οι γονείς του ήταν η Amelie Nathanson και ο κατά 20 χρόνια μεγαλύτερός της Jakob Freud, ο οποίος είχε στο ιστορικό του άλλους δυο γάμους. Ο Φρόυντ λάτρευε τη μητέρα του, η οποία ήταν συνομήλικη με τον ετεροθαλή αδερφό του. Σκεφτείτε ότι ο πατέρας του ήταν ήδη παππούς όταν γεννήθηκε ο Φρόυντ, ενώ ο ίδιος ήταν ένα χρόνο μικρότερος από τον ανιψιό του. Μπερδευτήκατε; Λογικό! Είχε άλλες 5 αδερφές και έναν αδερφό 10 χρόνια μικρότερο. Ο κατά ένα χρόνο μικρότερος αδερφός του πέθανε πολύ νωρίς. Ο Φρόυντ ένιωθε ενοχές για τον θάνατο του αδερφού του λόγω της υπερβολικής ζήλειας που ένιωθε για εκείνον. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί και γι αυτό τα αδέρφια του έπρεπε να τον ακούνε. Η αδερφή του Άννα έχει γράψει ότι της απαγόρευε να διαβάζει τον Ονορέ ντε Μπαλζάκ και ότι ήταν ο πιο προνομιούχος μέσα στο σπίτι. (ήταν ο μόνος που είχε δικό του δωμάτιο και λάμπα λαδιού).

Όταν ήταν παιδί “βράχηκε” πάνω του στο δωμάτιο των γονιών του και ο πατέρας του αντέδρασε με τα εξής λόγια: «δεν θα μπορέσεις να γίνεις ποτέ τίποτα». Ο Φρόυντ ένιωσε τότε μια δόση αντιζηλίας απέναντί του σε σχέση με την αγάπη της μητέρας του. Έγραψε αργότερα: «ήμουν ερωτευμένος με τη μητέρα μου και ζήλευα πολύ τον πατέρα μου και όλο αυτό ήταν πολύ σημαντικό γεγονός». Μέσα από την ανάλυση της παιδικής του ηλικίας και αυτού του περιστατικού ανακάλυψε το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα.

Η μεγάλη του αγάπη για τα βιβλία άρχισε από όταν ήταν 5 ετών, όταν ο πατέρας του, του έδωσε μερικά βιβλία για να τα σκίσει. Αυτό το γεγονός στάθηκε αφορμή για να τα αγαπήσει πολύ. Ήταν εξαιρετικός λογοτέχνης και μάλιστα τον θαύμαζε ο Αϊνστάιν. Όταν ο καθηγητής ψυχιατρικής και παλιός συμφοιτητής του Wagner Jauregg το 1927 κέρδισε το νόμπελ ιατρικής, κάποιος ανέφερε ότι είναι κρίμα που δεν το κέρδισε ο Φρόυντ. Η απάντηση του Jauregg ήταν ότι ίσως το πάρει για τη λογοτεχνεία. Για τα 80κοστά του γενέθλια δέχτηκε ευχές από πολλές γνωστές προσωπικότητες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Salvador Dali και ο Pablo Picasso.

Οι 2 έρωτές του, Γκιζέλα και Μάρθα

Στα 17 του ερωτεύτηκε την Γκιζέλα, αδερφή του καλύτερού του φίλου, κράτησε όμως λίγο. Μερικές μέρες μετά τη γνωριμία τους αυτή έπρεπε να επιστρέψει εσωτερική στο σχολείο της.

Τον Απρίλιο του 1882 γνώρισε τη Μάρθα, η οποία τότε ήταν 21 ετών και η οποία έγινε η πρώτη και τελευταία του κοπέλα. Παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 1886. Της είχε πελώρια αγάπη και την αποκαλούσε: “το πιο πολύτιμό μου, το φλογερά αγαπημένο μου κορίτσι” και  “πριγκίπισσα”. Της έγραψε περίπου 1500 ερωτικά γράμματα.

Απεβίωσε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1939 στις τρεις τα ξημερώματα. Οι στάχτες του εναποτέθηκαν σε έναν αμφορέα που του είχε κάνει δώρο η Μαρία Βοναπάρτη και της είχε πει τότε: «κρίμα να μην μπορεί να τον πάρει κάποιος μαζί του στον τάφο».