Σίγουρα όλοι οι γονείς επιθυμούν το καλύτερο για τα παιδιά τους και ονειρεύονται πως μια μέρα θα τα δουν να πραγματοποιούν τα όνειρά τους.

Πώς μπορούν όμως να τα βοηθήσουν ώστε να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και σε πετυχημένους ανθρώπους; 

Ακολουθούν 10 πολύτιμες τακτικές για τους γονείς!

1. Αναθέστε στα παιδιά καθημερινές υποχρεώσεις.

Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά στα οποία αναθέτονται υποχρεώσεις από μικρή ηλικία, αποκτούν το αίσθημα της υπευθυνότητας και διαθέτουν αυτοπεποίθηση. Έτσι κατά την ενήλικη ζωή μπορούν να αναλαμβάνουν διάφορες εργασίες και να παίρνουν πρωτοβουλίες στη δουλειά τους, χωρίς να χρειάζονται να τους στηρίζει κάποιος, να τους ενθαρρύνει ή ακόμη και να «τους κρατά το χέρι».

2. Δείξτε ότι έχετε προσδοκίες από αυτά.

Η ύπαρξη ρεαλιστικών προσδοκιών, που αντιστοιχούν όμως στις δυνατότητες τους, αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτυχία τους. Όταν δείχνεις στο παιδί ότι περιμένεις από αυτό για παράδειγμα να περάσει στη σχολή που επιθυμεί στο πανεπιστήμιο, του δίνεις ώθηση αλλά και δείχνεις πίστη στις ικανότητές του.  

3. Αναπτύξτε τους την ικανότητα του αυτοελέγχου.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ελέγχουν τον θυμό τους και να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις εντάσεις που προκύπτουν με τους φίλους τους.

4. Δώστε τους χώρο και για αποτυχίες.

Κατανοήστε ότι η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας. Εξάλλου τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερο από τις αποτυχίες, παρά από τις επιτυχίες. Μην φοβάστε λοιπόν να αφήσετε το παιδί σας να βιώσει μια αποτυχία, γιατί όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αποτελεί συστατικό της μελλοντικής του επιτυχίας.

5. Βοηθήστε τα να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες.

Η κοινωνική νοημοσύνη σήμερα είναι το ίδιο σημαντική όπως και κάθε άλλη. Έρευνα που κράτησε 20 χρόνια και παρακολούθησε 700 παιδιά συμπέρανε πως αυτά τα οποία είχαν αναπτυγμένες κοινωνικές ικανότητες σπούδασαν και ξεκίνησαν την εργασιακή τους καριέρα στην ηλικία των 25 ετών.

6. Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας.

Δεν είναι τόσο σημαντικό το πόσο χρόνο περνάτε με τα παιδιά σας, όσο το πώς τον περνάτε. Συζητήσεις, παιχνίδια, δραστηριότητες, επαφή με τη φύση βοηθάνε πολύ στην ψυχολογία και στην εξέλιξη του παιδιού.

7. Βοηθήστε τα να αναπτύξουν υπομονή και επιμονή.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αντέχουν, να προσπαθούν και να έχουν υπομονή στα δύσκολα. Όσο πιο νωρίς αποκτήσουν αυτά τα χαρακτηριστικά, τόσο πιο έτοιμα θα είναι για τις μελλοντικές δυσκολίες.

8. Αφήστε τα να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

Η υπερπροστασία και η αδιαφορία απέναντι στα παιδιά είναι δυο ακραίες στάσεις που εμποδίζουν την εξέλιξη του παιδιού και την ομαλή ανεξαρτησία του. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν την αξία τους, τις ικανότητες τους, τη δύναμή τους και τις αδυναμίες τους, το τι θέλουν πραγματικά και τι όχι.

9. Ενθαρρύνετέ τα να λύνουν μόνα τα προβλήματά τους.

Οι περισσότεροι γονείς με το που παρουσιάζεται πρόβλημα βιάζονται να επέμβουν και να το λύσουν άμεσα. Αφήστε τα παιδιά να δουν μέσα από τις δυσκολίες, να μάθουν και να διδαχθούν μέσα από τα προβλήματα. Δείξτε τους πως πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Σταθείτε δίπλα τους, αλλά δώστε χώρο για να εξελιχθούν και να πράξουν.

10. Διατηρήστε επικοινωνία με τα παιδιά.

Ο γονιός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους φίλους, μπορεί όμως να σέβεται την προσωπικότητα του παιδιού και να διαθέτει φιλική διάθεση απέναντί του. Μέσα στα όρια της οικογένειας και των κανόνων πάντα θα πρέπει να δίνεται άνεση στο παιδί για να μιλάει για όσα το απασχολούν, χωρίς να φοβάται.