Ο άνθρωπος γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα όταν έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει το επάγγελμα που του αρέσει, τον γεμίζει και τον βοηθάει να νιώθει δημιουργικός και χαρούμενος. Με λίγα λόγια, κάνε αν μπορείς το χόμπι σου επάγγελμα! Αντίθετα, όταν οι συνθήκες της ζωής μας έχουν οδηγήσει σε ένα επάγγελμα που δεν ήταν επιλογή μας, οι πιθανότητες να είμαστε ανικανοποίητοι είναι περισσότερες. Κάποιες ειδικότητες, κάποιοι χώροι εργασίας, έχουν αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στο να εμφανίσουν οι εργαζόμενοι καταθλιπτικά συμπτώματα και μελαγχολικές τάσεις. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα επαγγέλματα;

1. Όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας

Γιατροί, νοσοκόμοι και φροντιστές αφιερώνουν όλη τους την ενέργεια και ψυχική αλλά και σωματική σε ανθρώπους με κάποιο πρόβλημα υγείας και πολλές φορές δεν μένουν για τους ίδιους ψυχικά αποθέματα, ιδιαίτερα όταν ασχολούνται με βαριά περιστατικά. Σοβαρές ασθένειες, θάνατος είναι γεγονότα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και πρέπει να μάθουν να είναι ψύχραιμοι και να ζουν με αυτά. Πολλές φορές εμπλέκονται συναισθηματικά, συμπαθούν τον ασθενή, και όταν κάτι δεν πάει καλά καταρρέουν και τους πλημμυρίζουν ενοχές ότι κάτι δεν έκαναν καλά. Τα άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους κινδυνεύουν να παρουσιάσουν κατάθλιψη και μάλιστα βρίσκονται στις πιο ψηλές θέσεις στη λίστα. Συνήθως οι ηλικιωμένοι που χρειάζονται φροντίδα είναι άρρωστοι σωματικά ή νοητικά ώστε να εκφράσουν λεκτικά ότι αναγνωρίζουν την προσφορά των φροντιστών τους. Έτσι οι φροντιστές αφιερώνουν την κάθε τους μέρα σε ανθρώπους είτε ταΐζοντάς τους, είτε λούζοντάς τους, χωρίς να τους εκφράζεται ευγνωμοσύνη και χωρίς να καλύπτονται συναισθηματικά από την άλλη πλευρά.

  1. Σερβιτόροι εστιατορίων

Οι σερβιτόροι συνήθως εργάζονται πολλές ώρες καθημερινά και μάλιστα δύσκολες ώρες. Η εργασία τους τελειώνει αργά κι έτσι δεν έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν κι οι ίδιοι. Επίσης, τις μέρες που όλοι οι άλλοι είναι χαλαροί και δεν εργάζονται, όπως σε γιορτές και αργίες, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν. Ο κόσμος που εξυπηρετούν είναι συνήθως χαλαρός, εύθυμος, ίσως να έχουν πιει και λίγο παραπάνω και τις περισσότερες φορές τους απευθύνονται στον ενικό με προσφωνήσεις που μπορεί να είναι ενοχλητικές έως και υποτιμητικές στους ίδιους.  Έτσι υπάρχει έντονη σωματική κούραση από τα χιλιόμετρα που διανύουν πάνω κάτω μέσα στο μαγαζί, αλλά και ψυχολογική πίεση από τις απαιτήσεις του κόσμου. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα παράπονα των πελατών τα ακούει ο σερβιτόρος, ακόμα κι όταν αφορούν τον τρόπο που είναι ψημένο το ψάρι και αυτοί οφείλουν να φαίνονται πάντα χαρούμενοι και ευδιάθετοι.

  1. Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί λειτουργοί

Και οι ψυχολόγοι αλλά και οι κοινωνικοί λειτουργοί έρχονται  καθημερινά στη δουλειά τους αντιμέτωποι με δύσκολα περιστατικά. Παιδιά, αλλά και ενήλικες που έχουν υποστεί κακοποίηση, διαζύγια, ανθρώπους με τάσεις αυτοκτονίας, σύνδρομα, νοητική υστέρηση, όλα μαζί γεμίζουν άγχος που δύσκολα αποβάλλεται όταν τελειώνει το ωράριό τους και επιστρέφουν σπίτι τους.

  1. Καλλιτέχνες

Μουσικοί, ηθοποιοί, ζωγράφοι, συγγραφείς, άνθρωποι γενικά που έχουν καλλιτεχνική φύση, είναι ευάλωτοι και αποτελούν ομάδα με τάσεις κατάθλιψης. Ο λόγος είναι η ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα τους, ότι συνήθως ζουν σε έναν δικό τους κόσμο πιο ρομαντικό, έχουν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης από τους υπόλοιπους και αυτό συχνά τους οδηγεί στην απομόνωση και στη μοναξιά.

  1. Οικονομικοί σύμβουλοι

Αν σκεφτούμε  πόσο αβέβαια είναι τα πράγματα στις μέρες μα και πόσο στρες μας δημιουργεί καθημερινά η διαχείριση των χρημάτων μας, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί ανήκει αυτό το επάγγελμα στη λίστα.  Είναι τεράστια ευθύνη το να διαχειρίζεσαι τα χρήματα των άλλων, προκαλεί έντονο άγχος και τεράστιες ενοχές όταν οι πελάτες τους χάνουν χρήματα. Απαιτείται υπευθυνότητα, συνέπεια και συγκέντρωση.