Το σύνδρομο του Μινχάουζεν είναι μία διαταραχή της προσωπικότητας, όπου ο ασθενής θέλοντας να τραβήξει την προσοχή των γιατρών, παραπονιέται για διάφορες ανύπαρκτες σωματικές ενοχλήσεις ή ακόμη χειρότερα, τις προξενεί μόνος του.

Τα πιο συνηθισμένα «συμπτώματα» είναι οι πόνοι στην κοιλιά, η ναυτία και οι ίλιγγοι.

Επιθυμία των ατόμων με σύνδρομο Μινχάουζεν είναι να δείχνουν συνεχώς άρρωστοι και να μπλέκουν σε μία κατάσταση εξετάσεων και θεραπειών.

Ο γιατρός που τους παρακολουθεί δεν μπορεί να αποδώσει σε καμία αιτία τα συμπτώματα για τα οποία παραπονιέται ο ασθενής, αφού είναι ασυνάρτητα μεταξύ τους και τον μπερδεύουν. Πολύ περισσότερο, όταν ο ασθενής έχει φτάσει στο σημείο να «αλλάξει» τα αποτελέσματα των εξετάσεών του.

Σε περίπτωση που κάποιος γιατρός ανακαλύψει ότι πίσω από την υποτιθέμενη ασθένειά τους κρύβεται το συγκεκριμένο σύνδρομο, το αρνούνται κατηγορηματικά και απευθύνονται αλλού.

Μία άκρως επικίνδυνη κατηγορία του συνδρόμου είναι η «διά αντιπροσώπου». Στη συγκεκριμένη οι γονείς τρέχουν τα παιδιά τους από γιατρό σε γιατρό και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να κάνουν καλά ένα παιδί που διαρκώς είναι «άρρωστο». Δυστυχώς πολλές φορές το παιδί καταλήγει να αρρωστήσει στα αλήθεια από την αλόγιστη χορήγηση φαρμάκων. Αρχικά ο συγκεκριμένος γονιός ξεγελάει και δίνει την εντύπωση ενός απλά προστατευτικού γονιού.

Η διαταραχή αυτή πήρε το όνομά της από τον βαρόνο Μινχάουζεν, μισθοφόρο αξιωματικό του ρωσικού ιππικού, o oποίος όταν επέστρεψε από το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1768-1774) άρχισε να διηγείται διάφορα φανταστικά στρατιωτικά του κατορθώματα. Θεωρείται ο πιο διάσημος ψεύτης, γι αυτό και αργότερα πρωταγωνίστησε σε βιβλία πολλών  συγγραφών.

Γνωστή είναι η περίπτωση 34χρονης γυναίκας από το Τέξας η οποία έπασχε από το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Συνελήφθη με την κατηγορία της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης στον 8χρονο γιο της, αφού τον πήγε 323 φορές στο νοσοκομείο και τον υπέβαλε σε 13 επεμβάσεις. Μετά από επίσκεψη της μητέρας και του γιου σε νοσοκομείο του Ντάλας, το ιατρικό προσωπικό ανέφερε το συμβάν στην πρόνοια, αφού διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα που δήλωνε η μητέρα ότι ταλαιπωρούσαν τον γιο της δεν αλήθευαν.

Η ιατρική κακοποίηση του παιδιού άρχισε όταν ήταν μόλις 11 ημερών το 2009. Από τότε έως και το 2016  πήγε στον γιατρό 323 φορές. Το αγόρι είχε δεχτεί πολλές φορές αναπνευστική υποστήριξη με οξυγόνο, κατά καιρούς χρησιμοποιούσε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ του είχε  τοποθετηθεί μέχρι και σωλήνας σίτισης στο λεπτό έντερο. Οι  περισσότερες από τις επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς λόγο. Η μητέρα του είχε προσπαθήσει να τον βάλει και σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πνεύμονα!

Το παιδί από τη μέρα που απομακρύνθηκε από τη μητέρα του άρχισε να τρώει κανονικά, δεν πάθαινε κρίσεις και δεν χρειαζόταν οξυγόνο,  γεγονός που επαληθεύει τους ειδικούς ότι δεν έπασχε τελικά από τίποτα. Ο πατέρας του παιδιού πίστευε πάντα ότι το παιδί του δεν ήταν άρρωστο και προσπάθησε αρκετές φορές να πείσει τους αρμόδιους. Αναρωτιόταν μάλιστα πως είναι δυνατόν να έγιναν σε ένα υγιές παιδί 13 επεμβάσεις. Δυστυχώς πάντα γινόταν πιστευτή η μητέρα που ισχυριζόταν ότι το παιδί πέθαινε αρχικά από κάποια γενετική διαταραχή και αργότερα από καρκίνο. Μετά την παρέμβαση των γιατρών στο νοσοκομείο του Ντάλας, οι οποίοι ενημέρωσαν την Πρόνοια, αφαιρέθηκε η κηδεμονία του παιδιού αλλά και  των δύο αδερφών του από την μητέρα τους.