– Το σύνδρομο Τουρέτ είναι κληρονομική νευρολογική διαταραχή, η οποία εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πολλών τικ, συγκεκριμένα πολλών κινητικών και τουλάχιστον ενός φωνητικού.

– Στα κινητικά περιλαμβάνονται οι συσπάσεις στο πρόσωπο, στο λαιμό, στους ώμους, στα άκρα, αλλά και στερεότυπες κινήσεις, όπως το συχνό άγγιγμα της μύτης ή το τίναγμα των μαλλιών, ενώ στα φωνητικά περιλαμβάνονται ο ξερόβηχας, το ρουθούνισμα, το σφύριγμα, οι βρισιές και η επανάληψη λέξεων.

– Πολύ χαρακτηριστικό και αξιοπερίεργο του συνδρόμου είναι ότι σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών εμφανίζονται ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα αισχρολογίας.

– Η ηλικία έναρξης είναι τα 7 έτη αλλά μπορεί να εμφανισθούν τικ νωρίτερα ή αργότερα, οπωσδήποτε όμως πριν τα 18, ενώ η έντασή τους μειώνεται κατά την ενηλικίωση.

– Τα τικ συμβαίνουν πολλές φορές την ημέρα, κάθε μέρα, για περισσότερο από ένα χρόνο.

– Στην πορεία της διαταραχής εμφανίζονται καινούργια τικ και εξαφανίζονται τα παλιότερα.

– Επιδεινώνονται από το άγχος, την ανία, και την κούραση, ενώ ο ύπνος, ο πυρετός, η χαλάρωση ή μια ευχάριστη εργασία οδηγούν σε παροδική εξαφάνισή τους.

– Περίπου 1 ως 11 παιδιά στα 1.000 εμφανίζουν το σύνδρομο, ενώ είναι τρεις φορές πιο συχνό στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.

– Όσοι το εμφανίζουν δεν υστερούν νοητικά, αλλά έχουν κανονική ευφυΐα καθώς και κανονικό προσδόκιμο επιβίωσης.

– Χημική ανισορροπία του εγκεφάλου θεωρείται υπεύθυνη για το σύνδρομο.

– Εξειδικευμένοι παιδοψυχίατροι μπορούν να βοηθήσουν, ενώ θεραπευτική αγωγή δεν είναι απαραίτητη.

– Το όνομα της ασθένειας δόθηκε προς τιμήν του Ζορζ Ζιλ ντε λα Τουρέτ (Georges Gilles de la Tourette), ο οποίος ήταν Γάλλος νευρολόγος και ο οποίος ερεύνησε αυτή τη νευρολογική διαταραχή.