• Η φοβία είναι ένας αδικαιολόγητος και παράλογος φόβος για ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση. Και η φοβία για τις αεροπορικές πτήσεις είναι αδικαιολόγητη, αν σκεφτούμε ότι σύμφωνα με τις στατιστικές το ταξίδι με αυτοκίνητο έχει 37 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, από ότι το ταξίδι με αεροπλάνο.
  • Παρ’ όλα αυτά, το 25% των ανθρώπων παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη φοβία. Μπορεί να είναι μικρή ή περιστασιακή, μπορεί όμως το πρόβλημα να είναι πολύ πιο σοβαρό και βαθύ. Κάποιοι άνθρωποι στη σκέψη και μόνο ότι βρίσκονται μέσα σε αεροπλάνο, παθαίνουν κρίση πανικού.
  • Η αίσθηση της ανασφάλειας ξεκινάει αρχικά από το πολύ μεγάλο ύψος στο οποίο βρίσκεται το αεροπλάνο. Επίσης, πολλοί όταν βρίσκονται μέσα σε αεροπλάνο νιώθουν παγιδευμένοι σε έναν περιορισμένο χώρο, από τον οποίο δεν μπορούν να φύγουν οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν.
  • Κατά τη διάρκεια της πτήσης θα παρατηρήσετε ότι κάποιοι φοβούνται, ενώ άλλοι κοιμούνται και μάλιστα νιώθουν ήρεμοι και άνετοι ακόμη και την ώρα των αναταραχών. Σε τι διαφέρουν αυτές οι δυο κατηγορίες ανθρώπων; Πώς γίνεται κάποιοι να παθαίνουν πανικό, ενώ άλλοι να παραμένουν απόλυτα ψύχραιμοι;
  • Αν ρωτήσετε το άτομο που εκδηλώνει τέτοια φοβία τι είναι αυτό που φοβάται, πιθανότατα θα σας πει ότι φοβάται πως θα πέσει το αεροπλάνο. Τέτοια πιθανότητα φυσικά και υπάρχει, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνια. Και με τα αυτοκίνητα συμβαίνουν δυστυχώς δυστυχήματα, αλλά και πάλι τα οδηγάμε καθημερινά.
  • Και αυτοί που φοβούνται, αλλά και αυτοί που δεν φοβούνται, γνωρίζουν ότι υπάρχει περίπτωση πτώσης του αεροπλάνου. Γιατί όμως οι μεν φοβούνται, αλλά οι δε όχι; Η φοβία για τις αεροπορικές πτήσεις δεν έχει καμία σχέση με την πιθανότητα της πτώσης. Ο άνθρωπος δεν φοβάται ποτέ κάτι που θα μπορούσε να συμβεί, αλλά κάτι που στα αλήθεια συμβαίνει.
  • Όταν εκδηλώνεται η φοβία, τότε το άτομο κυριεύεται από τα εξής συμπτώματα: άγχος, πανικό, ταχυκαρδία, εφίδρωση στα χέρια, τρέμουλο, κόμπο στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό είναι που κυρίως φοβούνται. Την ίδια την φοβία και τα συμπτώματά της, που δεν μπορούν να ελέγξουν και να σταματήσουν.
  • Τα άτομα που παρουσιάζουν τέτοιου είδους φοβία,αντιλαμβάνονται ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι δικαιολογημένη, αλλά και πάλι δεν μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους.
  • Μπορεί βέβαια να περιοριστεί με βοήθεια και με την προσπάθεια επικράτησης ενός λογικού τρόπου σκέψης. Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμησή της είναι να την κοιτάξουν κατάματα, να πραγματοποιούν δηλαδή αεροπορικά ταξίδια.
  • Η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αντιμετώπισή της. Εδώ, ο ασθενής μαζί με τον θεραπευτή του, συνεργάζονται και προσπαθούν να εντοπίσουν και να κατανοήσουν τη σχέση ανάμεσα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του ασθενή. Η υπνοθεραπεία από την άλλη είναι ένας πιο εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης.
  • Τι μπορεί να κάνει το άτομο τη στιγμή που αρχίζει να τον κυριεύει η φοβία και να τον κατακλύζουν όλα τα ανεπιθύμητα συμπτώματα; Να πει στον εαυτό του:

1) Αυτή τη στιγμή νιώθω φοβία γιατί δεν μπορώ να έχω τον έλεγχο του εαυτού μου και της κατάστασης, αλλά δεν είναι κάτι επικίνδυνο και ούτε σημαίνει πως τρελαίνομαι.

2) Δεν μπορώ να ελέγξω την φοβία μου, γι αυτό και θα την αφήσω να έρθει, να κάνει τον κύκλο της και να περάσει χωρίς να προσπαθώ να αντισταθώ.

3) Θα συγκεντρωθώ στην αναπνοή μου. Θα προσπαθήσω να αναπνέω όσο γίνεται πιο αργά και ήρεμα.

4) Θα αγνοήσω τις άσχημες σκέψεις γιατί είναι της φαντασίας μου και γιατί είναι αυτές που ενεργοποιούν τη φοβία μου.