Πρόκειται για μία κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.

Για  να έχει επιτυχία η υπνοθεραπεία θα πρέπει ο θεραπευόμενος να είναι θετικός σε όλο αυτό και να μπορεί να συγκεντρώνεται στη διαδικασία και στη φωνή του υπνοθεραπευτή.    

Ο υπνοθεραπευτής δεν χρησιμοποιεί κάποια μαγικά λόγια, αλλά κάνει ερωτήσεις, συζητάει και πολλές φορές χρησιμοποιεί κάποια συμβολική ιστορία.

Το άτομο δεν χάνει τη συνειδητότητά του.

Ξαπλωμένος μεταφέρεται σε μία κατάσταση ονειροπόλησης, ενώ είναι σε θέση να κάνει διάφορες κινήσεις, όπως και να ακούει διάφορους ήχους από τον χώρο όπου βρίσκεται, σαν να έρχονται όμως από πολύ μακριά.

Σε αυτή την κατάσταση ξεκινάει στην ουσία ανάμεσά τους ένα είδος ψυχανάλυσης, με καλά αποτελέσματα, αφού το άτομο αποκαλύπτει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τα ταμπού, τις φοβίες και τις επιθυμίες του. Με λίγα λόγια ανοίγει στον υπνοθεραπευτή το υποσυνείδητό του.

Επίσης, μπορεί να θυμηθεί καταστάσεις από την παιδική του ηλικία, να θυμηθεί τον εαυτό του τότε, μέχρι και να αρχίσει να μιλάει σαν παιδί.

Η υπνοθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς διάφορες καταστάσεις, μεταξύ των οποίων: φοβίες, αλκοολισμό, κάπνισμα, βουλιμία, σεξουαλικά προβλήματα, ψωρίαση κ.α.

Πρέπει να εφαρμόζεται με πολλή προσοχή σε περιπτώσεις ψυχιατρικών παθήσεων, καθώς και να ασκείται μόνο από ειδικευμένους υπνοθεραπευτές.

Στο εξωτερικό εφαρμόζεται ιδιαίτερα και μάλιστα υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην υπνοθεραπεία, την ιατρική και την ψυχοθεραπεία.

Σε καμία περίπτωση βέβαια, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική και την φαρμακευτική αγωγή, ούτε την ψυχοθεραπεία.

Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της θεραπείας, μπορεί να χρειαστούν 20 συνεδρίες, αλλά και 2 χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση.