Έχει άραγε σχέση η ψυχική μας διάθεση με την πρόσληψη σωματικού βάρους;

Η απάντηση είναι φυσικά ναι.

Είναι γνωστό πως το άγχος, αλλά και η μελαγχολία επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό μας.

Ποιος από εμάς δεν θυμάται κάποια στιγμή που ένιωθε στενοχώρια ή άγχος, να επιθυμεί τη στιγμή εκείνη έντονα κάποιο φαγητό ή γλυκό.

Για κάποιους ανθρώπους αυτό μπορεί να μην συμβαίνει μόνο μία στιγμή, αλλά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Το αίσθημα του κορεσμού στην πείνα το νιώθουμε όταν χορτάσει το στομάχι μας, ή πιο σωστά, όταν ο εγκέφαλός μας θεωρήσει ότι έχουμε χορτάσει.

Το στομάχι μεταδίδει πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικές με τη διάταση των στομαχικών τοιχωμάτων και την περιεκτικότητα του στομάχου σε θρεπτικές ουσίες.

Όταν ο εγκέφαλος κρίνει ότι αυτά είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, τότε δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού που νιώθουμε.

Η συναισθηματική μας κατάσταση έχει την ικανότητα να ξεγελάει το αίσθημα κορεσμού, δηλαδή τρώμε κάτι, ενώ στην πραγματικότητα δεν πεινάμε.

Μετά την πέψη της τροφής, το μεγαλύτερο μέρος της εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος με τη μορφή γλυκόζης.

Η γλυκόζη είναι πολύ σημαντική για τον εγκέφαλο, αφού αποτελεί χημική ευχαρίστηση.

Η ευφορία που νιώθει ο εγκέφαλός μας όταν καταναλώνουμε γλυκό, αντισταθμίζει κατά κάποιο τρόπο, το συναίσθημα λύπης που μπορεί να νιώθουμε.

Οι κινήσεις που κάνει το στόμα μας κατά τη διάρκεια της μάσησης και γενικότερα οι κινήσεις, λειτουργούν αγχολυτικά και μας βοηθάνε να εκτονώσουμε τη συναισθηματική μας ένταση.

 

Σκεφτείτε πόσοι συνηθίζουν να μασάνε τσίχλα ή να ανάβουν τσιγάρο όταν διακατέχονται από έντονο άγχος.

Έχουμε σίγουρα προσέξει καπνιστές, να καπνίζουν τσιγάρα, το ένα μετά το άλλο, όχι γιατί χρειάζονται περισσότερη νικοτίνη, αλλά γιατί οι κινήσεις που κάνουν λειτουργούν αγχολυτικά.

Στη θλίψη ο εγκέφαλός μας αντιδρά με δύο τρόπους, όσον αφορά την τροφή: είτε κλείνει το στομάχι μας και δεν τρώμε τίποτα, είτε ανταμείβουμε τον εαυτό μας με τροφές που μας αρέσουν.

Οι παραπάνω αντιδράσεις, όπως και η γενική παραμέληση του εαυτού μας σε άσχημες καταστάσεις που μας βγάζουν τα συναισθήματα της λύπης και της μελαγχολίας, αποτελούν ασυνείδητα και ένα είδος αυτοτιμωρίας.

Για παράδειγμα όταν μία γυναίκα βιώνει έναν άσχημο χωρισμό, η κατανάλωση τροφής και η παραμέληση του εαυτού της είναι μια αντίδραση του ατόμου προς τον ίδιο του τον εαυτό, δηλαδή, αφού οι άλλοι δεν με θέλουν, δεν νοιάζομαι ούτε εγώ για τον εαυτό μου.

Το πρόβλημα δημιουργείται, όταν η αντίδραση αυτή συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πολλοί άνθρωποι απογοητεύονται προσπαθώντας να ακολουθήσουν δίαιτες, τις οποίες λόγω άσχημης ψυχολογικής διάθεσης, δεν μπορούν να ακολουθήσουν.

Η απογοήτευσή τους αυτή τους οδηγεί σε συμπεράσματα λανθασμένα για τον εαυτό τους, όπως ότι δεν έχουν το ψυχικό σθένος να τηρήσουν μια δίαιτα, αλλά και ότι έχουν κακό μεταβολισμό που δεν τους βοηθάει να χάσουν κιλά.

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός μας, οι λεγόμενοι νευροδιαβιβαστές, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο νευροδιαβιβαστής με το όνομα σεροτονίνη.

Η σοκολάτα προκαλεί στον εγκέφαλό μας την αντίδραση να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ένα συναίσθημα ευφορίας.

Γι αυτό και η σοκολάτα είναι ιδιαίτερα αγαπητή από τους περισσότερους, ιδιαίτερα όταν νιώθουμε άσχημα.

Το φαγητό είναι καθημερινή απόλαυση, σχεδόν φυσικό αντικαταθλιπτικό, το οποίο μας βοηθάει να έχουμε καλύτερη ψυχική διάθεση.

Πρέπει να σκεφτόμαστε πως όταν προσπαθούμε να ξεχάσουμε τη λύπη μας ή να καταπολεμήσουμε το άγχος μας καταναλώνοντας πολλά γλυκά ή τσιμπολογώντας διαρκώς διάφορα νόστιμα και ανθυγιεινά σνακ, στην πραγματικότητα δεν λύνουμε ουσιαστικά το πρόβλημα, αλλά το κουκουλώνουμε στιγμιαία νιώθοντας μετά τύψεις κι ενοχές.