Αγαπητές μαμάδες σταματήστε. Ναι, ναι σταματήστε τώρα. Εσύ που μόλις ξύπνησε η κόρη σου και την ρωτάς αν γνώρισε κανέναν της προκοπής ή τζάμπα γύρισε ξημερώματα. Κι εσένα που μόλις μπήκες έξαλλη σπίτι για να ενημερώσεις την κόρη σου ότι η κόρη της μοδίστρας απέναντι βρήκε άντρα από τζάκι και παντρεύεται. Κι εσένα που μόλις πήρες ηρεμιστικό γιατί η κόρη σου χτυπώντας σου στα μούτρα την πόρτα σου είπε πως δεν θα παντρευτεί ποτέ. Απλά ηρεμήστε. Βαθιές αναπνοές.

Ναι, καταλαβαίνω ότι από ένα σημείο και μετά ίσως δεν έχετε να περιμένετε κάτι άλλο. Γεννήσατε τα παιδιά σας, τα βαφτίσατε, τα στείλατε σχολείο, τα σπουδάσατε, έκαναν και τα μεταπτυχιακά τους,  και τώρα τι; Ε τώρα μένει να παντρευτούν και να κάνουν δικά τους παιδιά για να ξαναραφτούμε και να πάμε και σε κανένα γλέντι. Και οκ, καλά κάνετε και το επιθυμείτε. Μόνο που κάποια πράγματα δεν συμβαίνουν αυτόματα πατώντας ένα μαγικό κουμπί που λέει «πατήστε εδώ για γάμο με κλαρίνα με τον κύριο νούμερο 4», ή «πατήστε εδώ για γάμο ρομαντικό στη Σαντορίνη με τον κύριο 18». Είναι πολύ πιο δύσκολα δυστυχώς. Ίσως στην εποχή σας να ήταν αλλιώς. Τώρα όμως η αγαπημένη σας κόρη σπούδασε, μορφώθηκε, βγήκε στη ζωή και υποψιάζομαι πως ψάχνει κάτι το σίγουρο και το μοναδικό. Γι αυτό μην κάνετε το λάθος να της προξενέψετε εντελώς τυχαία τον γιο της τρίτης ξαδέρφης της συμπεθέρας της ανιψιάς σας. Ναι, ναι μπορεί να είναι πολύ καλό παιδί και τρομερή ευκαιρία αλλά δεν θα πάρουμε.

Για σκεφτείτε πόση πίεση είναι για μια γυναίκα μόνη να ακούει από παντού σήμερα πως πρέπει να παντρευτεί γιατί περνάνε τα χρόνια; Μα θα πρέπει να την ενημερώσετε εσείς; Νομίζετε πως δεν το ξέρει; Το «τυχερά είναι αυτά» ισχύει. Και η κόρη σας ίσως να θέλει πολύ να παντρευτεί αλλά να μην βρίσκει τον κατάλληλο. Προτιμάτε δηλαδή έναν γάμο που θα της φέρει δυστυχία απλά για να είναι παντρεμένη; Έχει μεγαλύτερη αξία τι λένε «οι κακιές γλώσσες» στο χωριό το Πάσχα ή η πραγματική ευτυχία του παιδιού σας;

Σημασία έχει να είναι το παιδί σας καλά. Να έχει την υγεία του. Να είναι ευτυχισμένο και να τα βρίσκει με τον εαυτό του. Και όσο την πιέζετε δεν θα είναι καλά. Θα νιώθει ότι σας απογοητεύει, θα νιώθει ότι η κοινωνία και το σύστημα την πετάνε και θα της βγουν πολλά ψυχοσωματικά. Άρα δεν θα είναι καλά. Και γιατί; Για ένα πρέπει.

«Κάνε τουλάχιστον ένα παιδί για να μην μείνεις μόνη στη ζωή σου». Ναι, φυσικά. Εγώ λέω να κάνεις 5-6 να έχεις εναλλακτικές σε περίπτωση που κάποια μετακομίσουν μεθαύριο μακριά. Λοιπόν, τα παιδιά δεν τα κάνουμε για να εξασφαλίσουμε τα γεράματά μας. Τα παιδιά οφείλουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν. Και ούτε είναι εύκολο να μεγαλώσεις ένα παιδί. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Ναι, είναι και η μεγαλύτερη ευτυχία στον κόσμο αλλά αν το πάρεις επιπόλαια θα κάνεις ανεπανόρθωτη ζημιά.

Για σκεφτείτε μισό λεπτό. Όσοι είναι παντρεμένοι με παιδιά είναι ευτυχισμένοι; Ε όχι δα! Ναι, υπάρχουν ευτυχισμένοι γάμοι. Υπάρχουν όμως και άλλα τόσα διαζύγια, και άλλα τόσα παιδιά που γίνονται μπαλάκι.

Βλέπω τόσες γυναίκες μόνες γύρω μου που προσπαθούν οι άλλοι να τους βάλουν με το έτσι θέλω στο μυαλό πως αν δεν παντρευτούν δεν θα ευτυχήσουν. Δηλαδή μία γυναίκα μόνη δεν μπορεί να βρει σε τίποτα άλλο την χαρά; Πόσο εγωιστικό!

Όχι, δεν μιλάω εκ του ασφαλούς. Και πριν να κάνω οικογένεια τα ίδια έλεγα και τώρα τα ίδια λέω. Ο άνθρωπος οφείλει να αγαπάει τον εαυτό του και να βρίσκει πρόσωπα και καταστάσεις που να τον γεμίζουν είτε μέσα σε ένα γάμο είτε εκτός. Αγαπάμε όσα καλά έχουμε και μας φέρνει η ζωή κι αν μέσα μας εμείς οι ίδιοι θέλουμε παραπάνω μπορούμε να τα αναζητάμε. Μόνο όμως αν είναι δική μας επιθυμία!

Και στην τελική μην φοβάστε αν θα μείνει η κόρη σας στο ράφι γιατί αν επιλέξει να έχει δίπλα της μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού η ζωή της μπορεί να είναι πολύ γλυκιά.

Οπότε ηρέμησε! Άσε την κόρη σου να ζήσει και εσύ απλά να της εύχεσαι να είναι καλά! Κι αν σου ξαναχτυπήσει την πόρτα στα μούτρα μάντεψε ποιος θα φταίει!