Βιέννη, η πόλη που έχει συνδεθεί με την αυτοκρατορία των Αψβούργων και με τα Χριστούγεννα. Η δυναστεία των Αψβούργων ξεκίνησε να κυβερνάει την Βιέννη και την Αυστρία μαζί με ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης από τα μέσα του 13ου αιώνα έως και το τέλος του Ά Παγκόσμιου πολέμου. Εξαιτίας των Αψβούργων χτίστηκαν στην πόλη μεγαλοπρεπή παλάτια και δημόσια κτίρια και διέπρεψαν οι τέχνες, η αρχιτεκτονική με πρωταγωνιστή τον Ερνέστο Τσίλερ και η μουσική. Από την αυλή των Αψβούργων πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα της κλασικής μουσικής, όπως ο Μπετόβεν, ο Μότσαρτ, οι Στράους (πατέρας και γιος) και ο Φον Κάραγιαν (Έλληνας, Καραγιάννης στο επίθετο). Στη Βιέννη έδρασε μεγάλη και ακμάζουσα Ελληνική παροικία με κύριους εκπροσώπους και ευεργέτες τους Σίνα και Δούμπα. Με χρήματα του τελευταίου χτίστηκε η κρατική όπερα της Βιέννης απ’ όπου μεταδίδεται κάθε χρόνο η πρωτοχρονιάτικη συναυλία. Σ’ αυτή την πόλη έδρασε και τύπωσε το μανιφέστο του ο Ρήγας Φερραίος, ενώ οι αδερφοί Πούλιου ίδρυσαν τυπογραφείο. Υπάρχουν δύο ελληνικές εκκλησίες της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Γεωργίου δίπλα στο πολιτιστικό κέντρο και την γειτονιά της Ελληνικής παροικίας.
Είναι γνωστή για τα παλάτια της, το Σένμπρουν και το Μπελβεντέρε, τα οποία έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Αξίζει να επισκεφτείτε και το μουσείο για τον πιο διάσημο ένοικο τους, την βασίλισσα Ελισσάβετ ή αλλιώς όπως την ξέρουμε όλοι Σίσυ. Ο καθεδρικός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Στέφανο, τον πρωτομάρτυρα και η αυτοκρατορική οικογένεια είναι θαμμένη στα έγκατα της εκκλησίας. Δίπλα από την εκκλησία που βρίσκεται ακριβώς στη μέση του εμπορικού πεζόδρομου της πόλης βρίσκονται και οι παραδοσιακές άμαξες, όπου μπορείς ν’ ανέβεις και να κάνεις βόλτα το ιστορικό κέντρο.
Για πόσα είναι διάσημη αυτή η πόλη; Η Βιέννη της μουσικής, αφού υπάρχουν εκατοντάδες χώροι όπου δίνονται κονσέρτα. Η Βιέννη των μουσείων, επισκεφθείτε  το μουσείο Φυσικής Ιστορίας πέραν των παλατιών και το Αλμπερτίνα με την αξιόλογη συλλογή από Πικάσο, Μονέ κ.α. Την Βιέννη του κινήματος της απόσχισης ή αλλιώς σετσεσιόν με κύριο εκπρόσωπο τον Γκούσταφ Κλίμτ και πιο χαρακτηριστικό του έργο, “το φιλί”.
Η Βιέννη αποτελεί μία από τις καλύτερες πόλεις για να περάσει κανείς τα Χριστούγεννα. Χριστουγεννιάτικες αγορές μπροστά στο δημαρχείο και στο παλάτι Σένμπρουν, παγοδρόμια, καντίνες που σερβίρουν λουκάνικα, χοτ ντογκ, πατάτες, κάστανα και διάφορα γλυκά, συνοδεία πάντα ενός κρασιού gluewein. Το κρασί αυτό το βράζουν μέσα με μυρωδικά, όπως κανέλα και τριαντάφυλλο. Κυριότερος εκπρόσωπος των γλυκών είναι η τούρτα ζάχερ, από το ομώνυμο ξενοδοχείο, όπου θα λέγαμε ανακαλύφθηκε. Αναρίθμητα τα εστιατόρια και οι μπυραρίες, όπου μπορείς να απολαύσεις βιεννέζικο σνίτσελ και μπύρα. Στα περίχωρα της μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το Γκρίντσιχ με τα περίφημα κρασοκαπηλειά, όπου σερβίρουν και φοβερούς μεζέδες και φαγητό. Η περιοχή γύρω από την πόλη φημίζεται για το κρασί της, ενώ σε μια βόλτα στα δάση γύρω από τη Βιέννη μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μάγιερλινγκ, όπου “αυτοκτόνησε” ο Ροδόλφος, γιός της Σίσυ, και την λουτρόπολη Μπάντεν. Μέσα στην πόλη υπάρχει ο κεντρικός πεζόδρομος που ενώνει την μία πλευρά του ring με την άλλη, από την πλατεία Σουηδίας μέχρι την όπερα και επίσης και η περιοχή της Maria Hilfestrasse, όπου είναι μία άλλη εμπορική περιοχή πίσω από το τετράγωνο των μουσείων. Όσοι επισκεφτείτε την πόλη με παιδιά υπάρχει ο ζωολογικός κήπος και το πάρκο με το λούνα παρκ Πράτερ. Για καφέ μπορείτε να επισκεφθείτε  τα παραδοσιακά καφέ στο κέντρο της πόλης ή μια βόλτα στον πύργο του Δούναβη που βλέπει όλη την πόλη από ψηλά. Τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκινάει καραβάκι από την πλατεία Σουηδίας και φτάνει μέσω του Δούναβη στην Μπρατισλάβα.

Για την Βιέννη μπορείς να γράφεις συνέχεια και να μην σταματάς, υπάρχουν ένα σωρό πράγματα να δεις και να κάνεις, η πόλη είναι μαγευτική και κυρίως τα Χριστούγεννα λόγω των χριστουγεννιάτικων αγορών της και του διακόσμησής της. 

Κείμενο: Βασίλης Καλτσίδης

Φωτογραφίες: Google