Η πόλη που ίδρυσαν οι Ρωμαίοι τον 1ο αιώνα π.χ. και άνθισε δίπλα στις όχθες του ποταμού Άρνο. Η χρυσή περίοδος που αναπτύχθηκε η πόλη και άνθισε, ήταν η περίοδος της Αναγέννησης. Κάτω από την πεφωτισμένη ηγεσία της οικογένειας των Μεδίκων συγκεντρώθηκαν όλοι οι μεγάλοι της Αναγέννησης όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Ραφαήλ, ο Μποτιτσέλι,  ο Δάντης,  ο Τσελίνι και πολλοί άλλοι ακόμη, οι οποίοι δόξασαν την πόλη με τα έργα τους.

Το μουσείο Ουφίτσι είναι παγκοσμίως γνωστό για τα έργα τέχνης που διαθέτει. Το Ντουόμο (καθεδρικός), το Παλάτσο Βέκιο, το Πόντε Βέκιο (η πιο παλιά γέφυρα), το Παλάτσο Πίτι (έδρα των Μεδίκων) είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να θαυμάσει στο μεσαιωνικό κέντρο της πόλης.

Το ιστορικό κέντρο ξεκινάει από τη fortezza da basso που βρίσκεται πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, συνεχίζει προς το Ντουόμο και κατευθύνεται προς το ποτάμι, όπου περνάει το Πόντε Βέκιο και τελειώνει στο Παλάτσο Πίτι. Οι πλατείες της παλιάς πόλης όπως είναι η Σάντα Κρότσε με την ομώνυμη εκκλησία, η Πιάτσα Ντε Λα Σινιορία, η Πιάτσα Ρεπούμπλικα και η Πιάτσα Ντουόμο είναι αυτές οι οποίες παρουσιάζουν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της πόλης.

Φημισμένη είναι η αγορά του Σαν Λορέντσο με την ομώνυμη εκκλησία, όπου βρίσκονται θαμμένοι οι Μέδικοι και την βιβλιοθήκη της την έχει σχεδιάσει ο Μιχαήλ Άγγελος. Η πόλη είναι γνωστή για τα δερμάτινα, υπάρχουν πολλά μαγαζιά που ασχολούνται με το εμπόριο δερμάτινων ειδών, όπως και κοσμηματοπωλεία τα οποία βρίσκονται στο Πόντε Βέκιο.

Μέσα στα στενά της πόλης βρίσκονται πολλά εστιατόρια τα οποία προσφέρουν ποιοτικό φαγητό φτιαγμένο με τοπικές συνταγές και υλικά από την περιοχή της Τοσκάνης, όπως ονομάζετε η περιφέρεια της Φλωρεντίας. Ένα τοπικό έδεσμα της πόλης είναι και το Λαμπραντότο, ένα είδος πατσά που τον σερβίρουν μέσα στην κόρα του ψωμιού και συνοδεύεται από κρασί Κιάντι,το φημισμένο κρασί της Τοσκάνης.

Στην κλειστή αγορά της πόλης, η οποία βρίσκεται μέσα στην αγορά του Σαν Λορέντσο, τον επάνω όροφο τον έχουν μετατρέψει σε μέρος με γκουρμέ εστιατόρια, όπου κανείς μπορεί να διαλέξει να φάει ότι τραβάει η ψυχή του. Προτού φύγει κάποιος, πρέπει οπωσδήποτε να πάει να χαϊδέψει το χάλκινο γουρουνάκι που βρίσκεται δίπλα στην παλιά αγορά, να αγοράσει αναμνηστικά της Φιορεντίνα, της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης και να πάει να δει μία τελευταία φορά πανοραμικά την πόλη από το Πιατσάλε Μικελάντζελο. Μπορεί  να σας έδωσα  μία ιδέα ή ένα ερέθισμα για το πως είναι η πόλη, αλλά το καλύτερο είναι να πάει κάποιος και να τη δει από κοντά, να περιπλανηθεί στα στενά της και να νιώσει έστω και λίγο από μεσαίωνα.

Κείμενο: Βασίλης Καλτσίδης

Φωτογραφίες: Google