Όλοι γνωρίζουμε ότι το διάβασμα βιβλίων και παραμυθιών στα παιδιά είναι πολύ χρήσιμο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν την ανάγνωση βιβλίων φωναχτά από την πρώτη μέρα της γέννησής τους και ακόμα και όσο βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς τους. Την 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το μωρό ήδη ακούει τη φωνή της μαμάς του και την αναγνωρίζει ανάμεσα σε άλλους ήχους. Το διάβασμα από τόσο νωρίς βοηθάει στο να δημιουργηθεί δέσιμο ανάμεσα στο γονιό και το παιδί.

Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που οι γονείς τους τα διαβάζουν βιβλία το βράδυ πριν τον ύπνο, έχουν και μέχρι 80% μεγαλύτερο αριθμό λέξεων που αναγνωρίζουν, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που κοιμούνται χωρίς παραμύθι. Το διάβασμα ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες βοηθάνε στην εξέλιξη της γλώσσας, του λόγου και στην κατανόηση των λέξεων.

Βοηθάει επίσης στην εξέλιξη της νοημοσύνης, αλλά και στην επικοινωνία με τους φίλους. Τα παιδιά που έχουν διαβάσει πολλά βιβλία μπορούν να χρησιμοποιούν λογικές σκέψεις κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης,τις οποίες υιοθετούν από τα βιβλία. Μεγαλώνοντας μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και να βγάζουν ένα μήνυμα από την ιστορία. Μπαίνουν στη θέση των ηρώων, ονειρεύονται, αναπτύσσουν δημιουργικότητα, νιώθουν και κατανοούν τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών και εκφράζουν καλύτερα τα δικά τους.

Τα βιβλία είναι πολύ βοηθητικά και για να συνηθίσει το παιδί μία σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά του (για παράδειγμα το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού ή τον ερχομό ενός μωρού στην οικογένεια). Το διάβασμα μιας αντίστοιχης ιστορίας με αυτή που βιώνει το παιδί θα του δείξει ότι τα συναισθήματά του είναι φυσιολογικά και συνηθισμένα σε τέτοιες καταστάσεις. Να θυμάστε ότι με τα βιβλία αυξάνονται τα ενδιαφέροντα του παιδιού, η συγκέντρωση και η προσοχή.

Δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσετε να διαβάζετε στο παιδί σας.
Καθίστε αναπαυτικά, σε ήρεμο περιβάλλον, αγκαλιαστείτε και διαβάστε μαζί. Κοιτάξτε τις φωτογραφίες, εξηγήστε του, απαντήστε στις ερωτήσεις του. Κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το τηλέφωνο για να μην σας ενοχλήσει τίποτα! Στα μεγαλύτερα παιδιά από 3 ετών και πάνω επιτρέψτε να διαλέξει μόνο του το βιβλίο που θα του διαβάσετε. Ιδανική ώρα είναι πριν τον ύπνο γιατί το κενό ανάμεσα στις δραστηριότητες όλης της μέρας και του ύπνου ηρεμεί και χαλαρώνει το παιδί. Αφήστε το να γυρίζει αυτό τις σελίδες του βιβλίου.

Συζητήστε κατά τη διάρκεια της μέρας για το περιεχόμενο του βιβλίου που διαβάσατε. Έτσι θα καταλάβετε κι εσείς πως εισέπραξε την ιστορία και αν κατάλαβε το νόημα. Ρωτήστε το πώς ένιωθε ο ήρωας και τι άλλο θα μπορούσε να κάνει. Κάντε το διάβασμα διασκεδαστικό. Αλλάξτε τη φωνή σας σε κάθε ήρωα και μιμηθείτε τους ήχους της φύσης και των ζώων (αν υπάρχουν). Γραφτείτε στη βιβλιοθήκη και δανειστείτε βιβλία. Διαβάστε στο παιδί σας καθημερινά. Οπωσδήποτε θα το βοηθήσετε με αυτό τον τρόπο να γίνει πιο έξυπνο, να διαβάζει γρήγορα και καθαρά και να αγαπήσει τα βιβλία. Θα έχετε κάνει ήδη τη μισή δουλειά στην ανατροφή του παιδιού σας!