Η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Η πόλη που ενώνει την Ανατολή με τ ην Δύση στις παραδόσεις, στον τρόπο ζωής και στις γεύσεις, είναι η πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη.

Όταν θέλεις να μιλήσεις για την γαστρονομία και τις γαστριμαργικές συνήθειες της πόλης, θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσεις ότι το φαγητό στην Θεσσαλονίκη δεν αφορά μόνο τον κορεσμό της πείνας. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της ιστορίας της.

Από τους Φράγκους, τους Οθωμανούς και τους Εβραίους μέχρι τον ερχομό των Μικρασιατών, Ποντίων και Κωνσταντινοπολιτών, η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από μια πλούσια πολιτιστική ταυτότητα που αντικατοπρίζεται και στο φαγητό.

Για να γνωρίσεις την πόλη αυτή θα πρέπει πρώτα να την δοκιμάσεις. Σε κανένα μέρος της Ελλάδας δεν θα βρεθούν τόσες διαφορετικές και έντονες γεύσεις στο ίδιο τραπέζι. Οι δύο μεγάλες αγορές του Μοδιάνο και του Καπάνι, η μία δίπλα στην άλλη, μας παρουσιάζουν τις γαστρονομικές συνήθειες της πόλης. Ψάρια και θαλασσινά, γαρίδες, καλαμάρια, σαρδέλες δίπλα σε παστά ψάρια, λαχανικά, φρούτα, τουρσιά, τυριά, κρέατα και ξηρούς καρπούς. Θα χαρακτήριζα τις αγορές αυτές ένα ζωντανό γαστρονομικό εργοστάσιο.

Το Σαλονικιώτικο κουλούρι που σε κάθε γωνιά της πόλης το διαλαλούν οι πωλητές του μπορείς να το γευτείς από νωρίς το ξημέρωμα μέχρι αργά το βράδυ. Την μπουγάτσα που μόνο στην Θεσσαλονίκη θα την γευτείς με κρέμα, τυρί, κιμά και σοκολάτα. Άλλωστε η μπουγάτσα αποτελεί και μόνιμη κόντρα με τις άλλες πόλεις της Ελλάδας, γιατί σαν την μπουγάτσα της Θεσσαλονίκης πουθενά. Η διαφορά είναι στο φύλλο όπως λένε οι τεχνίτες της. Τα σιροπιαστά που έχουν την τιμητική τους σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της πόλης και τα τρίγωνα Πανοράματος. Το γλύκισμα όμως που θα σας κάνει να ερωτευτείτε τα γλυκά αυτής της πόλης είναι το γεμιστό τσουρέκι, την καθαρά πολίτικη συνταγή.

Οι γαστρονομικοί θησαυροί σερβίρονται στα υπέροχα ταβερνεία, στα παραδοσιακά καφενεία, ακόμη και στα γκουρμέ εστιατόρια, γιατί όταν φθάσεις στην πόλη θέλεις να τα γευτείς όλα. Τον παστουρμά, τα ντολμαδάκια και το κρέας με τις μελιτζάνες. Όλα τα λαδερά όπως γεμιστά, φασολάκια και μπάμιες. Τα υπέροχα τουρσιά που συνοδεύουν τα όσπρια. Τέλος, τα μύδια τα αχνιστά, τα καλαμαράκια τα τηγανητά και τις σαρδέλες τις παντρεμένες.

Στην γαστρονομική πρωτεύουσα λοιπόν όσα ανέφερα παραπάνω είναι τα γκουρμέ της. Πρέπει να τα γευτείς όλα και μαζί με τις γεύσεις που θα γαργαλάνε ηδονικά τον ουρανίσκο σου, άσε το μυαλό σου να ταξιδέψει. Θυμήσου την Λωξάνδρα στην πόλη που φώναζε: «Βρε Ταρνανά χοντρό τον έκοψες τον παστουρμά!» και της απαντούσαν «Μωρή Σουλτάνα πολύ το καβούρδισες το σιμιγδάλι στον χαλβά!» Είπα «χαλβά». Έχετε φάει στη Θεσσαλονίκη χαλβά σιμιγδαλένιο σπιτικό; Κόλαση!

Και μην αδικήσουμε και το φαγητό των ξενύχτηδων. Πατσάς ψιλοκομμένος, χοντροκομμένος και ποδαράκια. Φάρμακο για το στομάχι μετά από ένα δυνατό και έντονο ξενύχτι. Πρέπει πολλές φορές να έρθει κάποιος στην Θεσσαλονίκη για να γευτεί όλα τα καλούδια της. Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι ΌΛΑ ΠΟΛΥ!

Κείμενο: Δέσποινα Δαϊρούση

Φωτογραφίες: Google