Και ξαφνικά την βλέπεις μπροστά σου. Δεν μπορείς να πας πίσω. Απέναντι δεν προλαβαίνεις, θα σε χτυπήσει το αυτοκίνητο! Άσε που σε είδε. Μα γιατί δεν φοράς γυαλιά ηλίου; Θα έκανες πως δεν την είδες και επί τόπου αναστροφή. Σε έχει ήδη ζυγίσει με τα μάτια 9 φορές. Μέχρι και τα γραμμάρια έχει καταλάβει η άτιμη! Φτάνει, πλησιάζει, σου χαμογελάει. Παίρνεις βαθιά ανάσα, ρουφιέσαι όσο μπορείς… «Καλέ εσύ πάχυνες!» σου λέει.  Παίρνεις ανάσα κανονικά. Όλα είναι μάταια πια. Χαμογελάς και εύχεσαι να πάρει 26 κιλά στα μπούτια και 14 στην κοιλιά μέσα στην επόμενη ώρα.

Είναι αυτή η κατηγορία ανθρώπων που πρέπει να σχολιάσουν το βάρος σου μόλις σε δουν. Είναι τρομακτικές κινητές ζυγαριές με πόδια, χέρια και μάτια με αριθμούς. Το δεξί μάτι τα κιλά, το αριστερό τα γραμμάρια.

Προσπαθείς να δικαιολογηθείς. «Αχ είναι τα κιλά που μου έμειναν από τις εγκυμοσύνες…Κάνω προσπάθεια να τα χάσω…». «Υπομονή», θα σου πει, «εγώ ενώ έτρωγα τα πάντα πήρα σε όλη την εγκυμοσύνη μόνο 3 κιλά». Τι μου λες; Και γιατί δεν ζητάς και παγκόσμια ειρήνη να τελειώνουμε; Ναι, ναι, μην σας κάνει εντύπωση. Έχουν ειπωθεί αυτές  οι ατάκες εδώ στη γη, από γήινους!

Δεν αναφερόμαστε στα κιλά των άλλων. Δεν σχολιάζουμε αρνητικά το βάρος των άλλων. Είναι αγένεια. «Μα εγώ θέλω το καλό της φίλης μου», θα πει ο ένας. «Να μην την προειδοποιήσω ότι πάχυνε;». «Μα γιατί δεν αντέχετε την αλήθεια;», θα πει ο άλλος. Ρε παιδιά ήμαρτον! Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει η φίλη σου πως πάχυνε; Προφανώς και το ξέρει. Δεν χρειάζεται να της το πεις. Γιατί πρέπει να την κάνεις να νιώσει ακόμη πιο άσχημα; Κι αν πρέπει ντε και καλά να το αναφέρεις πάντα υπάρχει ο τρόπος να το κάνεις με ευγένεια, κομψότητα και διακριτικά.

Και μην νομίζετε πως οι πολύ αδύνατες δεν έχουν ψυχή. Και αυτές περνάνε άσχημα. Μην σου πω και περισσότερο. Γιατί αυτές προκαλούν περισσότερο. Μα πως γίνεται να μην παχαίνουν ποτέ; Πώς γίνεται να είναι όλο και πιο αδύνατες; «Βρε μήπως πάσχεις από ανορεξία;»,  «Μόνο κόκαλα είσαι!»,  «Αχ να το κοιτάξεις! Δεν σου πάει καθόλου!». Έχουμε γίνει όλοι ειδικοί, όλοι γιατροί και φυσικά όλοι αρμόδιοι να μιλήσουμε, να ανακατευτούμε στις ζωές όλων και να ανησυχήσουμε ανθρώπους που δεν ανήκουν καν στο πολύ κοντινό μας περιβάλλον.

Να ξέρετε πως οι παρακάτω ατάκες χτυπάνε στο νευρικό σύστημα:

«Πάχυνες»

«Καλέ εσύ πάχυνες»

«Σαν να έβαλες μερικά κιλά, ε;»

«Έχεις πάρει κιλά, ε;»

«Αχ γιατί πάχυνες; Εσύ ήσουν κορμάρα!»

Πρόταση για «απάντηση – σφαλιάρα»: «Εσύ παντρεύτηκες ή ακόμη ανύπαντρη;»

Συμπέρασμα; Την επόμενη φορά που θα την δεις να σε πλησιάζει πέρνα απέναντι κι ας σε πατήσει το αυτοκίνητο!

 

Γιώτα Δαϊρούση