Θα σας ταξιδέψουμε στη χώρα που η ιστορία της, το άρωμά της και οι άνθρωποί της την κατατάσσουν σε έναν από τους καλύτερους προορισμούς για να επισκεφθεί κανείς. Την Κούβα. Μία χώρα γοητευτική και άγνωστη για τους περισσότερους. Πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Καραϊβικής με 11 εκατομμύρια κατοίκους και δύο νομίσματα, το Κουβανέζικο πέσο και το Κουβανέζικο μετατρέψιμο πέσο. Την αποκαλούν συχνά και El Caiman λόγω του σχήματός της που θυμίζει κροκόδειλο.

Στην Κούβα έζησε ο αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Εκεί μάλιστα εμπνεύστηκε και έγραψε το “Ο γέρος και η θάλασσα” και το “Για ποιόν Χτυπά η Καμπάνα”. Όνειρο ζωής για πολλούς ταξιδιώτες ανά τον κόσμο. Στην λέξη «Κούβα» το μυαλό και η ψυχή μας μπαίνει σε ρυθμούς salsa και με ένα ποτήρι ρούμι στο χέρι σιγοτραγουδάμε το “HAVANA”. Κάνουμε εικόνα μπαρόκ σπίτια, αναπολούμε την φωτογραφία του Τσε που είχαμε αφίσα στα φοιτητικά δωμάτιά μας και αναπολούμε VINTAGE αυτοκίνητα. Μία χώρα θρύλος τόσο για την σαγηνευτική ομορφιά της όσο και για την πλούσια ιστορία της. Από την εποχή των Ταϊνών ιθαγενών, μέχρι τον Φιντέλ Κάστρο η πολύπαθη ιστορία της αποτυπώνεται στην ιδιοσυγκρασία και στην καθημερινότητα των κατοίκων της.

Πρωτεύουσα της η Αβάνα, από τις πιο πλούσιες ιστορικά και πολιτιστικά πόλεις του κόσμου. Το Κουβανέζικο son και salsa γεμίζουν με υπέροχες μελωδίες της γειτονιές της Αβάνας και η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο μαγική χάρη στο ρούμι και στα περίφημα πούρα Αβάνας. Οπωσδήποτε πρέπει να κάνετε μία επίσκεψη στα εργοστάσια παραγωγής πούρων του νησιού. Δοκιμάστε την αυθεντική κουβανέζικη κουζίνα σε ένα paladar (σπιτικό εστιατόριο) και μην ξεχάσετε να γευτείτε  γλυκοπατάτες, τηγανητές μπανάνες και χυμό ουαγιάβα αντί για νερό. Στο νησί της μουσικής, οι μπάντες δεν παίζουν μόνο, αλλά κάνουν πάρτι, ενώ τα πλήθη τραγουδώντας τους στίχους χορεύουν ξέφρενα μέχρι το πρωί με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό. Η μουσική είναι μέρος της ιστορίας αυτής της χώρας.

Εάν κάποτε πραγματοποιήσετε αυτό το ταξίδι ,που σας το εύχομαι, χαθείτε στους δρόμους της παλιάς Αβάνας, απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από το την παραλιακή λεωφόρο (Malecon), κάντε βουτιά στις υπέροχες θάλασσες, δοκιμάστε φαγητό του δρόμου (πίτσες, χάμπουργκερ, μιλκσέικ), βολτάρετε με αντίκες αυτοκίνητα και λικνιστείτε στους ρυθμούς της υπέροχης μουσικής της.

Κείμενο: Δαϊρούση Δέσποινα

Φωτογραφίες: Google