Στην Κατάνια της Σικελίας, από το μαφιόζο έως το μικρό παιδί τρώνε όλοι μπριός με γρανίτα ή με τζελάτο. Ένα μπριός όμως, λίγο διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα, τα συνηθισμένα. Το σχήμα του, μπορεί σε κάποιους να φανεί περίεργο, σε άλλους ιδιαίτερα ενδιαφέρον, άλλους να τους προβληματίσει και άλλους να τους αναστατώσει. Έχει το σχήμα θηλυκού μαστού, παρόλα αυτά όμως , δε θα σας εμποδίσει τίποτα να το γευτείτε και να το απολαύσετε. Άλλωστε με αυτό το σχήμα, όσο παράδοξο και αν φαίνεται, τιμούν την αγαπημένη τους Αγία Αγάθη.

Η γενέθλια τούρτα της  Κατάνια έχει περισσότερα από δύο χιλιάδες επτακόσια κεράκια. Η αρχαία Κατάνη  ιδρύθηκε τον 8ο  αιώνα  π.Χ. από τους κατοίκους της Νάξου της Σικελίας, την οποία ίδρυσαν  Ευβοείς άποικοι από την Χαλκίδα.  Η  αποικία της αποικίας!

Η Κατάνια,  χτισμένη στη σκιά του ηφαιστείου της Αίτνας, έμαθε να την αγαπά αλλά και να τη φοβάται. Η σχέση τους είναι πολύ δυνατή αλλά και καταστροφική. Η Αίτνα είναι πάντα παρόν και σε μεγάλο βαθμό διαμόρφωσε τόσο την ιστορία όσο και την πραγματική ύπαρξη της Κατάνιας. Την τελευταία φορά που η Αίτνα έδειξε τον πραγματικό της εαυτό ήταν το 1693. Ένας ισχυρός σεισμός κατέστρεψε ολοσχερώς  την Κατάνια, η οποία όμως ανοικοδομήθηκε εκ νέου. Πολύ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ως δομικό υλικό χρησιμοποιήθηκαν πετρώματα λάβας δίνοντας της ένα μοναδικό σκούρο χρώμα αλλά και το δεύτερό της  όνομα, Citta Nera (Μαύρη πόλη). Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι κάθε φορά που καταστρέφεται η πόλη τους  και ξαναχτίζεται, γίνεται πιο όμορφη από πριν!  Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε ακoλουθώντας μοναδικές διαδρομές   για περίπατο και εξερεύνηση. Έτσι η Κατάνια ως καλή οικοδέσποινα φροντίζει και  για την καύση των θερμίδων από το εξαιρετικό φαγητό που προσφέρει και τις μοναδικές γεύσεις. Πολύ <τίμια>!

Η Αίτνα χιονισμένη καμαρώνει την Κατάνια

Η κεντρική λεωφόρος της παλιάς πόλης της Κατάνιας φέρει το όνομα της Αίτνας, 

σχέση πάθους  δένει τις δύο σιτσιλιάνες!

Ας  γνωρίσουμε όμως και την Αγία Αγάθη  της οποίας η Κατάνια αφιέρωσε  το αγαπημένο της  γλυκάκι. Η Αγία είναι πολιούχος της πόλης, όπου  γεννήθηκε και  μαρτύρησε κατά τους  χρόνους του αυτοκράτορα Δεκίου τον 3ο αίωνα μ.Χ . Βέβαια  την καταγωγή της  τη διεκδικεί και μια άλλη πόλη, το Παλέρμο. Το μαρτύριο της Αγίας άρχισε, όταν ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό. Μια σειρά από βασανιστήρια όμως δεν ήταν αρκετά να την κάνουν να αλλάξει πίστη. Ένα από τα βασανιστήρια που υπέστη  ήταν  να της αποκόψουν το  μαστό.  Ένα χρόνο μετά το μαρτύριο της, στις 5 Φεβρουαρίου  το 252 μ.Χ. με θαυμαστό τρόπο έσωσε την Κατάνια από  μία ισχυρότατη έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας.

 

 

Festival of Saint Agatha

Εικόνα από την περιφορά του αγάλματος της Αγίας

Οι Κατανοί   αγαπούν πολύ την Αγία και την τιμούν δύο φορές το χρόνο με πολύ μεγάλη κατάνυξη. Στις 17 Αυγούστου γιορτάζουν την επιστροφή των λειψάνων της από την Κωνσταντινούπολη κατά τον 11ο αιώνα. Το μεγάλο πανηγύρι όμως γίνετε όταν τιμούν την κοίμηση της Αγίας και την επέτειο του θαύματος,  στις 5 Φεβρουαρίου.  Οι  εορτασμοί ξεκινούν 2 μέρες νωρίτερα και πλήθος πιστών συγκεντρώνεται και παρακολουθεί τις θρησκευτικές εκδηλώσεις όπως την πομπή των έντεκα μεγάλων μπαρόκ κηροπηγίων, τα οποία αντιστοιχούν σε συντεχνίες της πόλης και την  περιφορά του αγάλματος της Αγίας.

Brioche gelato ή αλλιώς σάντουιτς με παγωτό

Αυτό δεν πρέπει να το χάσετε! Το παγωτό φιστίκι στην Σικελία είναι το πιο νόστιμο στον κόσμο!

Η πίστη τους και η αγάπη τους για την Αγία αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ της θρησκευτικής παράδοσης και της γαστρονομίας, καθώς , με αυτό τον τρόπο  προέκυψε το μπριός με σχήμα γυναικείου στήθους. Το λατρεύουν και το έχουν καθιερώσει στην καθημερινότητα τους. Με δύο  μοναδικούς τρόπους το τρώνε. Ο πρώτος τρόπος είναι με την αγαπημένη τους γρανίτα, συνήθως με γεύση λεμόνι, σερβιρισμένη σε ποτήρι και δίπλα  στο μικρό πιατάκι το μπριός. Κόβουν κομματάκια από το το μπριός και το βουτάνε στη γρανίτα. Ο δεύτερος τρόπος  είναι  το σάντουιτς.  Γεμίζουν το μπριός με παγωτό, συνήθως με γεύση φιστίκι, το αγαπημένο μου,  και το απολαμβάνουν! Το παγωτό τους είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας, καθώς , οι Κατανοί ισχυρίζονται και  περηφανεύονται  ότι το πρώτο  παγωτό φτιάχτηκε στην πόλη τους κατά τη ρωμαϊκή εποχή  με χιόνι από την Αίτνα.

Η Κατάνια, η Αγία και το μπριός σας περιμένουν να σας γνωρίσουν και να σας συναρπάσουν!

©Μπάντη Όλγα

Φωτογραφίες από το διαδίκτυο