Το ταξίδι στην αρχοντιά, την πολυτέλεια και τον ρομαντισμό αρχίζει.

Η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας, ανυπομονεί να μας γνωρίσει τα μνημεία και τις ομορφιές της. Μία πόλη που δεν κουράζεσαι να περπατάς, ήρεμη, αλλά με ζωή έντονη, παραθαλάσσια και σύγχρονη, με τεράστια ταυτόχρονα ιστορία.

Περπατώντας στα σοκάκια νομίζεις ότι μυρίζεις το άρωμα των Ενετών, των Φράγκων, των Βαυαρών, των Οθωμανών. Θα μεθύσεις από το άρωμα των λουλουδιών που είναι φυτεμένα στα Βενετσιάνικα και νεοκλασικά σπίτια, ειδικά από τις βουκαμβίλιες που είναι το χαρακτηριστικό φυτό του Ανάπλι, όπως αλλιώς λέγεται η πόλη.

Σηκώνοντας ψηλά το κεφάλι θα αντικρύσουμε το Παλαμήδι. Οι πιο τολμηροί και γυμνασμένοι θα ανέβουν τα 999 σκαλοπάτια για να φθάσουν, οι υπόλοιποι μπορούν να πάνε με αυτοκίνητο.

Φθάνοντας στο εντυπωσιακό οχυρό επισκεπτόμαστε τον τόπο όπου φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης, ανάβουμε κερί στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα και πλησιάζοντας στην άκρη των τειχών θαυμάζουμε την πόλη από ψηλά και φυσικά βγάζουμε φωτογραφίες.

Επιστρέφοντας στην πόλη θα περπατήσουμε ανάμεσα από αγάλματα, όπως του Καποδίστρια του πρώτου κυβερνήτη και τα βήματα θα μας οδηγήσουν στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου τον δολοφόνησαν. Άραγε αναρωτηθήκαμε πώς θα ήταν η πατρίδα μας αν δεν δολοφονούσαν τον Καποδίστρια; Αυτά θα τα αφήσουμε για τους ιστορικούς και θα συνεχίσουμε την περιήγηση στα όμορφα σοκάκια, σταματώντας στην μητρόπολη.

Το μυαλό ταξιδεύει. 1833 και ο ναός υποδέχεται τον πρώτο βασιλιά, τον Όθωνα, ο θρόνος του οποίου βρίσκεται ακόμη και σήμερα στο εσωτερικό του ναού. Θα θαυμάσουμε τον μυστικό δείπνο πάνω από την ωραία πύλη, που λέγεται ότι είναι αντίγραφο του Μυστικού δείπνου του Ντα Βίντσι στο Μιλάνο. Οι σκέψεις μας τρέχουν στην κηδεία του Καποδίστρια, του Υψηλάντη και του Παλαιών Πατρών Γερμανού που έγιναν από την μητρόπολη.

Ας μη μελαγχολήσουμε όμως! Βγαίνοντας στην Βασιλέως Κωνσταντίνου και προχωρώντας κάτω από τις βουκαμβίλιες φθάνουμε στην πλατεία Συντάγματος. Εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης. Τι έχει ζήσει αυτή η πλατεία; Καθόμαστε να ξαποστάσουμε πίνοντας τον καφέ μας σε κάποιο από τα πανέμορφα καφέ της πόλης και νομίζουμε θα περάσει από μπροστά μας ο Υψηλάντης, η Μαυρογένους ή ο Καποδίστριας. Εδώ θα αναπολήσουμε το σημαντικότερο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας.

Αφού πιούμε το καφεδάκι μας θα συνεχίσουμε, θα βγούμε στην παραλία και θα θαυμάσουμε το Μπούρτζι. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας ευκαιρία είναι να κάνετε τον γύρο της Αρβανιτιάς. Θα είναι σίγουρα ο πιο ειδυλλιακός περίπατος που έχετε κάνει.

Η γοητεία της πρώτης πρωτεύουσας δεν έχει τελειωμό. Θα τελειώσουμε την περιήγηση βλέποντας το πρώτο φαρμακείο, το πρώτο Γυμνάσιο και το πρώτο ξενοδοχείο. Και μην ξεχάσετε πριν φύγετε να φάτε παγωτό από τον Ιταλό!

Κείμενο: Δαϊρούση Δέσποινα

Φωτογραφίες: Google