Η γλώσσα του σώματος χρησιμοποιείται πάντα στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και μάλιστα μας λέει πολύ περισσότερα από τα λόγια.

Οι χειρονομίες, οι κινήσεις του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου είναι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μεταφέρουν μεταξύ τους πληροφορίες.

Η γλώσσα του σώματος είναι στην ουσία ο καθρέφτης της διάθεσής μας. Οι γκριμάτσες που κάνουμε με το πρόσωπό μας και οι κινήσεις με το σώμα μας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, εκφράζουν την συναισθηματική μας κατάσταση, αλλά και τις σκέψεις που έρχονται εκείνη τη στιγμή στο μυαλό μας.

Η γλώσσα του σώματος μας λέει πολλά για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Ποιος είναι, τι χαρακτήρας είναι και τι θέλει να κερδίσει μέσα από τη συζήτηση μαζί μας.

Ποια είναι όμως τα τρικ ώστε να αναγνωρίζουμε στους άλλους την καλή από την κακή πρόθεση και διάθεση, αλλά και την αλήθεια από το ψέμα;

Όλες οι ανθρώπινες χειρονομίες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: τις εγγενείς και τις επίκτητες. Στις εγγενείς ανήκουν το πιπίλισμα του αντίχειρα και το φάγωμα των νυχιών, ενώ οι επίκτητες είναι αποτέλεσμα  ασυνείδητης μίμησης.

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σταυρώνουν τα χέρια και τα πόδια δείχνουν κατά πόσο νιώθουν άνετα. Επίσης, ο τρόπος που περπατάνε και στέκονται, είναι αντιγραφή από σημαντικούς ανθρώπους στο περιβάλλον τους (π.χ. γονείς).

Οι κινήσεις των χεριών και γενικά του σώματος φανερώνουν τη διάθεσή μας  απέναντι στους άλλους. Αν δηλαδή έχουμε με τον άλλον πολύ στενή σχέση, αν κρατάμε απόσταση ή αν επιθυμούμε να έρθουμε πιο κοντά σε κάποιον. Επίσης, αν έχουμε στάση υπεροχής, αδιαφορίας, κυριαρχίας, άμυνας, ειλικρίνειας ή εξαπάτησης.

Αν παρατηρήσετε κάποια από τις παρακάτω κινήσεις στον άνθρωπο που στέκεται απέναντί σας, θα μπορέσετε να προλάβετε και να αποφύγετε την εξαπάτηση: η κάλυψη του στόματός με το χέρι την ώρα που μιλάει, το άγγιγμα της μύτης ή του πιγουνιού την ώρα κάποιας σημαντικής δήλωσης, καθώς και το τρίψιμο του ματιού ή το ξύσιμο του αυτιού είναι σημάδια ότι ο συνομιλητής ψεύδεται.

Οι κλειστές παλάμες δείχνουν άνθρωπο κλειστό, εσωστρεφή που δεν θέλει να ανοιχτεί και να φανερώσει όλες τις πτυχές του εαυτού του. Μόνο όταν το άτομο με το οποίο επικοινωνείτε είναι ήρεμο, με ανοιχτές παλάμες, σταθερή στάση σώματος, και ευθύτητα στο βλέμμα μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα λεγόμενά του χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια.

Όταν στον άντρα που κάθεται απέναντι σε μία γυναίκα διαστέλλονται οι κόρες των ματιών του την ώρα που της κάνει κάποιο κομπλιμέντο, σημαίνει πως του αρέσει πραγματικά και πως το εννοεί.

Επίσης, όταν σε ραντεβού το άτομο που βρίσκεται απέναντί σας  χαμογελάει και καθώς σας μιλάει γέρνει το κεφάλι του προς το μέρος σας τότε αυτό δηλώνει ενδιαφέρον. Όμως, αν χαμηλώνει το κεφάλι και απομακρύνεται με τη στάση του σώματός του, μάλλον δεν νιώθει πολύ σίγουρος για τις προθέσεις του.

Όταν το βλέμμα του συνομιλητή σας πλανιέται στο χώρο αδιάφορα, τότε μάλλον βαριέται την κουβέντα σας.

Όταν από την άλλη σας μιλάει χωρίς να κουνάει καθόλου το κεφάλι του, αυτό δείχνει σοβαρότητα και κυριαρχία.

Τα σταυρωμένα χέρια μας δείχνουν πως το άτομο νιώθει άβολα τη δεδομένη στιγμή, ότι μπορεί να νιώθει μειονεκτικά απέναντι στον συνομιλητή του ή να μην νιώθει και τόσο ωραία με την εμφάνιση του.

Στάση άνετη με χέρια πίσω από το κεφάλι δείχνει χαλαρότητα. Αντίθετα, χέρια που βρίσκονται στους γοφούς, δείχνουν ανυπομονησία.

Αν ο συνομιλητής σας μιμείται τις κινήσεις σας, π.χ. ανάβοντας τσιγάρο αμέσως μετά από εσάς, είναι πολύ πιθανό να σας θαυμάζει.

Όσοι δεν κοιτάζουν μέσα στα μάτια, είναι πιθανό να λένε ψέματα ή να νιώθουν έντονη αμηχανία.

Το σμίξιμο των φρυδιών είναι ένδειξη ότι αυτός που βρίσκεται απέναντί μας διαφωνεί με όσα ακούει να του λέμε.

Οι γρήγορες κινήσεις των ποδιών δείχνουν νευρικότητα, ενώ τα σφιχτά ενωμένα πόδια άγχος και ανάγκη για προστασία.

Να προσπαθείτε πάντα να είστε αληθινοί με τον συνομιλητή σας και να τον νιώθετε ουσιαστικά. Είναι ο μόνος τρόπος για μια αυθεντική επικοινωνία.