Ας ταξιδέψουμε νοερά στο νησί που αποτελεί ένα εκρηκτικό ανακάτεμα από την λάβα της Αίτνας, του μεσογειακού ταμπεραμέντου και της Μαφίας. Μη φοβάστε! Δε θα μπλέξουμε με τη μαφία! θα γνωρίσουμε το νησί που είναι χτισμένο πάνω από Αρχαίες Ελληνικές, Ρωμαϊκές και Ιωνικές πόλεις.

Κλείνουμε τα μάτια και το μυαλό τρέχει στην Μεσσήνη, την αρχαία Ζάγκλη, που σημαίνει «δρεπάνι» στα αρχαία Ελληνικά, όνομα που της έδωσαν οι πρόγονοί μας, όταν την αντίκρισαν από την θάλασσα, λόγω του σχήματός της. Θα θαυμάσουμε το πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1548, τον καθεδρικό ναό με το πανέμορφο αστρονομικό ρολόι και αφού πιούμε την μπύρα μας θα συνεχίσουμε για την κοσμοπολίτικη Ταορμίνα.

Η Ταορμίνα είναι η πόλη που ίδρυσαν οι κάτοικοι της Νάξου και την ονόμασαν Ταυρομένιο. Φουσκώνουμε από περηφάνια καθώς βλέπουμε την οδό Teatro greco που καταλήγει στο Αρχαίο Ελληνικό θέατρο . Η Ταορμίνα φαντάζει σαν μια αρχαιοελληνική αριστοκράτισσα με Σικελιάνικη αύρα. Πνευματικό κέντρο για καλλιτέχνες, διανοούμενους και συγγραφείς. Θα περπατήσουμε στην corso Umberto και τα μάτια μας δεν θα προλαβαίνουν να θαυμάζουν τα πανέμορφα καταστήματα με ρούχα, κοσμήματα και δερμάτινα. Πριν αφήσουμε την Ταορμίνα θα δοκιμάσουμε την μεσογειακή κουζίνα της και αφού θαυμάσουμε την θέα από το μπαλκόνι της piazza Nove Aprile με βαριά καρδιά θα την αποχαιρετίσουμε.

Από εκεί θα καταλήξουμε στην μαύρη πόλη την Κατάνια, η οποία είναι χτισμένη στους πρόποδες της Αίτνας. Θα θαυμάσουμε τον ναό της Αγιάς Αγάθης, θα φωτογραφηθούμε στο σύμβολο της πόλης, «τον ελέφαντα από λάβα», θα περπατήσουμε στην λεωφόρο «Etna» και θα φάμε στην ψαραγορά της πόλης. Όταν είσαι στην Κατάνια δεν γίνεται να μην επισκεφθείς την «Αίτνα» (ενεργό ηφαίστειο). Θυμάστε την μυθολογία; Στην Αίτνα νίκησε η Αθηνά τον εγκέλαδο. Το θέαμα θα μας συναρπάσει. Η μαύρη λάβα και οι κρατήρες… Μην ξεχάσουμε να πάρουμε κομμάτια λάβας.

Συνεχίζουμε και φθάνουμε στην κοιλάδα των ναών. Ο ναός της Ομόνοιας, του Ηρακλή, η πόλη που μάγεψε τον Πίνδαρο ο Ακράγαντας. Μα όπου και να πάω συναντώ τους προγόνους μου… Συνεχίζω και φθάνω στο Παλέρμο. Η πόλη των αντιθέσεων. Μια πολιτισμική πόλη που διατηρεί την ομορφιά και το μεγαλείο από τα περασμένα. Θα δούμε την piazza pretoria, το κουάτρο κάντι, το θέατρο, τον καθεδρικό. Τι να πρωτοθαυμάσω! Πρέπει να τα δω όλα και να συνεχίσω. Ναι, να πάω στις Συρακούσες, να δω το Ελληνικό θέατρο, να δω τα λατομεία, το αυτί του Διόνυσου και μετά να πιώ τον καφέ μου στη Ορτυγία και να φάω μία Πίτσα με θαλασσινά. Ανοίγω τα μάτια και είμαι εδώ. Το ταξίδι ήταν νοερό και όμως πόσο αληθινό μου φάνηκε!

Κείμενο: Δέσποινα Δαϊρούση

Φωτογραφίες: Google