Στο Μαρόκο χωράει τρεισήμισι φορές η Ελλάδα, έχει μεγάλη  έκταση  και τεράστιο  ενδιαφέρον  απ’ άκρη σ’ άκρη.  Η κάθε   περιοχή του, έχει τη χάρη της και  απαράμιλλα κάλλη. Η πρώτη εντύπωση που μας αφήνει, μπορεί να είναι  περίεργη,  καθώς όμως το γνωρίζουμε καλύτερα μετατρέπεται  σε μαγική! Η επίγευση που έχει  ένα ταξίδι στο Μαρόκο, είναι έντονη και μεθυστική.

Για τους  δυτικούς επισκέπτες το Μαρόκο έχει μία αφοπλιστική γοητεία. Μπορεί να φαντάζει απομακρυσμένο αλλά δεν είναι, η θαλάσσια διαδρομή από το πορθμείο της Ισπανίας διαρκεί μόνο μία ώρα. Συναντάμε  πόλεις  οι οποίες έχουν χαρακτήρα έντονα θρησκευτικό και παραδοσιακό όπως η Φεζ. Άλλες πάλι,  έχοντας  στραμμένο το βλέμμα τους στο μέλλον και στη δυτική κουλτούρα, απέκτησαν νέο αστικό σχεδιασμό, όπως η Καζαμπλάνκα, το Ραμπάτ και η Ταγγέρη, συνεχίζοντας όμως  να αποτίνουν  φόρο τιμής στην ιστορία τους.

Οι πόλεις του Μαρόκου είναι από τις πιο συναρπαστικές του κόσμου. Η Φες, το Ραμπάτ, το Μαρακές και η Μεκνές είναι οι τέσσερις «αυτοκρατορικές πόλεις». Έχουν αυτό τον χαρακτηρισμό διότι αποτέλεσαν πρωτεύουσα του βασιλείου με απόφαση της εκάστοτε δυναστείας που το κυβερνούσε. Η οποία φρόντισε  για τα παλάτια, την οχύρωση, τα τεμένη, τα μαυσωλεία και σχεδόν για όλα όσα σήμερα αποτελούν αξιοθέατα.  Τα χρώματα τα οποία κυριαρχούν στα κτήρια σε αρκετές από τις πόλεις, έχουν προσθέσει στην ονομασία τους και ένα επίθετο. Όπως Καζαμπλάνκα η «λευκή», Μαρακές η «κόκκινη», Σεφσαουέν η «μπλε».

A cup of tea please!

Το μαροκινό τσάι δυόσμου όντας ζεστό, μας ξεδιψάει. Η τελετουργία  σερβιρίσματος του είναι πολύ εντυπωσιακή!

Για αρκετούς αιώνες, τα σημερινά αστικά κέντρα τα συνέδεε ο δρόμος των καραβανιών, του εμπορίου και των νομάδων της βορείου Αφρικής. Έντονα χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής διατηρούνται έως και σήμερα, όπως ο εμπορικός χαρακτήρας τους, οι μεγάλες αγορές στις μεντίνες και τα χάνια.

Η μεντίνα απαντάται σε πολλές πόλεις του Μαρόκου. Είναι το ιστορικό κέντρο της κάθε πόλης με αναρίθμητα δαιδαλώδη σοκάκια, μη σκεφθείτε  πως δεν θα χαθείτε,  θα είναι αυταπάτη. Κυριολεκτικά και μεταφορικά χάνουμε και βρίσκουμε τον εαυτό μας σε κάθε στενό δρομάκι της. Είναι το πιο γραφικό και χαρακτηριστικό σημείο της πόλης,  την κοσμούν  παλάτια, τεμένη, ιεροδιδασκαλεία και περίτεχνες κρήνες. Στη μεντίνα κυριαρχούν τα πολύβουα και πολύχρωμα σουκ, πουλάνε ό,τι βάλει ο λογισμός μας.  Σουκ είναι η αγορά, τα παζάρια της ανατολής   (και ας μην είναι Ανατολή) τα οποία φέρουν όνομα ανάλογα με  το εμπόρευμα που έχουν τα καταστήματα που το απαρτίζουν. Επιδέξιοι πωλητές διαλαλούν τη πραμάτεια τους, όπως ασημένια σερβίτσια τσαγιού και διακοσμητικά, τσάντες και  παπούτσια φτιαγμένα από ψάθα και δερμάτινα παραδοσιακά μαροκινά παπούτσια σαν αυτά που αγόρασε η Carrie Bradsaw στην ταινία Sex and the city.

Τα Ριάντ έχουν έντονη προσωπικότητα

Πήρε το όνομα του από την αραβική λέξη رياض  που σημαίνει κήπος. Είναι ένας αρχιτεκτονικός τύπος παραδοσιακού μαροκινού αρχοντικού με εσωτερική αυλή. Η διαμονή σε ένα ριάντ είναι ό,τι πιο αυθεντικό μπορούμε να ζήσουμε στο Μαρόκο.

Το Μαρόκο αγαπάει τις αντιθέσεις και τις απολαύσεις και θα το νιώσουμε αυτό σε κάθε μας βήμα. Μία συναρπαστική βόλτα θα μας καθηλώσει, μια βόλτα στην  πλατεία Jemaa El Fna του Μαρακές  με τους πραματευτές, τις  υπαίθριες αγορές και τα εστιατόρια, τους  καλλιτέχνες που υπηρετούν τη μουσική,  τις γυναίκες που σχεδιάζουν με χένα τα άκρα των τουριστών και τους  γητευτές  κόμπρας.

Η εικόνα των καραβανιών με καμήλες στους αμμόλοφους της Σαχάρας θα μας συγκλονίσει, σε συνδυασμό με τους ψύλλους που θα γεμίσουμε! Το βελούδινο βλέμμα των  βεδουίνων, το οποίο οφείλει ένα μέρος της γοητείας του στο kohl, τη μαύρη βαφή με την οποία σχεδιάζουν το περίγραμμα των ματιών τους. Αυτό το αλησμόνητο  βλέμμα θα μας αναστατώσει. Τα υπέροχα εστιατόρια και καφέ τα οποία λειτουργούν σε ταράτσες, προσφέρονται για μοναδικά δειλινά και εξωτικά βράδια, θα μας κάνουν να ερωτευτούμε.

Οι περίφημες ταράτσες

Τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτόν τον μοναδικό συνδυασμό, ενός υπέροχου δείπνου  με την  εξωτική ατμόσφαιρα  και την εντυπωσιακή θέα στην παλιά πόλη του Μαρακές.

Η ιεροτελεστία των παραδοσιακών λουτρών είναι μία εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη. Μια βραδιά σε ένα κοσμοπολίτικο κλαμπ, με εξαιρετικές μουσικές επιλογές θα μας ξεσηκώσει, και ποιος ξέρει, αν είναι Δεκέμβριος, ίσως να χορέψουμε με αστέρα του Hollywood από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρόκου.

Το μότο των  Μαροκινών  είναι το «Inch’ Allah» όπως λέμε «Πρώτα ο Θεός», το χρησιμοποιούν όταν προγραμματίζουν οτιδήποτε, από φιλικό ραντεβού έως σημαντική συνεργασία. Κάπως   έτσι μειώνετε το άγχος και γίνεται η ζωή πιο όμορφη!

©Μπάντη Όλγα

Φωτογραφίες από το διαδίκτυο