Όταν ο Ρουβίκωνας , και αναφερόμαστε στη σημερινή οργάνωση που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, εισβάλλει μέσα σε γραφεία, υπουργεία, κτήρια και καταστήματα για κάποια διαμαρτυρία και προσωρινή κατάληψη χώρου, του δίνουμε μία συμβολική υπόσταση. Κάποτε όμως δεν ήταν έτσι.

Αλλά, ας  πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Ο Ρουβίκωνας είναι ένα ποτάμι προς το βόρειο τμήμα της Ιταλίας και κάποτε, στα χρόνια της μεγάλης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αποτελούσε ένα αδιάβατο όριο για τις ρωμαϊκές λεγεώνες. Απαγορευόταν να το περάσουν, διότι αυτό θα σήμαινε ότι κατευθύνονται προς τη Ρώμη για να καταλύσουν το πολίτευμα. Ήταν ένα φυσικό σύνορο που χώριζε την Ιταλία από τις βόρειες επαρχίες.

Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε κατά τη ρεπουμπλικανική περίοδο της Ρώμης και αποσκοπούσε στο να απαγορεύσει στους στρατηγούς να φέρνουν στρατό στην Ιταλία. Η ποινή για καταπάτηση αυτού του νόμου ήταν η καταδίκη σε θάνατο για εσχάτη προδοσία και ιεροσυλία. Ήταν ένας τρόπος να προστατευτεί το πολίτευμα από εσωτερικούς εχθρούς.

Ένας όμως διάσημος στρατηγός θα έπαιρνε μία απόφαση που θα άλλαζε τη ροή της ιστορίας. Αυτός ήταν ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ. Οι νίκες του στα πεδία των μαχών, του είχαν προσφέρει τεράστια επιρροή πάνω στα στρατεύματά του, αλλά και αξεπέραστη φήμη στη ρωμαϊκή κοινωνία. Κατέκτησε όλη τη Γαλατία, ολοκλήρωσε την κατάληψη της ιβηρικής χερσονήσου, ήταν ο πρώτος που εισέβαλε στη Βρετανία και αναχαίτισε τις γερμανικές φυλές βόρεια του ποταμού Ρήνου. Παράλληλα, ήταν δεινότατος πολιτικός, διπλωμάτης και ιστοριογράφος κάτι που τον καθιστούσε μία πολύ σοβαρή απειλή για τους συγκλητικούς, διότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει όλη την εξουσία μέσα στα χέρια του.

' Και εσυ τεκνο Βρουτε ' φερεται οτι αναφωνησε ο ιουλιος καισαρας αφηνοντας την υστατη του πνοη, οταν ειδε τον οχι και τοσο πιστο ( απο οτι αποδειχθηκε ) συμβουλο του να βρισκεται αναμεσα στους δολοφονους του.

Η σύγκλητος, μετά το τέλος της κατάκτησης της Γαλατίας, προσπαθώντας σταδιακά να περιορίσει την εξουσία και επιρροή του Ιούλιου Καίσαρα, τον διέταξε να διαλύσει το στράτευμά του και να επιστρέψει στη Ρώμη, όπου θα του αποδιδόταν ένα τιμητικό αξίωμα στη Ρωμαϊκή κοινωνία, δίχως όμως κάποια εξουσία.

Ο Ιούλιος Καίσαρας, καταλαβαίνοντας το σχέδιο αυτό παροπλισμού του και μη μπορώντας να το δεχθεί, πήρε μία ιστορική αλλά και πολύ γενναία απόφαση. Δεν γινόταν και αλλιώς. Πως μπορούσε ο πιο δυνατός πολιτικός και στρατιωτικός της αυτοκρατορίας να μην έχει καμία θέση στην εξουσία της Ρώμης ;

' Ο κύβος ερρίφθη ' και ο Ιούλιος Καίσαρας διέβη τον Ρουβίκωνα μαζί με την 13η λεγεώνα.

Μετά από πολλές σκέψεις, ο Ιούλιος Καίσαρ, το 49 π.Χ. πήρε την απόφαση, λέγοντας τη θρυλική φράση “alea jacta est” («ο κύβος ερρίφθη») την οποία δανείστηκε από τον αγαπημένο του ποιητή Μένανδρο, και διέβη τη γέφυρα του Ρουβίκωνα ποταμού.

Μία όχι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική κίνηση και εισβολή στην Ιταλία, η οποία οδήγησε σε μεγάλες και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της αρχαίας Ρώμης, δίνοντας τέλος στη ρεπουμπλικανική περίοδο και εισάγοντάς την στην περίοδο των αυτοκρατόρων, με τον θετό του γιο, τον Οκταβιανό Αύγουστο να στέφεται πρώτος αυτοκράτορας μετά από κάποια χρόνια, αφού ο Ιούλιος Καίσαρας δεν πρόλαβε λόγω της δολοφονίας του κατά την ομιλία του στη Σύγκλητο.

Έτσι και σήμερα, πολλές φορές χρησιμοποιούμε την φράση « Διέβη τον Ρουβίκωνα » όταν παίρνουμε μία απόφαση κατά την οποία δεν υπάρχει γυρισμός και η οργάνωση Ρουβίκωνας υιοθέτησε αυτό το όνομα πιθανότατα λόγω των σύγχρονων εισβολών που επιχειρεί.

 

 

 

Powered by Στράτος Πιστικός