Ένα από τα πλέον ξακουστά καρναβάλια σε όλο τον κόσμο, αποτελεί το καρναβάλι της Βενετίας. Η ιστορία μας λέει πως χρονολογείται από τον 12ο αιώνα σε ανάμνηση μιας σημαντικής νίκης του Βενετσιάνικου στόλου εναντίον του στόλου της πόλεως Ακουηλίας. Από τότε ξεκίνησε κάθε χρόνο να γιορτάζεται σαν φεστιβάλ.

Λόγω του ότι οι κάτοικοι γιόρταζαν αυτό το φεστιβάλ με μάσκες σιγά σιγά ξεκίνησαν και φορούσαν μάσκες όλο το χρόνο και επειδή η κατάσταση αργότερα εκτραχύνθηκε από τη χρήση μάσκας διακόπηκε τελικά το 1797. Αργότερα μετά από σχεδόν 200 χρόνια και συγκεκριμένα το 1979, το Ιταλικό κράτος αποφάσισε να αναβιώσει και πάλι το έθιμο του καρναβαλιού.

Το καρναβάλι είναι γνωστό για τα εντυπωσιακά κοστούμια και φορέματα εποχής που φοράνε οι καρναβαλιστές και περιφέρονται στα σοκάκια και στα κανάλια της Βενετίας. Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα είναι ο διαγωνισμός για το ποιος θα φοράει την πιο ωραία μάσκα (la maschera piu bella) και την πιο ωραία στολή. Όλοι αφήνουν να τους φωτογραφίζει ο κόσμος ή βγαίνουν φωτογραφίες μαζί του. Αυτό διενεργείται το τελευταίο σαββατοκύριακο της αποκριάς.

Όσο εντυπωσιακά είναι τα κοστούμια άλλο τόσο  εντυπωσιακές επίσης είναι και οι μάσκες που φοράνε, οι οποίες είναι χειροποίητες και φτιαγμένες από χαρτί και γύψο. Η πιο γνωστή μάσκα είναι του γιατρού της πανώλης, αυτή με το μακρύ ράμφος μπροστά στη μύτη. Αυτή τη μάσκα την φορούσαν οι γιατροί κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα όταν επιδημίες πανώλης χτυπούσαν την πόλη και για να μην πλησιάζουν οι γιατροί τους ασθενείς και κολλήσουν και οι ίδιοι φορούσαν αυτή τη μάσκα. Η χρήση της μάσκας χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Το βράδυ όταν πέσει ο ήλιος και αρχίζει και μαζεύεται ο κόσμος το γλέντι μεταφέρεται στα πολυάριθμα palazzo της πόλης όπου διοργανώνονται χοροί με την χρήση των κοστουμιών αυτών. Αρκετός κόσμος πηγαινοέρχεται μέσα στα στενά σοκάκια πίνοντας κρασί ή απεριτίφ, εσπρεσάκι οπωσδήποτε και παντού γίνεται η χρήση των σερπαντίνων και μπαλονιών. Το βράδυ τελειώνει με ένα πολύ ωραίο ρομαντικό δείπνο σε ένα από τα πολλά εστιατόρια της πόλης.

Περίπου 3.000.000 επισκέπτες είχε η Βενετία την περίοδο του καρναβαλιού.Το καρναβάλι τελειώνει με την έναρξη της χριστιανικής Σαρακοστής, σαράντα ημέρες πριν από το Πάσχα: την «Ευλογημένη Τρίτη» (Martedi Grasso ή MardiGras), την ημέρα πριν από την Καθαρά Τετάρτη. Μακάρι να τελειώσει σύντομα όλο αυτό που περνάμε και να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε σε μέρη αγαπημένα και να ζήσουμε πάλι ωραίες στιγμές.

Κείμενο: Καλτσίδης Βασίλης

Φωτογραφίες: Google