Η ομορφιά της Βουδαπέστης δεν έχει δοθεί από τον Θεό. Ο άνθρωπος έχει παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της τόσο όμορφής της όψης. Η αρχοντιά και η μεγαλοπρέπειά της αντανακλάται στα κτίρια, στις γέφυρες και στις όμορφες λεωφόρους. Η πόλη αγαπάει τις τέχνες και κυρίως την κλασική μουσική. Υπάρχουν δεκάδες θέατρα όπερας και οπερέτας, καθώς και αμέτρητα μουσεία και αίθουσες συναυλιών. Κάποια στεγάζονται σε σύγχρονα κτίρια και κάποια άλλα σε ιστορικά, όπως το κτίριο της Ουγγρικής κρατικής όπερας που δεσπόζει σαν στολίδι επί της λεωφόρου Άντρασσυ.
Η Βουδαπέστη έχει κάτι για όλους, από δραματική ιστορία και επιβλητική αρχιτεκτονική, έως ιαματικά νερά και νυχτερινή ζωή, προσφέροντάς της τον χαρακτηρισμό ως «ασυναγώνιστης» ανάμεσα στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Αρχιτεκτονικά, η πόλη είναι ένας θησαυρός. Με θαυμάσιες εκκλησίες, επιβλητικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, να κυριαρχούν σχεδόν σε όλη την έκταση της. Κάνοντας μία βόλτα συναντάμε σχεδόν όλους τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της Ευρώπης. Μπαρόκ, αρ νουβό, γοτθικός, νέο-γοτθικός, νέο-αναγεννησιακός, νεοκλασικός και εκλεκτικιστικός είναι οι ρυθμοί που συνθέτουν την εικόνα της Βουδαπέστης.
Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας συγκαταλέγετε στα πέντε μεγαλύτερα του κόσμου, το μέγεθος του σε συνδυασμό με τη νεογοτθική ομορφιά του, προκαλούν δέος σε όποιον το αντικρίζει.
Έγινε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ουγγαρίας το 1873, το οποίο ήταν τμήμα της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, όταν ενώθηκαν τρεις μικρές πόλεις, η αρχαία Ομπούντα, η ιστορική Βούδα και η σύγχρονη Πέστη. Ο Δούναβης διασχίζει την πόλη και χωρίζει τη Βούδα και τη Πέστη, από άλλη οπτική θα λέγαμε ότι τις ενώνει. Επτά γέφυρες συνδέουν τις δύο περιοχές, τέσσερις εκ των οποίων είναι περίτεχνες και εντυπωσιακές. Οι όχθες του στον κεντρικό τομέα της Βουδαπέστης, κοσμούνται από κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Δικαίως χαρακτηρίστηκε ως το «διαμάντι του Δούναβη», παρόλο που το διάσημο βαλς «Γαλάζιος Δούναβη» ο Γιόχαν Στράους το εμπνεύστηκε θαυμάζοντας τον, στην Αυστρία.
Βραδινή λήψη και το Κάστρο της Βούδας στα καλύτερα του!
Eπάνω στον λόφο δεσπόζει φωταγωγημένο το ανάκτορο.
Είναι εξίσου όμορφη όλες τις εποχές και μέσα από την κάθε μία αποκαλύπτει έναν διαφορετικό και άκρως εντυπωσιακό εαυτό. Το καλοκαίρι και κυρίως την άνοιξη φοράει τα καλά της καθώς η φύση απλόχερα τη στολίζει με χρώματα. Μας ξεσηκώνει για βόλτες στα αμέτρητα πάρκα της Πέστης και στους λόφους της Βούδας. Αν η όρεξη μας τραβάει νησί, έχει και από αυτό! Το μικρό νησί της Μαργαρίτας είναι στα φόρτε του αυτές τις εποχές, οι θεματικοί κήποι του ανθοφορούν, οι πεζόδρομοι και οι ποδηλατόδρομοι υποδέχονται μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.
Το φθινόπωρο η πόλη αλλάζει όψη, κυριαρχεί το κίτρινο και το χάλκινο χρώμα. Θαρρώ πως τότε, η ατμόσφαιρα στους πύργους και στα κάστρα της, αποκτά παραμυθένια διάσταση. Όταν ο ήλιος δύει και ο ορίζοντας βάφετε με το χρώμα της πορφύρας, οι ρομαντικοί περίπατοι στις όχθες του Δούναβη έχουν την τιμητική τους.
Αδιαμφισβήτητα ο χειμώνας και οι γιορτινές μέρες του Δεκέμβρη, της πηγαίνουν πολύ. Τότε η πόλη μεταμορφώνεται σε σκηνικό από Χριστουγεννιάτικο φιλμ, με στολισμένες πλατείες και φωταγωγημένες λεωφόρους να αιχμαλωτίζουν το βλέμμα όλων. Χριστουγεννιάτικες αγορές με ομοιόμορφα ξύλινα σπιτάκια πλημμυρίζουν από κόσμο, δίνοντας σε όποιον το επιθυμεί να αγοράσει και να δοκιμάσει παραδοσιακές ουγγρικές νοστιμιές. Τα εδέσματα που κυριαρχούν είναι το χοιρινό κρέας σε διάφορες εκδοχές και η πάπρικα, με την οποία πασπαλίζουν σχεδόν τα πάντα! Το κρύο προστάζει μια κούπα gluhwien, ένα είδος ζεστού, κόκκινου κρασιού με ιδιαίτερο άρωμα, το οποίο θα ζεστάνει τα χέρια και τα σωθικά μας.
Τις γιορτές στολίζουν και τα τραμ!
Το υπ’ αριθμόν 2 τραμ έχει την πιο συγκλονιστική διαδρομή.
Είναι ευλογημένη πόλη, με πληθώρα θερμών πηγών. Κάτι το οποίο την καθιστά µία από τις κυριότερες λουτροπόλεις του κόσμου. Οι γηγενείς Μαγυάροι δεν χάνουν την ευκαιρία, να βρεθούν σε ένα δημόσιο λουτρό να χαλαρώσουν, να αναζωογονηθούν αλλά και να παίξουν σκάκι, στις ενσωματωμένες σκακιέρες που έχουν τοποθετηθεί μέσα στις πισίνες.
Τα ερείπια ενός ρωμαϊκού λουτρού του 2ου αιώνα μ.Χ. μας μαρτυρούν ότι πολλούς αιώνες πριν είχαν εκτιμηθεί οι ιαματικές ιδιότητες των θερμών πηγών. Καθιερώθηκε όμως στη κουλτούρα της πόλης μόλις τον 16ο με 17ο αιώνα, στη διάρκεια της σύντομης περιόδου της οθωμανικής κυριαρχίας . Η επίσκεψη σε ένα από τα λουτρά της Βουδαπέστης αποτελεί εμπειρία και για έναν ακόμη λόγο, για να θαυμάσουμε τις εγκαταστάσεις τους . Παλαιά οθωμανικά λουτρά λειτουργούν έως και σήμερα αδιάλειπτά από τον 16ο αιώνα. Νεότερα λουτρά του 19ου αιώνα, στεγάζονται σε νεομπαρόκ κτιριακά συγκροτήματα.
Τα ιαματικά λουτρά Szechenyi είναι τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και τα πιο εντυπωσιακά. Στο νεομπαρόκ συγκρότημα υπάρχουν 18 εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες.
Η Βουδαπέστη δεν είναι το «Παρίσι της ανατολής» που συχνά ακούμε για άλλες πόλεις της Ευρώπης, είναι η Βουδαπέστη και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε σύγκριση.
©Μπάντη Όλγα
Φωτογραφίες από το διαδίκτυο