Στις 8 Μαρτίου του 415 μ.χ η φιλόσοφος και μαθηματικός Υπατία, άξια σεβασμού και θαυμασμού για τις γνώσεις της σκοτώνεται από κάποιους φανατικούς στο όνομα του Χριστιανισμού με αποτρόπαιο τρόπο. Την έσκισαν με κοφτερά κοχύλια τις σάρκες της, διαμέλισαν το σώμα της και το έκαψαν.
Πόσοι αιώνες έχουν περάσει Υπατία; Που να ήξερες ότι η μέρα θανάτου σου είναι η μέρα που γιορτάζεται επίσημα πλέον η γιορτή της γυναίκας!
Αιώνες μετά 8 Μαρτίου του 1857 εργάτριες στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη, οργάνωσαν διαδηλώσεις για να μειωθούν οι ώρες εργασίες τους από 16 σε 10, όσο δηλαδή και των ανδρών και να πάρουν ίσο μισθό με τους άντρες.
Το σύνθημα ήταν «Ψωμί και Τριαντάφυλλα». Το ψωμί συμβόλιζε την οικονομική άνεση και τα τριαντάφυλλα την ποιότητα της ζωής.
Από τα Χρόνια της Υπατίας και από την απεργία στην Νέα Υόρκη σίγουρα έχουν γίνει σπουδαία βήματα. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι οι αγώνες των γυναικών πρέπει να συνεχιστούν!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις γυναίκες που ζουν σε υποανάπτυκτες χώρες, που βιώνουν ομαδικούς βιασμούς, ακρωτηριασμούς γυναικείων γεννητικών οργάνων, και τιμωρίες δια λιθοβολισμού.
Όμως και στις σύγχρονες χώρες βλέπουμε σήμερα έντονη δραστηριότητα των γυναικών με κινήματα όπως το #metoo.
Πάντα οι γυναίκες πρέπει να αγωνιζόμαστε για μία καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία θα μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Και μην ξεχνάτε πως οι λέξεις ΖΩΗ – ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ – ΕΛΠΙΔΑ – ΕΥΤΥΧΙΑ – ΕΛΠΙΔΑ – ΕΙΡΗΝΗ – ΑΡΕΤΗ είναι όλες γένους θηλυκού!!!!!
Και για το τέλος, σκεφτείτε! Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου ήταν έξι άνδρες και έξι γυναίκες!
Κείμενο: Δαϊρούση Δέσποινα
Φωτογραφίες: Google