Πρόκειται για ένα πανέμορφο κτίριο του 1881, κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν, ερευνητή που ανακάλυψε το θησαυρό της αρχαίας Τροίας. Εξού και η ονομασία του που σημαίνει «Μέγαρο της Τροίας».
Αρχιτέκτονας του μεγάρου ο προσωπικός του φίλος, Ερνέστο Τσίλερ. Όταν ο Σλήμαν ανέθεσε στον Τσίλερ το έργο του μεγάρου, είπε τα εξής: «Έζησα όλο τον βίο εν μικρά οικία, θέλω όμως να διέλθω τα υπόλοιπα έτη μου εν μεγάλη οικία.» Ο Σλήμαν ήθελε να εκθέτει άφοβα τον θησαυρό του σε ένα πλούσιο αρχοντικό και ο Τσίλερ κατασκεύασε σε αναγεννησιακό ρυθμό το μέγαρο, το οποίο αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα κόσμημα της Πανεπιστημίου και όλης της Αθήνας.
Εντύπωση κάνουν στον επισκέπτη τα μωσαϊκά δάπεδα και οι τοιχογραφίες Βαυαρών και Βιεννέζων ζωγράφων, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού χώρου. Το κτίριο είναι διώροφο και εντυπωσιακά διακοσμημένο. O πρώτος όροφος λειτουργούσε για την κοινωνική ζωή της οικογένειας. Η αίθουσα για τις δεξιώσεις, το σαλόνι για τις φιλολογικές βραδιές, η αίθουσα φιλοξενίας και η τραπεζαρία. Στο δεύτερο όροφο από την άλλη, υπήρχαν τα υπνοδωμάτια, τα γραφεία και η βιβλιοθήκη. Τέλος, στο ισόγειο ήταν οι βοηθητικοί χώροι, τα δωμάτια για το υπηρετικό προσωπικό και η αίθουσα με τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Tροία.
Το Ιλίου Μέλαθρο αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 1926, όπου στεγάστηκε μέχρι το 1929 το μουσείο Καλών Τεχνών, στη συνέχεια το συμβούλιο Επικρατείας και το 1934 ο Άρειος Πάγος. Από το 1985 έως και σήμερα φιλοξενεί το νομισματικό μουσείο.
Πολλοί περαστικοί αναρωτιούνται γιατί ο Τσίλερ επέλεξε να βάλει αγκυλωτούς σταυρούς στην είσοδο. Το σύμβολο αυτό ονομάζεται μαίανδρος και στην αρχαιότητα αποτελούσε στοιχείο διακόσμησης και ένα είδος φυλαχτού, το οποίο πίστευαν πως φέρνει τύχη και ευημερία. Ο Σλήμαν τον μαίανδρο τον είδε για πρώτη φορά στις ανασκαφές της Τροίας και θέλησε να τοποθετηθεί και στην οικία του.
Για πολλά χρόνια το μέγαρο αποτελούσε το κέντρο της πολιτικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής της Αθήνας. Κάποια χρόνια μάλιστα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε ένα του τμήμα στέγαζε το πολιτικό γραφείο του.
Άξιος θαυμασμού ο κήπος του μεγάρου, που αποτελείται από δύο αυλές στην είσοδο και μία μεγάλη στην πίσω πλευρά του κτιρίου. Εκεί παλιά υπήρχε αμαξοστάσιο, στάβλος και πηγάδι, ενώ πουλερικά, γάτες και περιστέρια κυκλοφορούσαν ελεύθερα.
Σήμερα ο κήπος μας ξαφνιάζει όμορφα. Λειτουργεί ένα υπέροχο καφέ που προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση από τον θόρυβο της πόλης.
Στην επόμενη επίσκεψη στην Αθήνα αξίζει να πιείτε τον καφέ σας εδώ στο πιο όμορφο μυστικό παράδεισο της πρωτεύουσας…
Κείμενο: Δαϊρούση Δέσποινα
Φωτογραφίες: Google