Οι Λίμνες Πλίτβιτσε ( Plitvicka Jezera ) είναι μία σειρά από 16 λίμνες σε 16 διαφορετικά επίπεδα, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με καταρρακτάκια και υδάτινα κανάλια συνεχούς απορροής, που τις κάνουν στην ουσία να είναι λίμνες με τρεχούμενο νερό και δίνουν μία τεράστια καθαρότητα και διαύγεια στο νερό.
Ανήκουν στα πλαίσια μιας ευρύτερης περιοχής γεμάτης πλούσια και άγρια χλωρίδα και πανίδα. Είναι κομμάτι ενός από τα παλαιότερα εθνικά πάρκα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Κροατία.
Το εθνικό πάρκο βρίσκεται στην επαρχία της Ίστριας και του Κβάρνερ, μιας από τις πέντε μεγάλες διοικητικές περιοχές της Κροατίας. Μπορεί κάποιος στο πέρασμά του από την κεντρική Κροατία και το Ζάγκρεμπ προς τη Δαλματία και τις ακτές της Ίστριας ή από το Ζάγκρεμπ προς τη Σλοβενία και την κεντρική Ευρώπη να λοξοδρομήσει λίγο και να βρεθεί σε αυτό το μοναδικό δρυμό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Αλλά και ερχόμενος κάποιος από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μπορεί να πλησιάσει την περιοχή.
Χάρτης της ευρύτερης περιοχής των λιμνών
Βόρεια της Δαλματία, στα δυτικά σύνορα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και νότια της Σλοβενίας.
Ολόκληρος ο Δρυμός έχει έκταση 296,85 χλμ2 και βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ορεινούς όγκους της περιοχής, οι οποίοι ανήκουν στην απόληξη των Δειναρικών Άλπεων στα ανατολικά. Το ψηλότερο σημείο του πάρκου είναι στα 1279 μ. και το χαμηλότερο στα 367μ. . Από τα ανώτερα κομμάτια, μέσα από πηγές ξεπηδούν τα νερά, διασχίζοντας τις λίμνες, με την ανώτερη στα 636 μ. και την κατώτερη στα 503 μ., και έπειτα χάνονται δημιουργώντας τον ποταμό Κοράνα.
Η περιοχή του πάρκου χρονολογείται από την ίδια περίοδο δημιουργίας των Δειναρικών Άλπεων και αποτελεί ένα καρστικό τοπίο, με το νερό, ως κυρίαρχο στοιχείο, να διαβρώνει μηχανικά και χημικά τα πετρώματα της περιοχής, τα οποία κατά βάση είναι δολομίτες και ασβεστόλιθοι, δημιουργώντας λίμνες. Το πέρασμα του νερού έσκαψε τα πετρώματα και με διάφορες χημικές αντιδράσεις μεταξύ ουσιών όπως η τραβερτίνη, που εναποτίθεται από τη δράση βρύων, φυκών και βακτηρίων, δημιουργούνται φυσικά φράγματα που διαχωρίζουν τις λίμνες μεταξύ τους και μεγαλώνουν κατά 1 εκ. το χρόνο.
Ο δρυμός αποτελεί προστατευόμενο φυσικό βιότοπο για πληθώρα ειδών χλωρίδας και μεγάλο αριθμό άγριας πανίδας. Η περιοχή είναι καλυμμένη κυριολεκτικά από πυκνό δάσος γεμάτο οξιές, έλατα, πεύκα, σημύδες, σφενδάμια και άλλα 109 είδη, από τα οποία τα 75 είναι ενδημικά, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για τεράστια ποικιλία άγριων ζώων και πτηνών. Η ευρωπαϊκή καφέ αρκούδα, ο λύκος, ο λίγκας, η αγριόγατα, ο αετός, η κουκουβάγια και η αγριογαλοπούλα είναι ορισμένα από τα είδη που βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο. Μαζί με όλα αυτά απαντάται και τεράστιος αριθμός από έντομα και ερπετά, όπως διάφορα είδη σαλαμάνδρας, σαύρας και φιδιών (π.χ. οχιά). Τέλος, μέσα στα νερά των λιμνών ζουν και αρκετά ψάρια, όπως οι σαλβελίνοι, οι πέστροφες και οι κοκκινόγαστροι.
Η ιστορία της περιοχής ακολουθεί την ιστορική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής από την αρχαιότητα ως σήμερα, με Θράκες, Ιλλυριούς, Κέλτες, Ιάποδες, Ρωμαίους, Γότθους, Βυζαντινούς, Αβάρους, Κροάτες, Οθωμανούς και Ούγγρους να κάνουν την εμφάνισή τους και να την καταλαμβάνουν. Κατά την περίοδο της επικυριαρχίας των Αψβούργων, η περιοχή ονομάστηκε «Ο κήπος του διαβόλου», λόγω του μένους των Κροατών στρατιωτών, που φυλούσαν το πέρασμα, εις βάρος των μουσουλμάνων θρησκευτικών προσφύγων που προσπαθούσαν να μεταβούν από τις φρεσκοκατεκτημένες Αυστροουγγρικές περιοχές σε αυτές που είχαν ακόμα Οθωμανική διοίκηση. Το πάρκο ιδρύθηκε επίσημα το 1949 κατά την περίοδο της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και το 1979 ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Κατά τον πόλεμο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας το 1992, το πέρασμα των λιμνών ναρκοθετήθηκε και καθαρίστηκε το 1998.
Σήμερα, οι λίμνες είναι ένας πόλος έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Είναι ένας πολύ καλά οργανωμένος χώρος για επίσκεψη κατά βάση στις περιοχές δίπλα από τις λίμνες. Έχει δύο κύριες εισόδους και parking για τα οχήματα. Προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες με mini market, εστιατόρια, αναψυκτήρια, δημόσιες τουαλέτες, ανταλλακτήριο και δυνατότητα διαμονής, με αρκετά ξενοδοχεία να βρίσκονται μέσα στο πάρκο.
Όταν κάποιος εισέλθει στο πάρκο, μπορεί να κινηθεί περπατώντας σε τσιμεντένια, χωμάτινα, ξύλινα και πέτρινα, κατά κύριο λόγο, στενά μονοπάτια αλλά και σε ξύλινα γραφικά γεφυράκια. Οι διαδρομές μέσα είναι και πανοραμικές αλλά και στο επίπεδο των λιμνών, και κάποιος μπορεί να επισκεφτεί και τις 16 λίμνες περνώντας από μικρές σπηλιές, αλλά και δίπλα από μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Σε διάφορα σημεία του πάρκου, η κίνηση μπορεί να γίνει με τη χρήση ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, τα οποία, επειδή έχουν βαγονέτα, τα λένε τρενάκια, όπως επίσης και με τη χρήση ηλεκτροκίνητων βαρκών των 50 και των 100 ατόμων.
Μέσα στο πάρκο, υπάρχει πολύ καλή σήμανση με χάρτες αλλά και ξύλινες ταμπέλες σε κάθε διασταύρωση, για να μπορέσεις να δεις τις διαδρομές και τις επιλογές διαδρομών που έχεις ανά σημείο. Επίσης υπάρχει και ειδική σήμανση για συγκεκριμένης διάρκειας μονοπάτια και διαδρομές με ειδικούς συμβολισμούς. Τα μονοπάτια μπορεί να είναι ανηφορικά, κατηφορικά, με σχετικά μεγάλη κλίση και σκαλιά. Κάποια είναι κακοτράχαλα και έχουν νεροφαγιές. Δεν είναι επικίνδυνα, αλλά χρειάζεται προσοχή μη στραμπουλήξεις κανέναν αστράγαλο. Οι διαδρομές μπορεί να είναι σύντομες, αλλά έχει και μεγάλες διαδρομές που κρατούν σχεδόν ολόκληρη ημέρα. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν πολλά σημεία ανάπαυσης.
Χάρτης του πάρκου
Αναλυτικός και καλοσχεδιασμένος χάρτης όλου του πάρκου που μπορείται να τον δείτε σε μεγάλα posters στις δύο εισόδους του πάρκου αλλά και μπορείτε να αγοράσετε έναν μέσα απο το πάρκο.
Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι το ενδυματολογικό, το οποίο εξαρτάται φυσικά από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Παρ’ όλη την οργάνωση, μη ξεχνάμε ότι είναι ένας φυσικός δρυμός και είμαστε έκθετοι στον καιρό. Αναλόγως τί εποχή θα πάμε, πρέπει να προσαρμοστούμε. Το πάρκο είναι ανοιχτό και λειτουργεί όλον τον χρόνο, από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου. Σε γενικές γραμμές, το καλοκαίρι, άνετα παπούτσια και όχι παντόφλες και ψηλοτάκουνες γόβες. Δροσερά ρούχα και μια τσάντα με μια ζακέτα, γιατί πολλές φορές έχει ανυπόφορη ζέστη με υγρασία αλλά, άλλες πάλι έχει αρκετή δροσιά. Τον χειμώνα μπορεί να συναντήσουμε αρκετό κρύο και χιόνι. Οι βροχές είναι πολύ συχνό φαινόμενο και αν βρέχει, να είστε σίγουροι ότι θα βραχείτε, οπότε καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας κάποιο αδιάβροχο. Οι βροχές μπορεί να είναι τόσο δυνατές, που πολλές φορές κλείνουν μεγάλα κομμάτια του πάρκου λόγω πλημμυρών.
Κατά την περιήγησή σας στο πάρκο, μπορείτε να απολαύσετε τη φύση με τις μαγικές εικόνες που σας προσφέρει απλόχερα και να βγάλετε όσες φωτογραφίες και βίντεο θέλετε. Όμως, απαγορεύεται το κολύμπι, το κόψιμο των φυτών, το ψάρεμα, το τάισμα των ζώων και η ρίψη σκουπιδιών.
οι λιμνες πλιτβιτσε τελη καλοκαιριου
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία μεγάλη αύξηση στην τιμολογιακή πολιτική, η οποία ποικίλλει ανάλογα με την περίοδο που θα πάτε, με πιο φθηνή τη χειμερινή και πιο ακριβή την καλοκαιρινή. Τις τιμές μπορείτε να τις δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://np-plitvicka-jezera.hr/en/plan-your-visit/price-list/
Επιβάλλεται να επισκεφθείτε αυτό το μαγευτικό μέρος και εάν γλιτώσετε από την καφέ αρκούδα, τον λίγκα, την οχιά, την αγριογαλοπούλα, την πλημμύρα και τις νάρκες, τότε θα συνεχίσετε το ταξίδι για να απολαύσετε και άλλες περιοχές.
Powered by Στράτος Πιστικός