Έξω από τα ανατολικά τείχη της πόλης, ακριβώς πίσω από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος στην Θεσσαλονίκη, υπάρχουν οι Κήποι του Πασά, ένα υπέροχο και άγνωστο μέρος ακόμα και για τους Θεσσαλονικείς.
Οι κήποι του Πασά καταλαμβάνουν 1000τμ και δημιουργήθηκαν το 1904. Κατασκευάστηκαν για να κοσμήσουν το πίσω μέρος του Νοσοκομείου. Σε πολλούς θυμίζουν το πάρκο Γκουέλ του Γκαουντί της Βαρκελώνης. Είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο δημιούργημα της φανταστικής αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλονίκη. Είναι γνωστοί ως «Δρακόσπιτα» ή «άντρο των δερβίσηδων». Αυτό το μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα, έχει κάτι το μυστηριώδες, που δεν βρίσκουμε παρόμοιό του πουθενά στην Ελλάδα. Αυτό συνετέλεσε στο να γεννηθούν διάφοροι μύθοι γύρω από το χώρο. Κάποιοι θεωρούν τους κήπους του Πασά δυνατό ενεργειακό τόπο. Λέγεται πως λειτουργούσε ως ησυχαστήριο του Σειφουλάχ Πασά, αλλά και ως χώρος συνάντησης Τούρκων μυστικιστών. Στους αρχαίους χρόνους στην περιοχή υπήρχε ιερό αφιερωμένο στην θεά Αφροδίτη.
Οι πέτρες από τις οποίες κατασκευάστηκε ήταν όλες πέτρες που είχαν χτυπηθεί από κεραυνό. Στους κήπους του Πασά σήμερα σώζονται ένα σιντριβάνι, μια στέρνα για την συγκέντρωση του νερού, μία χαμηλή πύλη που οδηγεί σε ένα υπόγειο χώρο. Φήμες λένε πως οι κήποι αποτελούσαν το τέλος των κατακομβών της πόλης. Η φθορά των κήπων είναι τεράστια και αλλοιώνει το σχέδιο. Μεγάλη καταστροφή υπέστησαν το 1922-23 μετά την μικρασιατική καταστροφή. Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω πόλη. Έτσι χρησιμοποίησαν τα τούβλα και τις πέτρες για να χτίσουν τα φτωχικά τους. Οι κήποι του Πασά είναι σίγουρα από τα πάρκα της πόλης που αξίζει να επισκεφθείτε. Όπως αξίζει και την προσοχή του Δήμου για τυχόν αναπλάσεις…
Κείμενο: Δέσποινα Δαϊρούση
Φωτογραφίες: Google