Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, της καθημερινής μας έκφρασης, της καθημερινής μας αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους και φυσικά της καθημερινής μας ενημέρωσης.
Όπως και στην πραγματική μας ζωή, έτσι και στη διαδικτυακή, καλούμαστε να φιλτράρουμε τις ειδήσεις, τις πληροφορίες και τις πηγές προέλευσης αυτών.
Πολλοί από εμάς υιοθετούμε προσωπικές απόψεις άλλων αναπαράγοντάς τις. Πολλοί από εμάς αναδημοσιεύουμε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άλλους ή από διάφορες πηγές. Πολλές φορές επηρεάστηκε η κρίση μας από ένα άρθρο, από ένα βίντεο, από μία εικόνα, από ένα ηχητικό, αλλά και από μία άποψη που μπορεί να ξεστομίσει ο οποιοσδήποτε.
Πόσο όμως έγκυρες είναι όλες αυτές οι αναρτήσεις;
Αυτό είναι το ζητούμενο. Προτού υιοθετήσουμε και αναπαράγουμε μία ανάρτηση, καλό θα ήταν να την αναλύσουμε λίγο, να ελέγξουμε εάν ισχύει και να κάνουμε μία μικρή έρευνα πάνω στο ζήτημα και το θέμα που πραγματεύεται. Επίσης, καλό θα ήταν να δείχνουμε και τη δέουσα βαρύτητα στη φερεγγυότητα των πηγών.
Εφόσον είμαστε ικανοί να ξεσκεπάσουμε μια παγκόσμια συνωμοσία, τότε μπορούμε να κάνουμε και μία μικρή έρευνα για το τι βλέπουμε και διαβάζουμε.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο και, όπως όλα τα εργαλεία, έχει σωστή και λάθος χρήση. Το δύσκολο είναι ότι δεν μπορούμε εύκολα να διαχωρίσουμε τις χρήσεις αυτές.
Πλέον με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας δεν είναι καθόλου δύσκολο να πέσουμε θύματα παραπλανητικού περιεχομένου. Μπορεί να δημιουργήσει κάποιος πάρα πολύ εύκολα ηχητικά ή βίντεο με ψεύτικο ή στημένο περιεχόμενο. Όλοι έχουμε ακουστά το photoshop, με αλλαγμένες φωτογραφίες ή ψεύτικο περιεχόμενο. Όπως επίσης βίντεο που έχουν υποστεί montage. Αλλά, πλέον έχουμε και τη νέα μόδα, που σε ένα υπάρχον βίντεο μπορούμε να ηχογραφήσουμε οποιαδήποτε φωνή οποιουδήποτε ανθρώπου διάσημου ή μη, αρκεί να έχουμε ένα ηχητικό από τη φωνή του. Έτσι, κάποιος μπορεί να εμφανίζεται να λέει πράγματα που ποτέ δεν ξεστόμισε.
Σκηνη απο την ταινια - ενασ βλακας και μισοσ. με τις φωνες των ηθοποιων, αλλα με εναν διαλογο ο οποιος δεν εγινε ποτε ετσι. πριν το ανεβασεισ και εντυπωσιαστείς για το ποσο μπροστα ηταν και γνωριζαν για τον κωροναιο, καλο ειναι να αναζητησεις την αληθινη ταινια.
Ο όγκος πληροφοριών που λαμβάνουμε είναι τεράστιος και ο καθένας έχει φωνή στο διαδίκτυο. Ο καθένας μπορεί να γράψει, να πει και να δείξει σχεδόν το οτιδήποτε. Αυτός που δημιουργεί μια δημοσίευση (είτε στα πλαίσια προσωπικής ανάρτησης είτε στα πλαίσια ενός ενημερωτικού – ειδησεογραφικού portal ή μιας ομάδας) μπορεί να πληρώνεται γι’ αυτό, μπορεί να έχει κάποια σκοπιμότητα, μπορεί να είναι ψεύτης, μπορεί να εκπροσωπεί κάποια συμφέροντα, μπορεί να θέλει να τραβήξει την προσοχή, μπορεί να μην είναι καλά ενημερωμένος, μπορεί να το κάνει για χαβαλέ, μπορεί απλά να είναι μωρός.
Εσύ που θα αναδημοσιεύσεις κάτι, τί από τα παραπάνω είσαι;
Όταν δημοσιεύεις κάτι δικό σου, πάλι υπάρχει το ενδεχόμενο να εκτεθείς, όμως το έχεις δουλέψει στο μυαλό σου, το έχεις σκεφτεί, είναι μέρος του εαυτού σου. Όταν όμως αναμασάς τις δημοσιεύσεις κάποιου τρίτου, μπορεί να τις υιοθετήσεις αβίαστα και σχετικά εύκολα.
αναρτηση πρωην εκλεγμενου αντιπροσωπου του ελληνικου κοινοβουλιου για το στολισμο της θεσσαλονικησ στι 13/11/2020. πριν το αναδημοσιευσεις και ξεσκεπασεις αυτο το σκοτεινο σχεδιο παγκοσμιου ελεγχου του στολισμου της θεσσαλονικησ, ελεγξε ποιοσ κανει την αναρτηση, εαν ισχυει αυτο στην εικονα και ποιοσ ειναι ο επισημος σχεδιασμοσ για τον στολισμο τησ πολησ. επισησ, μπορει η συγκεκριμενη αναρτηση να μην εγινε καν απο το συγκεκριμενο προσωπο, αλλα μαλλον δεν ισχυει αυτο γιατι μας εχει συνηθισει σε τετοιες αναρτησεισ.
Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή σχετικά με το τί λέμε και τί γράφουμε ούτως ή άλλως. Πόσο μάλλον όταν αναδημοσιεύουμε. Γιατί τότε, πολύ πιθανόν να μην έχουμε καμία από τις παραπάνω δικαιολογίες και να είμαστε απλά το τελευταίο. Δηλαδή μωροί.
Δυστυχώς ή ευτυχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να είναι καθρέφτης της προσωπικότητάς μας.
Powered by Στράτος Πιστικός