Η Διαταραχή Πανικού ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και χαρακτηρίζεται από συχνές κρίσεις πανικού.
Κάνει την εμφάνισή της είτε κατά την περίοδο της εφηβείας, είτε τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, με τις γυναίκες να έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ότι οι άνδρες.
Η κρίση πανικού, είναι ένας ξαφνικός έντονος φόβος, που ξεκινάει απροειδοποίητα, χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτία, υποχωρεί σε λίγα λεπτά από μόνη της και διαφέρει πολύ από το συνηθισμένο άγχος που νιώθει η πλειοψηφία των ανθρώπων.
Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού:
- Ταχυκαρδία
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Φόβος
- Ζαλάδα
- Ναυτία
- Έντονος ιδρώτας
- Κόμπος στο λαιμό
- Εξάψεις
- Ρίγη
- Μουδιάσματα
- Πόνος στο στήθος
Μπορεί να συμβεί κρίση πανικού ακόμη και στον ύπνο.
Η κρίση πανικού δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή, αλλά είναι εξαιρετικά τρομακτική για το άτομο που τη βιώνει, αφού ο φόβος που νιώθει είναι τόσο μεγάλος που πιστεύει πως είτε θα πεθάνει είτε θα τρελαθεί.
Από την άλλη, η διαταραχή πανικού είναι επικίνδυνη, διότι οδηγεί συχνά σε κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών, μέχρι και αυτοκτονία.
Το κύριο σύμπτωμα της διαταραχής πανικού είναι ο έντονος φόβος για μία νέα επίθεση πανικού.
Εάν αντιμετωπίζει κάποιος από 4 και πάνω κρίσεις πανικού μέσα σε ένα μήνα, και ιδίως αν φοβάται για μια επόμενη κρίση, τότε ίσως πρέπει να προβληματιστεί και να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
Τι μπορεί να συμβεί σε κάποιον με διαταραχή πανικού που δεν δέχεται την κατάλληλη θεραπεία;
Δημιουργία φοβίας.
Μόλις βιώσει το άτομο κρίση πανικού, αρχίζει και αποφεύγει καταστάσεις και συνθήκες που μοιάζουν με αυτές που υπήρχαν, όταν συνέβη η κρίση.
Για παράδειγμα αποφεύγει παρόμοιους χώρους με αυτούς στους οποίους βρισκόταν την ώρα της κρίσης (π.χ. εμπορικά κέντρα, λεωφορεία, κινηματογράφους κ.α.), αλλά και δραστηριότητες που έκανε εκείνη τη στιγμή (π.χ. οδήγηση, κολύμβηση).
Σε ακραίες περιπτώσεις τα άτομα με διαταραχή πανικού κλείνονται μέσα, παραμένουν δηλαδή σπίτι και αποφεύγουν το κάθε τι προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες για μια νέα κρίση.
Αυτό φυσικά οδηγεί πολλούς σε κατάθλιψη, αφού απομονώνονται, χάνουν τους φίλους τους, τη δουλειά τους και γενικότερα χάνεται η ποιότητα της ζωή τους.
Η διαταραχή πανικού προκαλείται είτε λόγω γενετικής προδιάθεσης, είτε λόγω δυσάρεστων συμβάντων στη ζωή του ατόμου, που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει, είτε συνδυαστικά.
Πέρα από τον συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας που είναι η καλύτερη θεραπεία για την διαταραχή πανικού, ιδιαίτερα ωφέλιμες είναι και οι τεχνικές χαλάρωσης.
Γιώτα Δαϊρούση
Ψυχολόγος