Πότε οι άνθρωποι έβαλαν τα coctail στην ζωή τους; Άνοιξη, η διάθεσή μας αλλάζει και περιμένουμε να ανοίξουν τα μπαράκια που λόγω πανδημίας έχουμε στερηθεί και να πιούμε ένα δροσιστικό κοκτέιλ. Από που προήλθε η λέξη κοκτέιλ; Cock+tail = ουρά κόκορα! Πολλές οι εκδοχές για το όνομα. Η μία είναι ότι τα κοκτέιλ έχουν όμορφα χρώματα και θυμίζουν ουρά κόκορα.

Η επικρατέστερη βέβαια είναι η παρακάτω: Υπήρχε ένα μπαρ στην Νέα Υόρκη, του οποίου ιδιοκτήτρια ήταν η Μπέτσυ, η οποία σερβίριζε εύγεστα ποτά που τα ονόμαζε Μπρέισερ. Δίπλα στο μπαρ της υπήρχε ένα κοτέτσι και ο θόρυβος των πτηνών ενοχλούσε τους θαμώνες του μαγαζιού. Έτσι μαζί με τον πατέρα της έσφαξε τα κοτόπουλα και τους κόκορες και άρχισε να σερβίρει πεντανόστιμα πιάτα από τα πτηνά. Στο τέλος του γεύματος προσέφερε τα Μπρέισερ διακοσμημένα με ουρές κοκόρων. Οι δε πελάτες έκαναν πρόποση αναφωνώντας «Vive le coct-tail».

Βέβαια οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την Γαλλική λέξη «coquetel», αυγοθήκη στα Ελληνικά γιατί σε αυγοθήκες σέρβιραν τα ποτά στην πατρίδα τους. Ένα είναι σίγουρο. Ότι η λέξη coctail χαρακτηρίζει όμορφα τα συνδυαστικά, ευφάνταστα και νόστιμα ποτά που λατρεύουμε και περιμένουμε να ανοίξουν τα μπαράκια για να ευχαριστήσουμε τον ουρανίσκο μας!

Τα περισσότερα διάσημα κοκτέιλ που ήπιαμε είναι αυτά που γνωρίσαμε μέσα απο ταινίες, όπως το Cosmopolitan απο την σειρά «Sex and the city», το «Οrange Whip» το αγαπημένο των Blues Brothers, το «Chianti» από την σιωπή των αμνών.

Όλα τα κοκτέιλ έχουν και την δική τους ιστορία για το όνομά τους, όπως το κάθε κοκτέιλ έχει και την πατρίδα του. Θα σας πω δύο λόγια για τα αγαπημένα μου. Πρώτο, το Mojito με πατρίδα του την Κούβα για πρώτη φορά κατασκευάστηκε από Αφρικανούς σκλάβους τον 19ο αιώνα, όπου συνήθιζαν να το πίνουν με χυμό από ζαχαροκάλαμα. Η λέξη «mojo» στα αφρικανικά σημαίνει «κάνω μάγια». Από τους περισσότερους χαρακτηρίζεται ο βασιλιάς των κοκτέιλ. Για να φθάσει στο ποτήρι μας θα χρειαστούμε άσπρο ρούμι, ζάχαρη, χυμό από λάιμ, σόδα, μέντα ή δυόσμο και τριμμένο πάγο.

 Και σαν δεύτερο, το δημοφιλέστερο απεριτίφ του πλανήτη το aperol. Στη Βενετία του 19ου αιώνα υπό Αυστριακή κατοχή, οι στρατιώτες έψαχναν κάτι να πιούν. Δεν ήταν φίλοι του κρασιού και γι αυτό το αραίωναν με νερό. Έτσι γεννήθηκε το spritzen. Το aperol spritz έγινε διάσημο το 1950 και θεωρείται το τέλειο ποτό για όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Για να το παρασκευάσουμε θα χρειαστούμε κρασί prosecco, aperol, soda, παγάκια και φλούδα πορτοκαλιού.

Με το καλό λοιπόν να βρεθούμε γρήγορα σε κάποιο μπαράκι πίνοντας ο καθένας το αγαπημένo του κοκτέιλ.

Κείμενο: Δαϊρούση Δέσποινα

Φωτογραφίες: Google