Ποιος από εμάς δεν έχει τύχει να σπάσει στο σπίτι του ένα πιάτο ή ακόμη και κάποιο αγαπημένο του αντικείμενο, όπως ένα βάζο με έντονη συναισθηματική αξία ή την τσαγιέρα-κειμήλιο της γιαγιάς;! Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Αν είναι εφικτό κολλάμε τα κομμάτια μεταξύ τους (χωρίς πολλές φορές να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα) ή αν η ζημιά είναι μεγάλη πετάμε το αντικείμενο κρατώντας μόνο τις αναμνήσεις.

Στην Ιαπωνία όμως κάνουν κάτι μαγικό! Εκεί υπάρχει η τεχνική Κιντσούγκι (Kintsugi), που σημαίνει χρυσός και σύνδεση και με την οποία επιδιορθώνονται τα σπασμένα κεραμικά αντικείμενα προσθέτοντας μείγμα από χρυσό, ασήμι ή πλατίνα!

Σύμφωνα με την ιστορία η τεχνική έχει τις ρίζες της στα τέλη του 15ου αιώνα, όταν ένας ιάπωνας σαμουράι έσπασε το αγαπημένο του φλιτζάνι στο οποίο συνήθιζε να πίνει τσάι. Τότε το έστειλε στην Κίνα για να  του το φτιάξουν, αλλά δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα κι έτσι αποφάσισε να το επιδιορθώσει μόνος του με τη βοήθεια χρυσής μπογιάς και κόλλας.

Επίσης, η συγκεκριμένη τεχνική αναπτύχθηκε ιδιαίτερα λόγω των συχνών σεισμών που πλήττουν την Ιαπωνία και οι οποίοι προκαλούν ζημιές στα σερβίτσια και στα κειμήλια των οικογενειών.

Η φιλοσοφία είναι να διατηρηθεί το αντικείμενο και κυρίως η ιστορία του. Με την προσθήκη χρυσού αναδεικνύονται οι ρωγμές του ως ένα γεγονός στη ζωή του. Αντί δηλαδή να πάψει να υπάρχει εξαιτίας της θραύσης του, η τεχνική αυτή το βοηθάει να αποκτήσει μακροζωία και να γίνει ακόμη πιο πολύτιμο! Αυτό που στην ουσία πετάμε εμείς στο καλάθι των αχρήστων, αυτοί το μετατρέπουν σε έργο τέχνης!

Αν κοιτάξουμε σε βάθος το νόημα και τη φιλοσοφία που υπάρχει πίσω από το kintsugi μπορούμε να δούμε με άλλη οπτική τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στη ζωή μας. Ας φέρει ο καθένας μας τον εαυτό του στη θέση του κεραμικού και ας σκεφτεί πως η ζημιά που έχει υποστεί είναι οι ατυχίες και απογοητεύσεις που βιώνουμε στη ζωή μας. Δεν τα παρατάμε, δεν γενικεύουμε και δεν πέφτουμε! Δεν φοβόμαστε να πληγωθούμε. Προχωράμε και κοιτάμε μπροστά γιατί ακόμη και οι δύσκολες στιγμές είναι καταστάσεις που μας γεμίζουν σοφία και μας κάνουν πιο έμπειρους, πιο δυνατούς και πιο πλούσιους ψυχικά. Δεν ξεχνάμε τα δύσκολα. Τα βάφουμε στο μυαλό μας με χρυσό χρώμα και συνεχίζουμε! Ακριβώς όπως μεταμορφώνει η χρυσή μπογιά το σπασμένο πιάτο…