Με τον όρο trading γενικά μπορούμε να αναφερθούμε σε διάφορες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το εμπόριο ή τις επενδύσεις. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αυτός ο όρος εννοεί περισσότερο τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες. Εδώ, θα ασχοληθούμε με το online trading, δηλαδή τη μέσα από διάφορες πλατφόρμες επένδυση σε χρηματιστηριακές οντότητες όπως νομίσματα, κρυπτονομίσματα, μετοχές δείκτες κ.α. Δε θα μπούμε σε βαθύτερες λεπτομέρειες, αλλά θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε επιδερμικά αυτόν τον χώρο και να φωτίσουμε λίγο το πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να κερδίσει κάποιος χρήματα.

Σε κάθε γωνιά του internet και στα social media βλέπουμε διαφημίσεις για επενδυτικές πλατφόρμες. Διαφημίσεις που μας βομβαρδίζουν για επενδυτικές ευκαιρίες σε προϊόντα όπως το πετρέλαιο, μετοχές αεροπορικών, αγορά χρυσού και ένα σωρό άλλες, τις οποίες καλούμαστε να εκμεταλλευτούμε. Και πώς είναι δυνατόν όλοι εμείς να τις χάνουμε ενώ μπορούμε να κερδίσουμε εύκολα και γρήγορα χρήματα;

Πως μπορεί κάποιος να τις εκμεταλλευτεί; Χρειάζεται να δημιουργήσει έναν λογαριασμό σε μία από αυτές τις επενδυτικές πλατφόρμες, να βάλει μέσα ένα κεφάλαιο της αρεσκείας του και να μπορέσει να προβλέψει την κίνηση των τιμών των προϊόντων

Η κάθε πλατφόρμα δίνει και διάφορες επιλογές επενδύσεων και με διαφορετική γκάμα προϊόντων.

Η βασική μορφή επενδύσεων είναι ο δανεισμός μιας ποσότητας σε μία συγκεκριμένη τιμή και εσύ επιλέγεις εάν θα ανέβει (αγορά) ή αν θα πέσει (πώληση) η τιμή. Στην ουσία, δεν είσαι ιδιοκτήτης του προϊόντος, αλλά του αποτελέσματος της μεταβολής της τιμής. Εσύ μπορείς να βάλεις τα περιθώρια του κέρδους ή της ζημίας. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι, από τη μία, οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να ξεφορτωθείς το προϊόν κλείνοντας τη θέση σου είτε με κέρδος είτε με ζημία και από την άλλη, ότι οι πλατφόρμες σου παρέχουν μόχλευση.

Μόχλευση είναι η επιπρόσθετη αξία που δίνεται στο κεφάλαιο επένδυσής σου. Για παράδειγμα κάνεις μια επένδυση 500 ευρώ με μόχλευση 1:10, τότε το κεφάλαιο που επένδυσες γίνεται 5000 ευρώ και το κέρδος ή η ζημία σου υπολογίζονται με βάση το μοχλευμένο κεφάλαιο και προστίθενται ή αφαιρούνται από το αρχικό.

Κάποιες βασικές κατηγορίες προϊόντων προς επένδυση είναι οι εξής :

– Μετοχές (αεροπορικές, υψηλής τεχνολογίας, φαρμακοβιομηχανικές κ.τ.λ)
– Χρηματιστηριακοίδείκτες (S&P500, Nasdaq, Ευρώπη50, Ελλάδα25 κ.τ.λ)
– Ισοτιμίες αλλά και δείκτες νομισμάτων (usd/eur, dx κ.τ.λ)
– Κρυπτονομίσματα ( bitcoin, ethereum κ.τ.λ )
– Προϊόντα (πετρέλαιο, χρυσό, φυσικό αέριο, βαμβάκι κ.τ.λ)

Ο ταύρος συμβολιζει την ανοδο (bullish) διοτι επιτιθεται απο κατω προς τα πανω - Η αρκουδα συμβολιζει την πτωση (bearish) διοτι επιτιθεται απο πανω προς τα κατω

Οι πλατφόρμες αυτές, κατά βάση κερδίζουν με προμήθεια επί των εντολών των επενδυτών. Δεν τους απασχολεί εάν κερδίζετε ή χάνετε. Άλλωστε, κάθε χαμένο ευρώ είναι κερδισμένο από κάποιον άλλον και το αντίστροφο. Τους ενδιαφέρει να διατηρείτε το κεφάλαιό σας και να κάνετε κινήσεις.

Για να περάσουμε όμως στο δια ταύτα, τί πρέπει να προσέξουμε εμείς; Καταρχάς, κανένας δε χαρίζει χρήματα και όσο εύκολα φαινομενικά φανταζόμαστε ότι μπορούμε να βγάλουμε λεφτά, άλλο τόσο εύκολα μπορούμε να χάσουμε τα κεφάλαιά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι πλατφόρμες αναφέρουν ότι το σύνολο των επενδυτών των οποίων μειώθηκαν τα αρχικά κεφάλαια ανά εταιρία κυμαίνεται από 70 μέχρι και 90%. Το πιο σημαντικό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την κίνηση μιας τιμής, εάν είναι ανοδική ή πτωτική, και το μέγεθος της μεταβολής της.

Το ζητούμενο είναι οι προβλέψεις μας να είναι όσο το δυνατόν πιο πετυχημένες για να επέλθει κερδοφορία και αύξηση κεφαλαίου. Για να είναι όμως κερδοφόρες οι κινήσεις μας θέλει πολλή δουλειά και μεγάλη προσοχή. Χρειάζεται να μπορούμε να κάνουμε ανάλυση της αγοράς, αλλά και τεχνική ανάλυση της συμπεριφοράς του προϊόντος που θα εμπορευθούμε. Αυτά προαπαιτούν πληροφόρηση, ενημέρωση και διάβασμα. Κυκλοφορούν πολυάριθμα σεμινάρια εκπαίδευσης για τεχνική ανάλυση και πολλές πλατφόρμες οικονομικής ενημέρωσης.

Επίσης, θέλει πολύ καλή συναισθηματική διαχείριση τόσο κατά την περίπτωση κέρδους, όσο και κατά την περίπτωση ζημίας. Δε χρειάζεται να ενθουσιαζόμαστε υπερβολικά στις θετικές κινήσεις και να απογοητευόμαστε υπέρμετρα στις αρνητικές. Είναι σημαντικό να παίρνουμε τα κέρδη μας, αλλά και να αναγνωρίζουμε τη ζημία μας και την κακή μας επιλογή και να την αποδεχόμαστε. Είναι πολύ πιθανό να χάσουμε μεγάλο τμήμα του κεφαλαίου μας ή και ολόκληρο το κεφάλαιό μας. Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρούμε τα κεφάλαια μας και να είμαστε μέσα στο παιχνίδι. Ευκαιρίες θα έρθουν και θα πρέπει να τις αναγνωρίσουμε. Χρειάζεται υπομονή, ψυχραιμία, δουλειά, διάβασμα και σοβαρότητα.

Πριν επενδυσεις σε κατι, επενδυσε πρωτα σε χρονο για να το κατανοησεις

Φυσικά, μπορεί κάποιος να κάνει μια και μοναδική κίνηση, να του βγει στο 100% και να βγάλει πολλά χρήματα. Η συγκυρία να ήταν με το μέρος του. Ή να χάσει μεγάλο ποσό. Εμείς μιλάμε για αυτούς που θέλουν να έχουν συνέχεια στις κινήσεις τους.

Κανείς δε σου εγγυάται ότι θα κερδίσεις και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και άνισος. Υπάρχουν τεράστια οικονομικό-πολιτικά συμφέροντα που επηρεάζουν τις τιμές και εμείς είμαστε πολύ μικροί μπροστά σε όλα αυτά. Οπότε, προσπαθούμε να πάρουμε κάτι σε ένα παιχνίδι ελεγχόμενο από άλλους.

Συμπερασματικά, όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι το trading μπορεί να είναι συναρπαστικό, αλλά είναι ένας χώρος για γερά νεύρα. Είναι ένα μέσον κατά το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να κερδίσει αρκετά χρήματα, αλλά με πολλή δουλειά και με μεγάλο ρίσκο. Οπότε, όσοι θέλετε να ασχοληθείτε, μην παρασυρθείτε από το ενδεχόμενο του εύκολου κέρδους. Προετοιμαστείτε πρώτα και μη βιάζεστε για τις κινήσεις σας.

Το trading είναι ένας δύσκολος τρόπος για να βγάλεις γρήγορα χρήματα και ένας εύκολος τρόπος για γρήγορη ζημία.

Προσοχή λοιπόν, ενημέρωση και διάβασμα.

powered by Στράτος Πιστικός