Ρώμη, η αλλιώς «η αιώνια πόλη». Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή την πόλη.

Φτάνοντας με το αεροπλάνο και κοιτώντας κάτω, μέχρι να προσγειωθείς σε ένα από τα δύο αεροδρόμια της πόλης (Ciambinoκαι Fiumicinoτα ονόματα τους) μπορείς να διακρίνεις την βασιλική του Αγ. Πέτρου και τον ποταμό Τίβερη ο οποίος διασχίζει την πόλη.

Η πρώτη επαφή με τον ιταλικό πολιτισμό ξεκινάει ήδη από το αεροδρόμιο, καθώς προτού να βγεις έξω και πάρεις το μεταφορικό μέσο που θα σε οδηγήσει στο κέντρο της πόλης, επιβάλλεται μία πρώτη στάση για το καθιερωμένο εσπρεσάκι, το οποίο οι Ιταλοί αποκαλούν καφέ συνοδευόμενο από cornetto (το γνωστό σε όλους μας κρουασάν). Φτάνοντας στο κέντρο της πόλης εντυπωσιαζόμαστε από τα πάρκα της πόλης και το πράσινο που κυριαρχεί. Εντύπωση επίσης προξενεί και ο επικίνδυνος τρόπος οδήγησης των κατοίκων, κυρίως με τα μηχανάκια τα οποία συναντάς παντού.

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης κυριαρχούνε τα μεγαλοπρεπή μνημεία, όπως είναι το Κολοσσαίο ή αλλιώς Φλάβιο αμφιθέατρο. Συνεχίζοντας με τα πόδια στην οδό των αυτοκρατόρων, γιατί η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο σε κάποια σημεία απαγορεύεται, περνάμε μέσα από τις αγορές των Ρωμαίων αυτοκρατόρων και από το ρωμαϊκό φόρουμ, όπου κυλούσε η καθημερινή ζωή της αρχαίας Ρώμης.

Φτάνοντας στην πιάτσα Βενετία θαυμάζουμε το μνημείο για τον πρώτο αυτοκράτορα της Ιταλίας, Βιτόριο Εμμανουέλα ΙΙ και το παλάτσο Βενέτσια, απ’ όπου ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.

Από την πιάτσα Βενετσία κατευθυνόμαστε στη Via del Corso, όπου βρίσκεται το εμπορικό κέντρο της πόλης με τα γραφικά palazzo της πόλης, τα οποία έχουν μετατραπεί σε πολυκαταστήματα, γραφεία, ασφαλιστικές και τράπεζες. Μέσα από τα στενά μπορεί κανείς να κατευθυνθεί στα κυριότερα μνημεία της πόλης, όπως είναι το πάνθεον η Fontana di trevi και η piazza di spagna. Μέσα στα σοκάκια της πόλης υπάρχουν καφέ όπου μπορείς να δοκιμάσεις διάφορα κρύα πιάτα και καναπεδάκια, αλλά και να γευτείς τα πολύ γνωστά απεριτίφ aperol και amaro. Αναρίθμητα είναι τα ταβερνάκια στα οποία μπορείς να απολαύσεις καλό φαγητό.

Μία βόλτα μέσα στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου αξίζει για να γευτεί κάποιος τον τρόπο ζωής των Ιταλών, να δοκιμάσει τα φαγητά τους και να ακολουθήσει τις καθημερινές τους συνήθειες. Βέβαια δεν έχουμε μιλήσει για τον Αγ. Πέτρο και το Βατικανό. Για αυτά και πολλά άλλα σημαντικά μνημεία, θα αναφερθούμε στο δεύτερο μέρος του άρθρου μας για την αιώνια πόλη.

Κείμενο: Καλτσίδης Βασίλης

Φωτογραφίες: Google