Όσα και να πει, όσα και να γράψει κάποιος για το νησί του Ηφαίστου είναι πραγματικά λίγα. Πρόκειται για ένα μοναδικό και υπέροχο νησί. Όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι ιδιαίτερα, η Λήμνος όμως ξεχωρίζει ως αμιγώς θεϊκό νησί.

τζιπάκι και Λήμνος2

Κάστρο της Μύρινας

Δε θα πλατειάσουμε, ούτε θα μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες για όλα τα αξιοθέατα που μπορεί να προσφέρει το νησί. Ίσως σε κάποιο άλλο κείμενο.

Εδώ, θα τονίσουμε το πόσο σημαντικό είναι ένα τζιπάκι για την κίνησή μας στο νησί. Το οποίο μπορεί να είναι της ιδιοκτησίας μας ή ενοικιαζόμενο.

Παρόλο που το νησί είναι κατά κύριο λόγο επίπεδο, ελλείψει μεγάλου ορεινού όγκου και διαθέτει μεγάλο και καλά ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο το οποίο καλύπτει σημαντικό μέρος του, το τζιπάκι είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.

Πολύ άνετα και άκοπα, διασχίζοντας άνετους δρόμους, θα επισκεφτείς υπέροχες παραλίες (όπως το Μικρό και Μεγάλο Φαναράκι, ο Άγιος Ιωάννης), γραφικά χωριά (όπως ο Θάνος, ο Κοντιάς), μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους (όπως το κάστρο της Μύρινας, το Ιερό των Καβείρων, η Πολιόχνη), όμορφα σημεία του νησιού (όπως ο κόλπος του Μούδρου, οι αλυκές) και πολλά άλλα αξιοθέατα.

Αμμοθίνες

Αμμοθίνες, η έρημος του νησιού

Αρκετά όμως από τα σημεία που απογειώνουν το νησί βρίσκονται σε τοποθεσίες που προσεγγίζονται από χωματόδρομους, είτε κακοτράχαλους, είτε δύσβατους, είτε επικίνδυνους για ένα συμβατικό όχημα. Μπορεί η δημοτική αρχή του νησιού να καταβάλλει προσπάθειες για την ομαλοποίησή τους, όμως η υπερβολική χρήση τους, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, οι νεροφαγιές, που παρά τις σπάνιες βροχές δεν λείπουν,και συνδυαστικά, το βραχώδες έδαφος καθιστά τους χωματόδρομους μία πρόκληση για τα συμβατικά οχήματα.

Πετρώματα

Ηφαιστειογενή πετρώματα

Παρόλες τις δυσκολίες που θα συναντήσεις στους χωματόδρομους, ένα είναι σίγουρο, ότι θα αποζημιωθείς.

Θα έχεις τη δυνατότητα να προσεγγίσεις τις αμμοθίνες, την κενοτάφια πυραμίδα, τα ηφαιστειογενή πετρώματα, την Αρχαία Ηφαίστεια, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την Παναγία Κακαβιώτισσα, απομακρυσμένες παραλίες και ερημικά σημεία.

Παναγία Κακ

Παναγία Κακαβιώτισσα

Είναι κρίμα αντί να απολαύσεις απερίσπαστος όλα αυτά τα μέρη, αντί να είσαι χαλαρός, ήρεμος και αφημένος στη μαγεία του τοπίου και του νησιού, να σκέφτεσαι το αμάξι σου και να πονάει η ψυχή σου. Σε κάθε λακκούβα, σε κάθε βράχο, σε κάθε ανηφόρα, σε κάθε ανωμαλία του οδοστρώματος, να προβληματίζεσαι για την τύχη των αναρτήσεων του οχήματός σου και τη γενικότερη «κακοποίησή» του.

Σύμμαχός σου και πολυτιμότατο εργαλείο στην απόλαυση της Λήμνου, είναι πολύ απλά ένα τζιπάκι.

Powered by Στράτος Πιστικός

Photos: Google