Όσοι έχουμε διαβάσει την Ομήρου Οδύσσεια, θυμόμαστε ότι ο Οδυσσέας ήταν φυλακισμένος για επτά ολόκληρα χρόνια στην Ωγυγία από την νύμφη Καλυψώ. Άλλωστε, το όνομα Καλυψώ σημαίνει «καλύπτω», «κρύβω», «παραπλανώ». Ο Οδυσσέας γοητεύτηκε από τα όμορφα τραγούδια της και ενέδωσε στα κάλλη της, ήθελε όμως να γυρίσει στην αγαπημένη του Ιθάκη και την γυναίκα του Πηνελόπη.

Παρακαλάει λοιπόν την προστάτιδα του Θεά Αθηνά, να τον απελευθερώσει από την Καλυψώ, όπως και έγινε.

Η Καλυψώ μετά την αναχώρηση τού Οδυσσέα θυμωμένη κατηγορεί τους θεούς πως δεν θέλουν οι θεές να έχουν δεσμούς με θνητούς επειδή ζηλεύουν.

Παρ’ όλα αυτά όταν αποχωρίστηκε τον Οδυσσέα του έδωσε μαύρο κρασί και ψωμί για το ταξίδι και τον συμβούλεψε ποια αστέρια να παρατηρεί για να φθάσει στον προορισμό του.

Η Ωγυγία είναι το νοτιότερο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό άκρο. Είναι η σημερινή πανέμορφη Γαύδος.

Στην Γαύδο αναφέρεται και ο Απόστολος Παύλος. Στην διάρκεια του ταξιδιού του προς την Ρώμη μία καταιγίδα τον οδήγησε στην απάνεμη πλευρά της Γαύδου.

Από το νησί πέρασαν Βυζαντινοί, Σαρακηνοί και Οθωμανοί.

Παράδειγμα η παραλία Σαρακήνικο που με το όνομά της μας θυμίζει το πέρασμά τους.

Η παραλία Σαρακήνικο

Στα χρόνια του μεσοπολέμου την δεκαετία του 1930 η Γαύδος υπήρξε τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές, μεταξύ αυτών ο Βαφειάδης και ο Βελουχιώτης.

Ένα τόσο μικρό νησί μα με τόση μεγάλη ιστορία. Μην ξεχνάμε ότι στην Γαύδο έγινε και ένα από τα πρώτα τηλεπεριθαλπτικά κέντρα το 2001, το οποίο δυστυχώς όμως δεν λειτούργησε καθώς το νησί δεν είχε επαρκή παροχή ηλεκτρισμού.

Το νησί δεν έχει μόνο ιστορία αλλά και φυσικό κάλλος.

Εάν το επισκεφθείτε, οι αναμνήσεις σας θα μείνουν για πάντα στην ψυχή σας.

Καταπράσινες ακρογιαλιές, μονοπάτια πευκόφυτα και μοναδική θέα στο πέλαγος. Λιγοστοί οι κάτοικοι, λιγότεροι και από 50. Αλλά όσοι αγαπούν την απλότητα, τα σμαραγδένια νερά, την ελευθερία και την χαλάρωση, τότε ας ετοιμάσουν βαλίτσες και να ξεκινήσουν ταξίδι μοναχά για πάρτι τους.

Τους περιμένει το λιμάνι ο Καραβές και η πρωτεύουσα του το Καστρί με τους 15 κατοίκους. Μην παραλείψετε την ξακουστή Τρυπητή, όπου θα δείτε την πασίγνωστη καρέκλα που την χρησιμοποιούν και σαν πυξίδα, αλλά μας δείχνει ότι εκεί είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.

Η καρέκλα, το σύμβολο της Γαύδου

Τον ποταμό με την πιο αγνή φυσική ομορφιά, όχι μόνο στο νησί, αλλά στην Ελλάδα ολάκερη.

Και μην ξεχάσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της Γαύδου από τον φάρο.

Ο φάρος

Τί θα φάτε; Τα καλύτερα! Χταποδοσαλάτα, καλαμάρια, ντάκο και το περίφημο γαλακτομπούρεκο της κυρίας Στέλλας στο Καστρί.

Νομίζω αξίζει να επισκεφθείτε έναν τόσο όμορφο προορισμό που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστος.

Το περίφημο γαλακτομπούρεκο της Στέλλας

Κείμενο: Δαϊρούση Δέσποινα

Φωτογραφίες: Google