Κατά την ίδρυση της αρχαίας Ρώμης, η πόλη, ναι μεν αποτελούνταν από άνδρες, ρωμαλέους, δυνατούς, θαρραλέους, τρανούς πολεμιστές και θεριά ανήμερα, αλλά υπήρχε μεγάλη έλλειψη από γυναίκες. Το GNTM, δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν υπήρχε τότε ούτε καν σαν υποψία και τα Kiko δεν είχαν ακόμα ιδρυθεί. Οπότε, οι ελάχιστες γυναίκες που ζούσαν εκεί ήταν για να χτυπάνε οι καψεροί οι Ρωμαίοι το κεφάλι τους σε ό,τι βρούνε, τριχωτές, σαν μπαμπουίνοι.

Αφού χτύπησαν και ξαναχτύπησαν το κεφάλι τους, όσο κανείς άλλος δεν το έχει χτυπήσει στην ιστορία της ανθρωπότητας, τους ήρθε μια ιδέα. Όλως παραδόξως, γιατί όποιος βαράει το κεφάλι του καρούμπαλα γεμίζει και όχι ιδέες. Παρόλα αυτά, η ιδέα αποδείχθηκε στη συνέχεια λαμπρή, αλλά συνάμα άκρως ριψοκίνδυνη. Οι Ρωμαίοι όμως δεν καταλάβαιναν από φόβο, δισταγμό και ανασφάλεια, εκτός και αν πετύχαιναν πουθενά τις Ρωμαίες και κυρίως κατά το σούρουπο.

Ευθύς αμέσως έτρεξαν να μοιραστούν την ιδέα τους με τον βασιλιά τους τον Ρωμύλο.

Ο βασιλιάς Ρωμύλος, ο οποίος έμεινε γνωστός στην ιστορία για την αποστροφή του στην εξουσία και για τη μεγάλη του αδυναμία και αγάπη προς τον αδερφό του τον Ρέμο, έδωσε τη δέουσα προσοχή στην ιδέα των ανδρών του.

όταν οι Ρωμαίοι3

Η ίδρυση της Ρώμης, η δολοφονία του Ρέμου από τον Ρωμύλο

Έξυσε το κεφάλι του και ευθύς αμέσως ξεκίνησε να υλοποιεί το μεγάλο σχέδιο ανεύρεσης γυναικών, αναλογιζόμενος την τεράστια βαρύτητα της στιγμής.

Οι Ρωμαίοι αποφάσισαν να οργανώσουν μεγάλες αθλητικές και θρησκευτικές τελετές προς τιμήν του θεού Ποσειδώνα. Κάλεσαν όλους τους γειτονικούς λαούς, μεταξύ αυτών και τους Σαβίνους, οι οποίοι είχαν πάρα πολλές γυναίκες.

Οι Σαβίνες ήταν φημισμένες για την ομορφιά τους, για το κάτασπρό τους και απαλό δέρμα, για την υπέροχη μυρωδιά τους. Μύριζαν άγριο τριαντάφυλλο και κυρίως δεν είχαν ψύλλους όπως οι Ρωμαίες.

Οι λαοί άκουσαν τα νέα για τις τελετές των Ρωμαίων και το θεώρησαν υποχρέωσή τους να παρευρεθούν και να συμμετάσχουν στα αγωνίσματα τιμώντας τη νεοσύστατη γειτονική τους πόλη, τη Ρώμη. Δεν ήθελαν φυσικά να προκαλέσουν και την οργή του Ποσειδώνα με τυχόν απουσία τους.

Η Ρώμη γέμισε με όλες τις φυλές. Το κρασί έρεε άφθονο. Τα αγωνίσματα ήταν στο φόρτε τους και οι Ρωμαίοι ήταν έτοιμοι. Ξαφνικά δίνεται το μεγάλο σύνθημα, πετάγονται γεμάτοι αυτοπεποίθηση οι Ρωμαίοι, ορμάνε στο πλήθος και αρχίζουν να αρπάζουν τις γυναίκες και κυρίως τις Σαβίνες που ήταν και οι πιο πολλές. Οι άντρες γεμάτοι φόβο, αιφνιδιασμένοι, άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Ρώμη αφήνοντας πίσω τις γυναίκες τους.

όταν οι Ρωμαίοι

«Η αρπαγή των Σαβίνων γυναικών» (1574-1582)έργο του Τζαμπολόνια

Ο Ρωμύλος διέταξε να του φέρουν όλες τις γυναίκες μπροστά του. Καθώς ήταν τρομοκρατημένες αυτές, μίλησε μαζί τους μία προς μία και τους εξήγησε ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να τις υποτάξουν με τη βία και ότι θα γίνονταν γυναίκες των Ρωμαίων με όλες τις τιμές. Επίσης, τους υποσχέθηκε ότι θα είχαν κοινή περιουσία με τους συζύγους τους, ότι θα είχαν την τιμή να γίνουν μητέρες ελευθέρων ανθρώπων και ότι όποια ήθελε μπορούσε να φύγει από τη Ρώμη. Μεγάλος παίχτης ο Ρωμύλος.

Αυτές, άλλο που δεν ήθελαν, ήταν και παιδαράδες οι Ρωμαίοι, όχι σαν τους καληνυχτάκηδες, γλυκανάλατους Σαβίνους, παρέμειναν όλες και ζευγάρωσαν με τους Ρωμαίους.

Οι Σαβίνοι, αφού οργανώθηκαν, επέστρεψαν να πάρουν πίσω τις γυναίκες τους. Ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους Ρωμαίους. Ξεκίνησαν με λεκτικές προσβολές και λίγο πριν πιαστούν στα χέρια και λύσουν με αίμα τις διαφορές τους, πετάχτηκαν στη μέση οι Σαβίνες, τους χώρισαν και είπαν ότι πλέον ήταν όλοι αδέλφια και θα ήταν ανίερο να χυθεί αδελφικό αίμα.

Πάνω σε αυτό το σημείο, ξερόβηξε λίγο ο Ρωμύλος και τα βρήκαν Σαβίνοι και Ρωμαίοι. Για λίγο καιρό βέβαια είχαν δύο βασιλιάδες, τον Ρωμύλο και τον Τίτο Τάτιο. Μέχρι που επικράτησαν οι Ρωμαίοι, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η αρχή της επέκτασης της Ρώμης.

Οι Ρωμαίοι εμφανίστηκαν δυναμικοί, αποφασιστικοί, διεκδικητικοί και με περίσσια επίδειξη δύναμης επιβλήθηκαν στις Σαβίνες. Παράλληλα όμως, τις σεβάστηκαν, τις τίμησαν, τις έκαναν να νιώσουν σημαντικές και μοναδικές και τις άφησαν μόνες να επιλέξουν, αφού πρώτα άπλωσαν το δίχτυ της αποπλάνησης γύρω τους. Δικαιωματικά καταγράφηκαν ως μεγάλοι μύστες και κορυφαίοι γυπαετοί.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Τζαμπολόνια δημιούργησε το υπέροχο γλυπτό με τίτλο <<Η αρπαγή των Σαβίνων γυναικών>>. Μπορεί να το απολαύσει κάποιος στη Πιάτσα Ντε Λα Σινιορία στη Φλωρεντία.

Υ.Γ.: Στην ιστορία, πολλές φορές η αλήθεια συμπλέκεται με τον μύθο και την υπερβολή.

Powered by Στράτος Πιστικός 

Photos: Google