Ποιος από εμάς δεν γνωρίζει τι είναι το στρες και κυρίως δεν το έχει νιώσει. Μας καταβάλλει από μικρή ηλικία, αφού τα πρέπει στη ζωή, μας κυνηγάνε από νωρίς και οι προσδοκίες από τους άλλους και τον εαυτό μας δεν σταματάνε ποτέ. Διαγωνίσματα στο σχολείο, βαθμοί, δίπλωμα οδήγησης, πανελλήνιες, πρώτο ραντεβού, συνέντευξη για δουλειά, ιατρικές εξετάσεις είναι κάποια μόνο από τα αμέτρητα καθημερινά περιστατικά που συνοδεύονται από άγχος. Πως μπορούμε να είμαστε πιο ήρεμοι μπροστά σε μία σημαντική μέρα για εμάς; Πως μπορούμε να κυριεύσουμε αυτό το συναίσθημα που μας τρώει;

  1. Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Φυσικά το άγχος δεν έρχεται ποτέ μόνο του αλλά πάντα με παρέα: ημικρανίες, έλκη, δερματικές παθήσεις, αϋπνίες, διάρροια και ταχυπαλμίες. Επίσης το στρες εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να γινόμαστε ευάλωτοι.

2. Ζήστε το σήμερα

Διώξτε τις ανησυχίες και τις φοβίες για το μέλλον, όπως και τις νοσταλγίες και τις ενοχές για το παρελθόν. Επικεντρωθείτε στο τώρα. Το παρελθόν εξάλλου έχει γραφτεί και το μέλλον δεν συνέβη ακόμα για να προδικάζετε τυχόν αποτυχίες.

3. Αγαπήστε τον εαυτό σας

Καλλιεργήστε μια θετική εικόνα του εαυτού σας, φροντίστε την εμφάνισή σας και επικεντρωθείτε σε όλα τα θετικά της ζωής σας. Σκεφτείτε πως κάποιοι είναι πολύ ευτυχισμένοι με τα μισά από όσα έχετε εσείς.

4. Μείνετε ψύχραιμοι!

Οι δυσάρεστες εμπειρίες με τις οποίες έρχεστε αντιμέτωποι δεν θα πρέπει να σας καταβάλλουν. Μάθετε να γίνεστε πιο σοφοί από τα εμπόδια. Όλα κρύβουν και μια θετική πλευρά.

5. Αποφύγετε τους τοξικούς ανθρώπους

Κρατήστε μακριά σας άτομα που με την συμπεριφορά τους σας μεταδίδουν αρνητική ενέργεια και ρίχνουν την ψυχολογία σας. Μην τους επιτρέπετε να αναστατώνουν την ψυχική σας ισορροπία.

6. Εκφράστε τα συναισθήματά σας

Ζήστε την αποτυχία, αφήστε να βγουν στην επιφάνεια όσα νιώθετε και προχωρήστε παρακάτω. Έτσι δεν θα φοβάστε τις απογοητεύσεις της ζωής.

7. Κάντε γυμναστική

Όταν μας καταβάλλει το στρες είναι απαραίτητο να χαλαρώσουμε. Το περπάτημα, το τρέξιμο, η γιόγκα, το κολύμπι και ο χορός μπορούν να μας βοηθήσουν να το πετύχουμε.

8. Χαλαρώστε – ξεκουραστείτε

Διώξτε τη συναισθηματική φόρτιση που έχετε συσσωρεύσει στο μυαλό και στο σώμα σας. Βάλτε χαλαρωτική μουσική, κάντε μασάζ, πάρτε σωστές ανάσες, ζωγραφίστε, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια. Μην ξεχνάτε επίσης ότι είναι απαραίτητες 8 ώρες ύπνου κάθε νύχτα για να ξεκουραστούμε σωματικά αλλά και πνευματικά.

9. Βάλτε χρώμα στη ζωή σας

Ζωντανέψτε τη διακόσμηση του σπιτιού σας και τα ρούχα σας με φωτεινά χρώματα. Χρώματα όπως το κίτρινο και το πορτοκαλί λειτουργούν ως αντικαταθλιπτικά. Δίνουν ενέργεια, τονώνουν και γεμίζουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

10. Προσέξτε τη διατροφή σας

Αποφύγετε τον καφέ και τα γλυκά και προτιμήστε φρούτα και λαχανικά.

11. Αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά

Τις περισσότερες φορές που μας βασανίζει το άγχος είναι γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε μία σημαντική κατάσταση, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι ακριβώς θα συμβεί κι αν αυτό θα έχει για εμάς θετική έκβαση. Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι αυτό. Αντιμετωπίζουμε τα πράγματα αφού προκύψουν! Μέχρι τότε αφήστε να κυλήσουν.

Να θυμάστε πάντα αυτό που είπε ο Αμερικανός συγγραφέας Mark Twain: “Στη ζωή μου έχω περάσει από φρικτές καταστάσεις, μερικές μάλιστα συνέβησαν στην πραγματικότητα”.