Από μικρά παιδιά οι άντρες μαθαίνουν να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να κρύβουν τον πόνο τους. ‘‘Απαγορεύεται’’  να δείχνουν αδυναμία και να φαίνονται ευάλωτοι. Πόσοι γονείς δεν είπαν στα παιδιά τους:  «Οι άντρες δεν κλαίνε»?. Άσε που το αγόρι θέλουμε να γίνει ανεξάρτητο, να σταθεί γρήγορα στα πόδια του και να μην έχει ανάγκη κανέναν. Θέλουμε δηλαδή εμείς οι μαμάδες να φτιάξουμε τον «τέλειο» άντρα! Έπεσες και χτύπησες? Δεν πειράζει! Οι άντρες δεν πονάνε. Αντέχουν τον πόνο. Έτσι μεγαλώνοντας ο άντρας μαθαίνει να ρισκάρει και να αντέχει όχι μόνο τον σωματικό, αλλά και τον αισθηματικό πόνο. Μόνο που σκοπός των γονιών θα έπρεπε να είναι η σωστή ψυχολογική υποστήριξη του αγοριού ώστε να εξελιχθεί σε έναν  άντρα δυνατό που να αγαπάει και να φροντίζει τον εαυτό του!

Μέσα στο πλαίσιο αυτό είναι και η ελλιπής φροντίδα για την υγεία τους σε σχέση με τις γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνες οι άντρες ζουν 7 χρόνια λιγότερα από τις γυναίκες. Πολλοί άντρες ακόμη και να πληροφορηθούν ότι είναι απαραίτητη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για την υγεία τους αρνούνται πεισματικά, ακόμη και από την πίεση της συζύγου ή της μητέρας τους. Αυτή η αντίδραση των ανδρών έχει ρίζες στα κοινωνικά πρέπει που δέχτηκαν από το περιβάλλον τους σε μικρή ηλικία και στον ρόλο που θέλοντας και μη έπρεπε να παίξουν.

Τι λένε όμως οι άντρες για την απροθυμία τους να επισκεφτούν γιατρό;  Κυρίως ισχυρίζονται ότι είναι υπερβολικά απασχολημένοι, δικαιολογία που ακούγεται σαν να μην θέλουν καν να συζητήσουν για το θέμα αυτό. Πολλοί όμως παραδέχονται ότι δεν θέλουν να υποβληθούν σε «δυσάρεστες» εξετάσεις, όπως για παράδειγμα αυτή στον προστάτη, αλλά και ότι αισθάνονται φόβο εξαιτίας της πιθανότητας να λάβουν κακή διάγνωση. Το τελευταίο παρατηρείται πολύ συχνά (ακόμα και σε γυναίκες), γι αυτό και συνήθως το ραντεβού με τον εκάστοτε γιατρό κλείνεται όταν πια έχει περάσει καιρός χωρίς να υποχωρούν τα συμπτώματα ή όταν για παράδειγμα ο πόνος πλέον δεν υποφέρεται. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η φοβία είναι να αποκτήσουν τον προσωπικό τους γιατρό, ο οποίος θα τους ταιριάζει και με τον οποίο θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με έρευνες οι άνδρες αξιολογούν συχνότερα από τις γυναίκες την κατάσταση της υγείας τους ως «πολύ καλή». Μια πιθανή ερμηνεία είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ότι αντιλαμβάνονται λιγότερες σωματικές ενοχλήσεις, αγνοούν τα συμπτώματα και συζητούν λιγότερο για αυτά σε αντίθεση με τις γυναίκες.

Δεν είναι ντροπή να μάθουμε να ζητάμε βοήθεια, ούτε και να εκφράζουμε τον πόνο μας, τις ανησυχίες μας και τα συναισθήματά μας! Οφείλουμε να έχουμε καλή σχέση με τον εαυτό μας, το σώμα μας και κατ’ επέκταση και με τον γιατρό μας!